Türkiye gıda enflasyonunda dünya dördüncüsü

Dünya Bankası verilerine göre Türkiye, yıllık yüzde 76 artışla dünyada gıda fiyatlarının en çok arttığı ülkeler sıralamasında Venezuela, Lübnan ve Arjantin'in ardından dördüncü sırada geliyor.

Ekonomi 2 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
TÜİK verilerine göre eylül ayında gıda fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 76 oldu.

Dünya Bankası’nın listesine göre Türkiye, Türkiye İstatistik Kurumu eylül ayı verilerine göre yıllık yüzde 76 artışla dünyada gıda enflasyonunun en yüksek olduğu dördüncü ülke. Venezuela yüzde 318’le ilk sırada yer alırken, Lübnan yüzde 239’luk oranla ikinci sırada, Arjantin ise yüzde 150’lik artışla üçüncü sırada yer aldı. Türk-İş, ekim ayı gıda enflasyonunu yüzde 84,29 olarak hesaplamıştı.

Kendine yeten ülkeydik, gıda enflasyonunda şampiyon oldukKendine yeten ülkeydik, gıda enflasyonunda şampiyon oldukDünya Bankası’nın listesinde bir diğer Arap ülkesi Mısır yüzde 74’lük oranla beşinci olurken, Güney Amerika ülkesi Surinam yüzde 65 ile altıncı, Afrika ülkeleri Sierra Leone ve Gana sırasıyla yüzde 63 ve 49’luk oranlarla yedinci ve sekizinci sıralarda yer aldı. Karayipler ülkesi Haiti, yüzde 38’lik oranla listede dokuzuncu olurken, komşu İran yüzde 37’lik oranla onuncu oldu.

Dünya Bankası raporunda, dünya genelinde düşük gelirli ülkelerin yüzde 57,1’inin, alt orta gelirli ülkelerin yüzde 83’ünün, üst orta gelirli ülkelerin yüzde 59’unun, yüksek gelirli ülkelerin yüzde 64,3’ünün yüzde 5’in üzerinde gıda enflasyonuna sahip olduğu belirtildi. Raporda, verisi takip edilen 170 ülkenin yüzde 77’sinde gıda enflasyonunun manşet enflasyonun üzerinde olduğuna işaret edildi.

Küresel gıda fiyatları eylülde sabit kaldı, bizde 37 aydır kesintisiz artıyorKüresel gıda fiyatları eylülde sabit kaldı, bizde 37 aydır kesintisiz artıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.