Şimşek’e ‘ortodoks politikaya geçiş’te tam not

Ekonomide ortodoks politikalara dönüşte attıkları adımları ülke ülke dolaşarak anlatan Mehmet Şimşek dünyaca ünlü ekonomistlerin övgüsünü kazanmaya başladı. Timothy Ash'in iltifatının ardından IIF Başekonomisti Robin Brooks da Şimşek'in Fas'taki performansıyla göz doldurduğunu söyledi.

Ekonomi 13 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
IIF Başekonomisti Robin Brooks (solda), dün Fas'ta bir araya geldiği Mehmet Şimşek'in performansıyla dinleyicileri etkilediğini söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Fas’ın Marakeş şehrinde düzenlenen Dünya Bankası-Uluslararası Para Fonu (IMF) yıllık toplantısındaki performansıyla göz doldurdu. Şimşek dün düzenlenen bir oturumda bir araya geldiği Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Başekonomisti Robin Brooks’un övgüsünü kazandı. Türkiye ekonomisinin gidişatı ve “TL’nin adil değeri” konusunda yaptığı yorumlarla tanınan Brooks X hesabından yaptığı paylaşımda Şimşek’in Türkiye’nin ekonomide heterodoks politikalardan ortodoks politikalara geçişini ve Mart 2024’te yapılacak belediye seçimlerini büyük bir samimiyet ve netlikle anlattığını belirterek, “Dinleyicilerimiz derinden ve olumlu bir şekilde etkilendi” yorumunu yaptı.

Hazine Bakanı Mehmet Şimşek: Pozitif reel faize yaklaştıkHazine Bakanı Mehmet Şimşek: Pozitif reel faize yaklaştık

Şimşek: Ekonomi politikalarını tersine çevirmek zaman alacak

Mehmet Şimşek oturumda seçimlerin ardından atılan adımları anlatmış, pozitif reel faizin enflasyon beklentilerini dizginlemede olmazsa olmaz olduğunu, Türkiye’nin pozitif reel faize yaklaştığına dikkat çekmişti. TL’nin temel göstergelerinin sağlam olduğunu, para biriminin “çekici” göründüğünü de belirten Şimşek yerel seçimleri genel seçimlerden ayırt etmek gerektiğini, Türkiye’nin politik istikrarlı beş yıl geçireceğini vurgulamıştı. Şimşek geçmiş ekonomi politikalarını tersine çevirmenin zaman alacağını da eklemişti. Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şimşek olası bir eurobond ihracı için piyasa şartlarına baktıklarını, büyük olasılıkla yıl sonundan önce bunu gerçekleştirebileceklerini söylemişti. Körfez’den Türkiye’ye gelmesi beklenen kaynaklara ilişkin bir soruya ise Şimşek “Müzakerelerin son aşamasındayız” yanıtını vermişti.

FT’den Türkiye analizi: Erdoğan ekonomik ortodoksluğu gerçekten benimsedi mi?FT’den Türkiye analizi: Erdoğan ekonomik ortodoksluğu gerçekten benimsedi mi?

Timothy Ash, ‘Toplantıların yıldızı olacak’ demişti

Gelişmekte olan piyasalar uzmanlık alanı olduğu için Türkiye’yi yakından takip eden İngiliz ekonomist Timothy Ash de 9 Ekim’de X hesabından yaptığı paylaşımda Şimşek’in Londra’da gerçekleştirdiği roadshow’da iyi iş çıkardığın belirterek, “IMF toplantılarının yıldızı Şimşek ve Erkan olacak” yorumunu yapmıştı.

Şimşek Ash’in paylaşımına teşekkür ederek, “Türkiye’nin güçlü bir hikayesi olduğu göz önüne alındığında, yatırımcı ilgisi şaşırtıcı değil. Fiyat istikrarının sağlanması, mali disiplinin yeniden sağlanması ve yapısal reformların uygulanması da dahil olmak üzere taahhütlerimizi yerine getirmeye kararlıyız” değerlendirmesinde bulundu.

Şimşek: En azından 1 yıla ihtiyacımız var

Mehmet Şimşek, bugün yaptığı açıklamada ise beklenen enflasyona göre bakıldığında Türkiye’nin reel faiz sunduğunu, bu durumun da TL’yi çekici kıldığını ifade etti. Politikanın politika faizinin ima ettiğinden daha sıkı olduğu mesajını veren Şimşek, bu patikada kalacaklarına emin olduğunu vurguladı. Kurala dayalı politikaya geri dönmek istediklerini söyleyen Şimşek, Türkiye’de ciddi bir mali konsolidasyona ulaşıldığının altını çizerek, “Ekonomik programın sonuçlarını görmek için en azından 1 yıla ihtiyacımız var” dedi. İç talebi daha ılımlı hale getirmeyi hedeflediklerini belirten Şimşek, kur korumalı mevduat enstrümanından çıkmak istediklerini de ekledi.

Gümrük Birliği ile ilgili yorumlarda bulunan Şimşek, Gümrük Birliği’nin günümüz koşullarını karşılamadığı mesajını verdi. Şimşek, Gümrük Birliği’ni hizmet ve tarımla güncellemek istediklerini söyledi.

Almanya Maliye Bakanı Lindner ile görüştü

Mehmet Şimşek, bugün Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner ile bir araya geldi. Sosyal medya hesabından görüşmeye ilişkin paylaşım yapan Şimşek, şunları söyledi:

“3 milyondan fazla Türk’e ev sahipliği yapan Almanya’nın dış ticaretten mali ve teknik işbirliği ve turizme kadar pek çok alanda Türkiye’nin kilit ortağı olduğuna işaret eden Şimşek, “Marakeş’de Bakan Lindner ile bir araya gelmekten keyif aldım. Almanya-Türkiye ve Avrupa Birliği-Türkiye ilişkilerinin daha da geliştirilmesine yardımcı olmak için birlikte çalışmayı sabırsızlıkla bekliyorum.”

Yabancı ilgi gösteriyor ama para vermiyorYabancı ilgi gösteriyor ama para vermiyor

Para bulmak için Evliya Çelebi gibi dünyayı geziyorlarPara bulmak için Evliya Çelebi gibi dünyayı geziyorlar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.