Hakan Kara yabancı sermaye akışı için formülü verdi

Ekonomi yönetiminin tüm çabalarına rağmen yabancı sermayenin neden gelmediği herkesin merak konusu. Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara sorunun yanıtını verdi: Merkez Bankası üst yönetiminin görevden alınması kanunla zorlaştırılsın.

Ekonomi 15 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Mehmet Şimşek önderliğindeki yeni ekonomi ekibinin ortodoks politikalara geçiş çabalarına rağmen yabancı sermayenin gelmek için neyi beklediği, son günlerin en çok merak edilen konusu.

Son günlerde herkes şu soruyu soruyor: “Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan aylardır adeta Evliya Çelebi gibi ülke ülke dolaşarak yatırımcılara sunum yapıyor, ortodoks politikalara geçiş sürecini anlatıyor. İzledikleri ekonomi politikaları ve yaklaşımları çok da beğeniliyor, övgü alıyor ama bekledikleri müjdeli haberler bir türlü gelmiyor, Türkiye’ye yabancı sermaye akışı başlamıyor. Neden?”

Şimşek'e 'ortodoks politikaya geçiş'te tam notŞimşek’e ‘ortodoks politikaya geçiş’te tam not

Aslında bu sorunun yanıtını birçok insan tahmin ediyor ama dillendirmeye de pek dili varmıyor. İşte bu sorunun yanıtını net olarak Merkez Bankası eski Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara X hesabından yaptığı paylaşımla verdi. Ekonomide somut icraatın önemine dikkat çeken Kara şöyle dedi:

 

Faiz yükselten gitti

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Faiz sebep, enflasyon sonuçtur” ve “Nas neyi gerektiriyorsa onu yapacağız” sözleriyle eskiden sık sık ifade ettiği “düşük faiz” politikası ısrarı yabancıların en büyük tereddütlerinin başında. Erdoğan son zamanlarda ekonomi yönetimine desteğini ifade etse de, 2021 yılında Naci Ağbal ve Lütfi Elvan’ın bu politikanın kurbanı olması bir türlü akıllardan çıkmıyor.

Lütfi Elvan 13 ay görevde kalmıştı

10 Kasım 2020’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’tan boşalan Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine Lütfi Elvan atanmıştı. Aradan geçen 13 aylık sürede Elvan’ın Albayrak döneminde atanan Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati ile para politikaları konusunda anlaşamadığı, “bakanlıktaki bazı bürokratlara sözünü dinletemediği” ileri sürülmüş, faiz indirimleri konusunda Erdoğan’la anlaşamadığına dair birçok haber yayınlanmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 2021 Ocak’taki grup konuşmasında “Bu yolda faizi savunanlarla beraber olamam” sözleriyle Lütfi Elvan’ı üstü kapalı hedef almış, Erdoğan’ın bu sözlerini milletvekilleri alkışlarken Elvan tepkisiz kalmıştı. Her gün görevden alınacağı konuşulan Elvan Resmi Gazete’nin 2 Aralık 2021 tarihli sayısında yer alan atama kararına göre, görevden affını istemişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da talebi kabul ederek yerine Elvan’ın yardımcısı Nureddin Nebati’yi atamıştı.

Faiz kurbanları özel sektörü seçti: Eski Hazine ve Maliye Bakanı Elvan Kalyon Holding'deFaiz kurbanları özel sektörü seçti: Eski Hazine ve Maliye Bakanı Elvan Kalyon Holding’de

Naci Ağbal Merkez Bankası Başkanlığı koltuğunda sadece 32 gün oturdu

Lütfi Elvan’la aynı dönemde Merkez Bankası Başkanlığı görevini yürüten Naci Ağbal da 7 Kasım 2020’de Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal’ın yerine atanmış, ancak 20 Mart 2021’de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görevinden alınmıştı. Ağbal görevde kaldığı 132 günde politika faizini yüzde 10,25’ten yüzde 19’a çıkarmıştı. Ağbal’ın görev süresi boyunca Cumhurbaşkanı Erdoğan faiz politikalarına çok sık değinmese de 22 Ocak 2021’de yaptığı açıklamada Merkez Bankası’nı eleştirmiş, “Şimdi bizim arkadaşlar da bana kızıyor biliyorum ama kusura bakmasınlar. Eğer ben bu ülkenin başkanıysam, cumhurbaşkanıysam ben bunu anlatmaya devam edeceğim. Çünkü ben yüksek faizle ülkemin kalkınacağına inanmıyorum” demişti. Ardından da Elvan’ı görevden alarak yerine Şahap Kavcıoğlu’nu atamıştı.

Morgan Stanley: Yeni ekip iyi ama ekonomi kötüMorgan Stanley: Yeni ekip iyi ama ekonomi kötü

Para arayışı hızlandı: Şimşek 5 ayda 3. Körfez turuna çıkıyorPara arayışı hızlandı: Şimşek 5 ayda 3. Körfez turuna çıkıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.