Şimşek Çelebi: Borç arayışında dört ayda 52 bin kilometre yol kat etti

Seçimlerin ardından para bulmak için Evliya Çelebi gibi dünyayı dolaşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bugüne kadar katettiği yol 52 bin kilometreyi aşarak Ekvator'u geçti. Şimşek ABD, Londra, Fransa ve 5 kez Körfez turu yaptığı halde hâlâ sıcak para müjdesi de yok.

Ekonomi 25 Ekim 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Mehmet Şimşek. "Katar'da Türkiye: Sağlam ortağınız" temasıyla düzenlenen resepsiyonda konuşma yaptı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yurt dışından sıcak para ve yatırım arayışları sürüyor. Göreve gelir gelmez Körfez ülkelerine 4 kez giden Şimşek, ABD, İngiltere ve Fransa’daki yatırımcı görüşmelerinden sonra dün yeniden Körfez turuna başladı. X hesabından bu ay itibarıyla yeniden Körfez turuna başladıklarını duyuran Şimşek, “Bugün de Riyad’da Future Investment Initiative konferansına katılıyoruz. ‘Türkiye: Sağlam ortağınız’ programında 200’ün üzerinde yatırımcı ve finans dünyası temsilcisine ülkemizdeki yatırım fırsatlarını anlattık” dedi.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar ve Suudi Arabistan’ı kapsayan Körfez ülkeleri programına başladıklarını belirten Şimşek, ilk olarak Abu Dabi’de BAE Yatırım Bakanı Muhammed Hasan es-Suveydi ile verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini bildirdi. Şimşek, ikinci durağı olan Katar’da Maliye Bakanı Ali bin Ahmed el-Kuvari ile bir araya geldiklerini belirterek şunları kaydetti:

“Expo Doha 2023 Genel Sekreteri Muhammed Ali el-Khouri ile bir araya gelerek organizasyon hakkında bilgi aldık. Fuar alanında bulunan ve çok kısa sürede inşa edilen Türkiye merkezini ziyaret ettik. Çok etkileyiciydi. ‘Türkiye Yatırım Yüzyılı’ kapsamında Katar Büyükelçiliğimiz ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanlığı’nca organize edilen ‘Türkiye: Sağlam ortağınız’ programında 200’ün üzerinde yatırımcı ve finans dünyası temsilcisine ülkemizdeki yatırım fırsatlarını anlattık. Bugün de Riyad’da ‘Future Investment Initiative’ konferansına katılıyoruz.”

Şimşek dediğin kuş misali: Dört ayda beşinci kez Körfez'e gidiyorŞimşek dediğin kuş misali: Dört ayda beşinci kez Körfez’e gidiyor

Şimşek 52 bin 432 kilometre yol gitti

Böylece Şimşek’in 22 Haziran’da başladığı yatırım turu 52 bin 432 kilometreye ulaşarak uzunluğu 40 bin kilometre olan Ekvator’u geçti. Bu yolculuklar için 71 saat 32 dakikasını harcayan Şimşek’in yatırım turları ve katettiği mesafe ve sadece yol için harcadığı saatler şöyle:

BAE: 22 Haziran’da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile birlikte “çalışma ziyareti” kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) başkenti Abu Dabi’ye giden Şimşek, burada BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan ile bir araya geldi.
Gidiş: 4 saat 16 dakika/2988 km
Toplam: 8 saat 32 dakika/5976 km

Katar: 9 Temmuz’da yine Cevdet Yılmaz ile birlikte Katar’a giden Şimşek, burada da Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile görüştü.
Gidiş: 3 saat 2 dakika/2128 km
Toplam: 6 saat 4 dakika/4256 km

Suudi Arabistan: 12 Temmuz’da Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan ile birlikte Suudi Arabistan’a giden Şimşek, Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan ile görüştü.
Gidiş: 3 saat 27 dakika/2425 km
Toplam: 6 saat 54 dakika/4850 km

Körfez turu: Şimşek ayrıca, 17-19 Temmuz tarihleri arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suudi Arabistan, BAE ve Katar’ı kapsayan üç günlük Körfez turuna da katılmıştı.
Gidiş: 3 saat 27 dakika/2425 km
Riyad/Dubai 865 kilometre/1 saat 4 dakika
Dubai/Katar 415 kilometre/31 dk
Katar’dan dönüş: 3 saat 2 dakika/2128 km

Toplam: 8 saat 4 dakika/5833 km

ABD: 17 Eylül’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD seyahatine katılan heyetteki isimler arasındaydı. Şimşek, bu ülkede yatırımcılarla bir araya gelerek Türkiye’de yatırım fırsatlarını anlattı. New York’taki 13. Türkiye Yatırım Konferansı, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) tarafından düzenlendi.

Gidiş: 11 saat-8079 km
Toplam: 22 saat-16158 km

Londra: ABD seyahatinin ardından finansın önemli duraklarından Londra’ya hareket eden Şimşek, 4-6 Ekim’de uluslararası yatırımcılarla yoğun temaslarda bulundu. Ziyaret kapsamında, toplam varlık büyüklüğü 75 trilyon doları aşan uluslararası varlık yönetim şirketleri, yatırım fonları, çok uluslu bankalar ve altyapı fonları yöneticileriyle bir araya gelen Şimşek, aralarında derecelendirme kuruluşlarının da bulunduğu yaklaşık 85 ayrı kurumdan 100’ün üzerinde üst düzey yöneticiyle görüşmeler gerçekleştirdi.

Gidiş: 3 saat 34 dakika/2504 km
Toplam: 6 saat 8 dakika-5008 km

Fransa: 19 Ekim’de Fransa’ya giden Şimşek, Societe Generale’nin ev sahipliğinde yaklaşık 4 trilyon euro yöneten Fransa merkezli yatırım fonlarına ve banka üst düzey yöneticilerine Türkiye ekonomisini anlattı.

Gidiş: 3 saat 13 dakika/2259
Toplam: 6 saat 26 dakika/4518

Körfez turu: Bugün Körfez turuna başlayan Riyad’da başlayan Şimşek BAE, Katar ve Suudi Arabistan’da yine Türkiye ekonomisini anlatarak, sıcak para ve yatırım olanaklarını araştıracak.

Gidiş: 3 saat 27 dakika/2425 km
Riyad/Dubai 865 kilometre/1 saat 4 dakika
Dubai/Katar 415 kilometre/31 dk
Katar’dan dönüş: 3 saat 2 dakika/2128 km

Toplam: 8 saat 4 dakika/5833 km

Hakan Kara yabancı sermaye akışı için formülü verdiHakan Kara yabancı sermaye akışı için formülü verdi

Bakan Şimşek dış kaynak bulamayınca Gabar’a sığındıBakan Şimşek dış kaynak bulamayınca Gabar’a sığındı

Şimşek yurtdışından para geleceğinden umutluŞimşek yurtdışından para geleceğinden umutlu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.