Paris’te polis ‘kendini patlatacaktı’ dedi, başörtülü kadını vurdu

Fransız polisi, Paris'in merkezinde ''Allahu Ekber'' diye bağıran başörtülü kadına ikazlarına uymayınca ateş etti. Hastaneye kaldırılan kadının hayati tehlikesi bulunuyor. Hem kadın hem de polis hakkında soruşturma açıldı.

Dünya 1 Ekim 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Olay sabah saatlerinde Fransa’nın başkenti Paris’in 13. bölgesindeki François Mitterand Kütüphanesi metro durağında meydana geldi. Görgü tanıklarının iddiasına göre, banliyöleri şehir merkezine bağlayan RER treninde başörtülü bir kadın ”terörü övdü” ve ölüm tehditleri savurdu. Durumdan rahatsız olan bir yolcu polisi aradı. Olay yerine gelen polisin anlatımına göre kadının uyarıları dinlememesi, ”Allahu ekber” diye bağırması ve kendini patlatmakla tehdit ettiği iddiasıyla ateş açıldı. Hastaneye kaldırılan kadının hayati tehlikesi sürüyor.

Polis birimleri takip ediyordu

Bölgede güvenlik tedbirleri arttırıldı, olayın gerçekleştiği metro istasyonu kapatıldı, bomba şüphesi nedeniyle mayın temizleme ekipleri geldi.

Olayın ardından açıklama yapan Paris Valisi Laurent Nuñez kadının kimliğinin henüz teşhis edilmediğini, ancak şüpheli bir isim üzerinde durulduğunu açıkladı. Nuñez ”Eğer düşündüğümüz kişiyse, şahıs polis birimleri tarafından takip edilen ve 2021 yılında  elinde tornavidayla dini öven ifadeler kullandığı ve tehlike arz edebilecek davranışlar sergilediği için gözaltına alınmıştı” dedi.

İki ayrı soruşturma açıldı

Paris savcılığı olaya ilişkin iki farklı soruşturma açtı; biri kamu yetkilisine ölüm tehdidi ve tehlike yaratabilecek davranışları için kadın hakkında, diğeri ise kadına ateş eden polis memuru hakkında.

İlk edinilen bilgilere göre kadının üstünde patlayıcı madde bulunmadı.

Bir lise öğretmeni bıçaklanmıştı

Fransa yalnızca üç hafta önce bir terör saldırısına sahne olmuştu. Ülkenin kuzeyindeki Arras şehrinde, bir lisede bıçaklı saldırı düzenlenmişti. Saldırgan, edebiyat öğretmeni Dominique Bernard’ı öldürmüş, iki kişiyi de ağır yaralamıştı. Bunun, tam üç sene öncesinde derste Charlie Hebdo karikatürleri gösterdiği için öldürülen bir başka öğretmen Samuel Patty’nin ölüm yıldönümüne denk gelmesi de dikkatleri çekmişti. Saldırının ardından terör suçundan soruşturma başlatılmıştı.

Okulda bıçaklı cinayet Fransa'ya acil durum ilan ettirdiOkulda bıçaklı cinayet Fransa’ya acil durum ilan ettirdi

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.