Türkiye’nin İsviçre’den altın ithalatı arttı

İşlenmemiş altın ithalatına gelen kota nedeniyle İsviçre’den yapılan altın ithalatı eylülde düşerken ekim ve kasım ayında yeniden yükselişe geçti. Ekimde 7,7 ton olan altın ithalatı kasım ayında yüzde 14 artarak 8,8 tona çıktı.

Ekonomi 20 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Kota etkisiyle İsviçre'den yapılan altın ithalatı eylül ayında yüzde 56 düşüşle 6,6 tona gerilemişti.

Türkiye’nin İsviçre’den yaptığı altın ithalatı ekim ayının ardından kasım ayında da bir önceki aya göre yükseldi. İsviçre Federal Gümrük İdaresi’nin internet sitesindeki verilere göre ekim ayında İsviçre’den Türkiye’ye yapılan altın satışı 7,7 ton olurken kasım ayında bu oran yüzde 14 artarak 8,8 tona çıktı.

Kısıtlama ithalatı geriletmişti

İşlenmemiş altın ithalatına yönelik kota uygulaması kapsamının genişletildiği 22 Eylül’de, önlemlerin etkisiyle İsviçre’den yapılan altın ithalatı yüzde 56 düşüşle 6,6 tona gerilemişti. Fakat ekim ve kasım ayları bu ülkeden yapılan altın ithalatının yeniden yükseldiğini gösteriyor.

Altın ithalatında kotalar üçte bire yakın oranda indirildiAltın ithalatında kotalar üçte bire yakın oranda indirildi

İşviçre’nin altın ihracatı düştü

İsviçre’nin kasım ayında toplamda yaptığı altın ihracatı ise Hindistan’daki talebin hızla düşmesiyle gerileme kaydetti. Ülkenin kasım ayında toplam altın ihracatı 109,7 ton oldu. Ekim ayında bu ihracat 151,3 ton düzeyindeydi. Ülkenin Hindistan’a yaptığı altın ihracatı kasım ayında yüzde 67 düşüşle 16,4 tona geriledi. Aynı dönemde Çin’e satışlar ise yüzde 10 artışla 25 tona çıktı.
İngiltere’nin İsviçre’den altın ithalatı 3,2 tondan 8,6 tona yükselirken, ABD’nin altın ithalatı ise 0,4 tona kadar geriledi.

Türkiye’nin 8 aylık ithalatı 22 milyar 776 milyon dolar

İthalattaki dönemsel artışta işlenmemiş altın ithalatı önemli rol oynuyor. 2023 Ocak-Ağustos dönemde Türkiye’nin işlenmemiş altın ithalatı yüzde 145,9 artışla 22 milyar 776 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Altın ithalatı temmuzda beş ayın zirvesine çıktıAltın ithalatı temmuzda beş ayın zirvesine çıktı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.