Piyasalarda yüzler gülerken Şimşek’ten dış finansmanda iki başarılı işlem haberi
FATF, 2021 yılında Türkiye'yi kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geride kaldığı gerekçesiyle aldığı gri listeden çıkardı. Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, kararı sosyal medya hesabından 'Başardık' diye açıkladı.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD’ye bağlı olarak görev yapan ve kara paranın önlenlesi için çalışan Mali Eylem Görev Gücü (FATF), genel kurul toplantısında beklendiği gibi Türkiye’yi gri listeden çıkarma kararı aldı. FATF 2021 yılında Türkiye’yi kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geride kaldığı gerekçesiyle gri listeye almıştı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, X hesabından yaptığı paylaşımda “Başardık” dedi.
FATF tarafından yapılan açıklamada, “FATF Genel Kurulu karşılıklı değerlendirmeler sonucu tespit edilmiş olan kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanı ile mücadele konularındaki stratejik eksiklikleri gidermekte kat etmiş oldukları önemli mesafe nedeniyle Jamaika ve Türkiye’yi kutlamaktadır” denildi. Açıklamada ayrıca “Eylem planlarını tamamlayarak tespit edilen stratejik eksikliklerini mutabık kalınan süre içinde gideren bu iki ülke artık FATF’ın artırılmış gözetim sürecine tâbi olmayacaktır” ifadelerine yer verildi.
Mali Eylem Görev Gücü (FATF) Dönem Başkanı T. Raja Kumar FATF Genel Kurulu sonrası düzenlediği basın toplantısında Türkiye’nin gri listeden çıkarılan iki ülkeden biri olduğunu belirterek “Türkiye kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadelesini iyileştirmek için önemli adımlar attığını teyit etti” dedi. Kumar, Türkiye’nin Ekim 2021’de FATF’ın “gri liste” olarak tabir edilen “artırılmış izleme sürecine” eklendiğini anımsattı.
FATF yetkililerinin mayısta Türkiye’yi ziyaret ettiğini dile getiren Kumar, Türkiye’nin stratejik kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadelede eksikliklerini giderdiğini belirterek, “FATF Genel Kurulu, Türkiye ve Jamaika’nın çabalarının devam ettiğini ve sürdürülebilir olduğunu, bu değişiklikleri sürdürmek ve devam ettirmek için gerekli siyasi iradeyi gösterdiklerini tespit etti” dedi.
Ülkelerin gri listeden çıkmasının halihazırda mükemmel bir sisteme sahip oldukları anlamına gelmediğini de kaydeden Kumar, “Bu ülkeler için yapılacak daha çok iş var. Tespit edilen zayıflıkları ele almaya devam etmeleri gerekecek” değerlendirmesini yaptı.
Bir hafta süren FATF Genel Kurul toplantılarına 200’ün üzerinde hükümet ve Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu, INTERPOL ve Egmont Mali İstihbarat Birimleri de dahil olmak üzere gözlemci kuruluşları temsil eden delegeler katıldı.
Genel kuruldaki görüşmeler sonrasında Monako ve Venezuela kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadele konusunda “eksiklikleri olduğu” gerekçesiyle gri listeye alındı.
Bu iki ülkenin yanı sıra Bulgaristan, Burkina Faso, Kamerun, Hırvatistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Haiti, Mali, Mozambik, Nijerya, Filipinler, Senegal, Güney Afrika, Güney Sudan, Tanzanya ve Vietnam FATF’in artırılmış izleme sürecinde kalmaya devam etti.
Uluslararası Para Fonu (IMF) araştırmaları gri listeye alınmanın yabancı bankalar ve yatırımcılarla olan ilişkilerin gerilemesine sebep olduğunu gösteriyor. Uluslararası yatırım fonlarının büyük bir kısmı yasal düzenlemeler nedeniyle gri listedeki ülkelere yatırım yapamıyor.
Gri listeden çıkış halinde bu fonların Türkiye’ye yatırım yapabilmeleri mümkün olacak. Ayrıca gri listede yer almanın sınır ötesi işlemlerin kısıtlanması ve kredi alınmasını zorlaştırıcı etkileri de bulunuyor.
Financial Action Task Force (FATF), “suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, terörizmin finansmanı ve kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanı” ile mücadelede uluslararası standartlar oluşturmak ve söz konusu standartlarla uyumlu yasal ve kurumsal tedbirlerin alınması ve bu tedbirlerin operasyonel açıdan etkili bir şekilde uygulanmasını teşvik etmek amacıyla 1989 yılında G-7 ülkelerinin (ABD, Japonya, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve Kanada) Paris’te yapılan toplantısında kurulan hükümetler arası bir organizasyon.
FATF görev süresi kuruluşundan itibaren periyodik olarak uzatılırken, 2019 Nisan ayında alınan kararla süresiz hale getirildi. FATF Genel Kurulu yılda üç kez toplanıyor.