Nihayet! Sabiha Gökçen’in ikinci pisti 7.5 yıl sonra bitti
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu Türkiye'nin 'eve kadar fiber'de 18 milyon hane erişimiyle Avrupa'da ikinci sıraya yükseldiğini açıkladı. İlk sırada ise Fransa yer alıyor.
Tüketicilerin satın alma kararlarıyla ilgili ön araştırma yaptığı platformlardan Şikayetvar internet servis sağlayıcılarıyla ilgili şikayetlerin ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre başta hız konusunda olmak üzere yüzde 615 oranında arttığını ortaya koyarken Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu fiber alt yapıya ilişkin hayli pembe bir tablo çizdi. Bakan Uraloğlu yazılı açıklamasında FTTH Avrupa Konseyi’nin (FTTH Council Europe) ülkelerin fiber altyapısıyla ilgili verilerin derlendiği “FTTH/B Market Panorama Araştırması” sonuçlarını değerlendirdi.
Araştırmaya göre Türkiye’nin fiber internet altyapısında Avrupa’nın en hızlı gelişen ülkelerin başında geldiğini vurgulayan Uraloğlu “Eve kadar fiber altyapıda 18 milyon haneye ulaşan altyapısıyla Türkiye, Fransa’nın ardından Avrupa’nın ikinci ülkesi konumuna yükseldi. Her geçen yıl artan yatırımlarımızın meyvesini alarak Avrupa’nın zirvesine oynuyoruz. İnanıyorum ki çok yakın zamanda da fiber altyapıda ülkemiz Avrupa’nın lideri olacak” dedi.
Uraloğlu FTTH Avrupa Konseyinin bir önceki raporunda Türkiye’nin fiber altyapıda üçüncü sırada yer aldığını anımsatarak şunları kaydetti:
“Bugüne kadar gerek bilişim ve haberleşme politikalarında gerekse de mevzuatta yapılan çalışmalarımızla günü kurtarmanın dışında köklü reform niteliği taşıyan çalışmalar yaptık. Bunun sonucunda dün insanımız için hayal olan pek çok ulaşım ve bilişim hizmeti bugün gündelik hayatın vazgeçilmezi oldu. Bu bağlamda Türkiye gelişim açısından Avrupa ortalamasının üzerinde bir ivme yakaladı. Sadece bir yılda 2,5 milyona yakın eve fiber altyapıyı ulaştırdık. Böylece fiberde bir yılda Avrupa’nın ilk iki ülkesinden biri konumuna yükseldik. Bu rapor, haberleşme altyapımıza ve tabii ki fiber altyapımıza verdiğimiz önemin sonuçlarını aldığımızın göstergesidir.”
Uraloğlu FTTH Avrupa Konseyi gibi bağımsız uluslararası kuruluşlar tarafından yıllık olarak hazırlanan raporlarda Türkiye’nin son yıllarda bilişim ve haberleşme altyapısında dünyanın sayılı ülkeleri arasında yerini aldığını vurguladı. 2071 vizyonu hedefleri doğrultusunda bu alandaki yatırımlara hız kesmeden devam ettiklerinin altını çizen Uraloğlu 2002’de neredeyse sıfır olan geniş bant abone sayısının bugün itibariyle 95 milyonu geçtiğini belirtti.
Uraloğlu geniş bant internet hizmetini her eve ulaştıracaklarını belirterek “Şu anda toplam fiber uzunluğumuz yaklaşık 550 bin kilometre ve bu yılın sonuna kadar 600 bin kilometreye ulaştırmayı planlıyoruz. Dört yıl içinde ise fiber uzunluğumuzu 850 bin kilometreye taşıyacağız” diye konuştu.
Şikayetvar’ın verilerine göre kullanıcılar en çok internetin yavaşlığından şikayet ederken yeni zamlarla birlikte hizmetin çok pahalı olduğu da platform üstünden dile getirilmişti. Ayrıca halihazırda taahhüt hızının altında internet hizmeti alan kullanıcılar sözleşmeden vazgeçmeleri durumunda yüksek cayma bedeli ödemek zorunda kaldıklarını vurgulamışlardı. İnternetin sürekli kopması, aboneliklerin geç bağlanması, müşteri hizmetlerinin ilgisizliği şikayet edilen diğer konular olarak öne çıkmıştı.