Türkiye ve İtalya ile flört etti, İspanya’da üretime karar verdi

Çinli otomobil üreticisi Chery Avrupa'da ilk üretime İspanya’da başlayacak. Geçen yıl üretim için Türkiye ile görüştüğünü açıklayan Chery bu yıl da İtalya ile görüşüyordu. Chery üretimi Nissan'ın 2021'de kapattığı Barselona'daki fabrikada yapacak.

Ekonomi 10 Nisan 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Çinli otomobil üreticisi Chery 10 yılın ardından 2023'ün başında üç yeni modelle Türkiye'ye geri dönmüş ve yatırım için göz kırpmıştı.

Avrupa’daki ilk yatırımı için geçen yıl Türkiye, bu yıl da İtalya ile görüşmeler yapan  Çinli Chery Auto sonunda kararını verdi. İspanyol hükümeti ve elektrikli otomobil motoru üreticisi EV Motors, Çinli Chery Auto’nun Japon Nissan’ın ülkede 2021 yılında kapattığı fabrikada otomobil üretimine başlamak için anlaşmaya yakın olduğunu açıkladı.

İspanya Sanayi Bakanlığı Chery Auto’nun Barselona kentinde üretime başlamasıyla ilgili anlaşmanın önümüzdeki günlerde resmileştirileceğinden emin olduğunu belirtti.

EV Motors Barselona sözcüsü anlaşmanın İspanyol heyetle Chery’nin Çin’de yaptığı görüşmenin ardından ortaya çıktığını açıkladı. Chery geçen yıl Türkiye’de üretim için ilgili bakanlıklarla görüşmeye başladığını açıklamıştı.

Reuters mart ayında ise İtalyan hükümetinin çatısı altında Fiat gibi birçok önemli markanın olduğu çok uluslu Stellantis grubunun yanı sıra ülkeye ikinci büyük otomobil üreticisini çekmek için Chery ile görüştüğüne ilişkin bir haber yayınlamıştı.

Bir hükümet yetkilisi salı günü İtalya Sanayi Bakanlığı’nın Chery’nin fabrika yatırımı için Barselona’yı nasıl seçtiği konusunda bilgi sahibi olmadığını açıkladı. Adının açıklanmasını istemeyen ve İspanya ile görüşmelerin ilerlediğini söyleyen endüstri kaynakları Chery’nin İtalyan yetkililerle temas halinde olduğunu, ancak çok az geri bildirim aldıklarını anlattı.

Henüz anlaşmaya ilişkin açıklama yapmayan Chery Avrupa’ya düşük maliyetli, çoğunlukla elektrikli araçlar satan birkaç Çinli otomobil üreticisinden biri olmanın yanı sıra İspanya’da otomobil satışına 2024’ün başında başladı. Reuters’taki habere göre anlaşma resmileştiğinde Nissan’ın fabrikasının kapanmasıyla ortaya çıkan bin 600 kişilik istihdamın bir kısmının geri kazanılacağı tahmin ediliyor. İspanya Sanayi Bakanlığı Chery’ye devlet desteği teklif edilip edilmediğine ilişkin de bilgi vermedi.

Elektrikli araç sevdası frene bastı, üreticiler planlarını erteliyorElektrikli araç sevdası frene bastı, üreticiler planlarını erteliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.