Türkiye milli muharip uçağına bugüne kadar iki milyar dolar harcadı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil 2028 yılında 20 adet Kaan’ı Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim edeceklerini belirterek ilerleyen süreçlerde yüzlerce Kaan’ın uçacağı söyledi.

Bilim Teknoloji 16 Mayıs 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Türkiye'nin İlk Milli Savaş Uçağı KAAN'ın ilk uçuşu 21 Şubat 2024'te gerçekleştirmiş ve 13 dakika havada kalarak 8000 feet irtifaya ve 230 knot hıza ulaşmıştı.

Ankara’da bir süre önce düzenlenen Rize Günleri’nde konuşan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil Türkiye’nin ilk milli muharip uçağı Kaan için şimdiye kadar ne kadar para harcandığını da açıkladı. Prof. Dr. Temel Kotil Milli Muharip Uçak Kaan’ın Türkiye’ye bugüne kadarki maliyetinin maliyetinin iki milyar dolar olduğunu ifade etti. Edinilen bilgiye söz konusu toplam maliyet içinde üretim için gerekli tüm tesis yatırımları, AR-Ge harcamaları ve prototip uçağın geliştirilme maliyetleri de bulunuyor.

Kotil milli muharip uçağın Türkiye’nin de üretim ortaklarından olduğu ve ancak ABD ile yaşanan kriz sonrası projeden çıkarıldığı F-35 uçaklarından daha iyi olduğunu belirtti. ABD merkezli Lockheed Martin şirketinin ürettiği F-35 uçağının bir tanesinin maliyeti ise yaklaşık 130 milyon dolar civarında. Kaan’da seri üretimle henüz geçilmediği için bir uçağının maliyetini ne olacağı şimdilik bilinmiyor. Ancak yetkililer maliyetin F-35’ten düşük olması bekliyor.

TUSAŞ’ın 2028 yılında 20 adet Kaan’ı Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim edeceğini söyleyen Kotil ilerleyen süreçlerde yüzlerce Kaan’ın olacağını anlattı.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından yürütülen proje kapsamında üretilen milli muharip uçağı KAAN ilk uçuşunu 21 Şubat’ta gerçekleştirmişti.

TUSAŞ, Kaan ile ilgili teknik detayları internet sitesinde kamuoyuyla paylaşmıştı. İnternet sitesinde yer alan bilgilere göre Türkiye’nin milli muharip uçağı KAAN şu özelliklere sahip:

Hem hava-hava, hem de hava-yer muharebelerinin gereksinimlerini sağlıyor

Kokpit tasarımı, beşinci nesil savaş uçaklarının sahip olması gereken kabiliyet ve donanımlar gözetilerek pilotun iş yükünü en aza indirgemeye yönelik olarak yapıldı.

Yüksek durumsal farkındalık, optimize edilmiş pilot iş yükü, muharebe hasar tespiti ve yeni nesil görev sistemlerine sahip bulunuyor.

– İnsansız hava araçları, F-16’lar, TSK’nın hava, kara ve deniz unsurlarıyla müşterek çalışılabiliyor.

-Düşük görünürlük, kızılötesi iz, sensör ve veri füzyonu destekli atış kontrol sistemi ile hassas vuruş özellikleri var.

Kotil, konuşmasında özellikle genç mühendislerin Kaan projesine katkılarını vurgulayarak, “Kaan’ı liseliler yapıyor. Kaan’ın başarılı olmasının nedeni genç arkadaşların gece gündüz çalışmasından kaynaklı.” dedi ve teknik lise öğrencilerinin staj programları aracılığıyla projeye nasıl dahil olduklarını anlattı.

“Almanlar Mercedes yapmaya devam etsin”

TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil Almanların Kaan gibi bir uçakları olmadığını belirterek şunları söyledi:

“Almanya’dan daha iyisini yapabiliriz çünkü öğrenmeye açık genç bir neslimiz var. Onlara geçmiş olsun, onlar Mercedes yapmaya devam etsinler onlar yaşlanmışlar, ruhları da yaşlanmış bize yetişemezler. Biz yeni geldiğimiz için temiz bir sayfadan başlıyoruz. Türkiye genç nüfusu ile yeni teknolojileri öğrenecek ve uzmanlaşacak, Avrupa’yı bu şekilde geçeceğiz.”

Temel Kotil: Kaan'a yerli motoru 2028'e yetiştireceğizTemel Kotil: Kaan’a yerli motoru 2028’e yetiştireceğiz

MSB'nin F-35'te tek hedefi parayı kurtarmak: Kaan'a odaklanmamız lazımMSB’nin F-35’te tek hedefi parayı kurtarmak: Kaan’a odaklanmamız lazım

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.