Türkiye’ye bir haftada 1,5 milyar dolar sıcak para girdi

Türkiye’nin risk primi 350 baz puanın altına inince yabancı yatırımcı TL varlıklara koştu. Toplamda yabancı yatırımcıların hisse senedi ve devlet tahvilinde net alımı yaklaşık 1,5 milyar dolarla 21 Temmuz 2017 haftasından beri en yüksek düzeye çıktı.

Ekonomi 15 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Ayrıca geçen hafta Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın düzenlediği yüksek faizli 2 ve 10 yıl vadeli tahvil ihalelerine de güçlü bir yabancı talebi gözlenmişti.

Türkiye’nin yurt dışından aldığı kredileri ödeyememe riskini ölçen CDS puanının 300’ün altına inmesi, ekonomide ‘rasyonel’ politikalara dönülmesi yabancı yatırımcıların TL varlıklara ilgisinin her hafta artarak devamına neden oluyor. Geçen hafta Türkiye’ye neredeyse 1,5 milyar dolar sıcak para girdi.

Merkez Bankası verilerine göre geçen hafta yabancı yatırımcılar hisse senedi piyasasından net 562 milyon 360 bin dolar, devlet iç borçlanma senetlerinde (DİBS) ise net 891 milyon 430 bin dolarlık alım yaptı. Yabancı yatırımcının geçen haftaki DİBS alımı haftalık rekor oldu. Hisse senedi piyasasında da 2020 Kasım’dan bu yana görülen en güçlü alımlar gerçekleşti. Toplamda yabancı yatırımcıların TL varlıklarda net alımı 1 milyar 453 milyon 200 bin dolarla 21 Temmuz 2017 haftasından bu yana görülen en yüksek seviyede gerçekleşti.

Türkiye'nin CDS primindeki düşüş eurobond fonlarına ilgiyi artırdıTürkiye’nin CDS primindeki düşüş eurobond fonlarına ilgiyi artırdı

Yüksek faizi sevdiler ihaleye koştular

Türkiye’nin 5 yıllık iflas risk primi CDS’leri de önceki gün 300 baz puanın altına inerek Şubat 2021’den bu yana en düşük seviyesini gördü. CDS’lerin bir süredir 350 baz puanın altında kalması yabancı yatırımcının TL varlıklara ilgisini de artırıyor. Ayrıca geçen hafta Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın düzenlediği yüksek faizli 2 ve 10 yıl vadeli tahvil ihalelerine de güçlü bir yabancı talebi gözlenmişti. Merkez Bankası’nın 8 Aralık haftasına ilişkin menkul kıymet istatistikleri de güçlü yabancı talebini teyit ediyor. Buna göre yabancı yatırımcılar 8 Aralık haftasında 891 milyon 430 bin  dolarlık tahvil aldı. Böylece 6 haftadır aralıksız DİBS’te net alıcı olan yabancının toplam girişi 1 milyar 300 milyon doları aştı.

'Süper faiz' dönemi: Hazine yüzde 42'nin üzerinde faizle borçlandı‘Süper faiz’ dönemi: Hazine yüzde 42’nin üzerinde faizle borçlandı

Hisse ve DİBS’e 1.5 ayda 2.67 milyar dolar

Hisse senedi piyasasında da geçen hafta yabancı yatırımcılar 562 milyon 360 bin dolarlık net alımıyla son üç yılın en yüksek seviyesinde alım yaptı. Hisse senedi piyasasında da 6 haftadır net alıcı olan yabancı yatırımcıların hisseye 6 haftalık girişi 1 milyar 360 milyon dolara yükseldi. Hisse ve DİBTS’te 1.5 ayda net giriş 2 milyar 670 milyon dolara ulaştı.

Finansal piyasalar uzmanı İris Cibre de piyasalara yabancı aktığını belirttiği sosyal medya paylaşımında şu görüşlere yer verdi:

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.