TUSAŞ’ın insansız savaş uçağı Anka III hedefi tam 12’den vurdu

TUSAŞ'tan yapılan açıklamaya göre, ilk uçuşunu 28 Aralık 2023 tarihinde gerçekleştiren insansız savaş uçağı ANKA III ilk atış testinde hedefi tam isabetle vurdu. ANKA III keşif, gözetleme ve istihbaratın yanı sıra taarruz amaçlarıyla da kullanılacak.

Ekonomi 20 Eylül 2024
ANKA III, mühimmatlı taksi ve mühimmatlı uçuş test faaliyetleri sonrasında bu kez atış faaliyeti için harekete geçti.

Savunma sanayiinde önemli bir güç haline gelmeyi hedefleyen ve ihracatı geçen yıl Savunma Sanayi Başkanlığı’nın verilerine göre 5 milyar 555 milyon dolara ulaşanTürkiye yeni silah sistemlerini hizmete hazır hale getiriyor. Sektörün önde gelen kuruluşlarından TUSAŞ’tan yapılan açıklamaya göre, ilk uçuşunu 28 Aralık 2023 tarihinde gerçekleştiren insansız savaş uçağı ANKA III test uçuşlarına devam ediyor.

ANKA III’e askeri amaçlı kullanımı kapsamında silah taşıma kabiliyeti kazandırılması amacıyla mühimmat montaj faaliyetleri başlatıldı. Kanat altına ROKETSAN tarafından geliştirilen TEBER-82 Güdüm kiti yerleştirildi.

ASELSAN tarafından üretilen Aselflir 500 Elektro Optik Kamera takılı olan ANKA III, mühimmatlı taksi ve mühimmatlı uçuş test faaliyetleri sonrasında bu kez atış faaliyeti için harekete geçti.

İlk uçuşunun ardında testlerine hızlı bir şekilde devam eden ANKA III İnsansız Hava Aracı, gerçekleştirdiği mühimmatlı uçuş testinin akabinde bir kez daha havalandı. Mürted Hava Üssü’nden 08.30’da kalkışını gerçekleştiren ANKA III, Acıkır Atış Sahasına ulaştı. Hedefe atışını gerçekleştiren ANKA III, atış testini başarıyla tamamladı.

TUSAŞ’ın açıklamasında yer verilen detaylara göre, turbofan motora ve yaklaşık yedi ton kalkış ağırlığına sahip ANKA III, test faaliyetlerinin tamamlanmasının akabinde 40 bin feet irtifada görev yapabilecek ve 0.7 mach (yaklaşık 750 kilometre)  sürate ulaşabilecek. ANKA III, keşif, gözetleme ve istihbarat amaçlarının yanı sıra taarruz amaçlarıyla da kullanılacak.

Mühimmatlı konfigürasyonda ANKA III sistemi, gövde içerisindeki iki istasyonun her birinde 650 kilogram, kanat iç istasyonlarının her birinde 650 kilogram, dış istasyonlarının her birinde ise 100 kilogram mühimmat taşıyabilecek.

Aselsan’dan Asya ve Pasifik bölgesine yeni ihracat

Anka III’ün Aselflir 500 Elektro Optik Kamerasını üreten Aselsan ihracatına da hız kesmeden devam ediyor. Şirketten Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklamada “ASELSAN, Asya-Pasifik bölgesindeki müşterileriyle kara platformları için uzaktan komutalı silah sistemi ve deniz platformları için uzaktan komutalı silah sistemi, radar, ataletsel navigasyon, dost düşman tanıma sistemleri ve elektronik harp süitinden oluşan faydalı yüklerin satışına yönelik toplam tutarı 44 milyon 397 bin 467 dolar olan ihracat sözleşmeleri imzalamıştır.” denildi.

Türkiye’nin patent rekortmeni TUSAŞTürkiye’nin patent rekortmeni TUSAŞ

Kızılelma’dan sonra TUSAŞ da jet motorlu İHA yapıyorKızılelma’dan sonra TUSAŞ da jet motorlu İHA yapıyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.