Ekonomistlere göre Fed’in faiz indirimi temmuza kaydı
TÜSİAD Başkanı Orhan Turan hatalı politikalar sonucu Türkiye'nin son 10 yıldır fakirleştiğini söylerken Turan'ın ardından konuşma yapan Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek enflasyonda sona gelindiğini belirtti, 'Gelecek ay yüzde 60'a inecek' dedi.
Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısında konuşan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ve YİK Başkanı Ömer Aras dikkat çekici açıklamalar yaptı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de katıldığı toplantının açılışında konuşan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan hatalı politikalar sonucu enflasyon performansının kötüleştiğine dikkat çekerek son 10 yılda Türkiye’nin fakirleştiğini söyledi. Mehmet Şimşek ise enflasyonda en zorun geride kaldığını, gelecek ay yüzde 60’a, yıl sonunda yüzde 42’ye ineceğini söyleyerek iş dünyasını rahatlatmaya çalıştı.
“Adımlarımızı atarken her ihtimali ölçüp biçiyoruz. Ekonomiyi etkileyen her konu TÜSİAD’ın ilgi alanına giriyor” diye söze başlayan Orhan Turan “2013’te kişi başı milli gelir 12 bin 582 dolardı. Sonra geriledi, son 10 yılda fakirleştik. 2023 sonunda yeniden 13 bin dolar seviyesine geldik. Biliyoruz ki son 10 yılı kaybetmemiş olsaydık çok farklı bir tabloyu konuşabilirdik. Yeniden doğru adımları atmaya başladık ama vakit kaybettik. Enflasyonla mücadele sürecini destekliyoruz. Enflasyonla mücadelede başarılı olmak için toplumun tüm kesimlerinde mutabakat olmalı. Enflasyonla mücadelenin yükünü başkası üstlensin demeyiz, vergi yükünün adil dağıtıldığı etkin bir vergi sistemine ulaşılmalı. Vergi düzenlemelerinin amacına ulaşması için kayıtdışılıkla mücadele sıkılaştırılmalı” dedi.
Turan’ın ardından sonra kürsüye çıkan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise enflasyonda en zorun geride kaldığını belirterek “Tutarlılığı olan güçlü bir program uyguluyoruz. Enflasyon gelecek ay yüzde 60 civarına inecek. Sonraki ay yüzde 50 civarına inebilir. Bir sonraki ay o seviyenin de altını görebilir. Yılı 38 civarında kapatmayı hedefliyoruz ama yüzde 42’ye kadar bir tolerans bandımız var” dedi. Şimşek’in konuşmasından satır başları şöyle:
-Uluslararası rezervlerde tarihi bir düzeltmeyle karşı karşıyayız. Bankalarla swap’ı neredeyse kapattık.
-Swap hariç net rezerv eksi 61 milyar dolardan artı 18 milyar doların üstüne çıkmış durumda. Net rezervlerdeki düzelme 80 milyar dolar civarına ulaştı. Daha önce bu türden iyileşmeyi 11 yılda sağlamışız, bu iyileşme bir yılda sağlandı.
-Kur korumalı mevduat (KKM) 60 milyar doların altına indi. Temmuzda KKM’den çıkış çok daha hızlanacak.
-Türkiye’nin istikrar ve reform programı ile birlikte risk priminde dramatik bir düşüş yaşanmıştır.
-Son bir yılda risk priminde daralma 450 puan civarında, benzer ülkelere göre risk priminde muazzam iyileşme var.
-Dış kaynağa erişimde sorun ortadan kalktı. Türkiye’nin makul maliyetlerle dış kaynağa erişiminde sorun önemli ölçüde ortadan kalktı.
-Rezervlerdeki artışın büyük kısmı vatandaşlarımızın ve şirketlerimizin programa olan güveni nedeniyle dövizden TL’ye geçişle açıklanır, üçte ikisinden fazlası bu.
Açılış konuşmasını yapan TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ömer Aras ise hukukun üstünlüğünde yaşanan gerilemenin Türkiye’nin rekabet gücünü zedelediğini vurgulayarak “Anayasanın üstünlüğü ilkesinden asla taviz vermemeliyiz. Yabancı yatırımcıların yargının bağımsızlığına güveni tam olmalı” dedi. Türkiye’nin dünya ile ancak liyakatli kadrolarla mücadele edebileceğini söyleyen Aras “Batı borsalarındaki teknoloji odaklı şirketlerde oluşan değer yaratma rüzgarını Borsa İstanbul’da görmüyoruz. Vergi vermeyenden vergi almalıyız. Kârlılığı yüksek şirketler çalışanlarını enflasyona ezdirmez” diye konuştu. Yeşil dönüşüme duyarlı olmayan şirketlerin rekabet şansının kalmadığına da dikkat çeken Aras “Tarıma teknoloji ve verimlilik bazlı yeni bir yön vermemiz şart” dedi ve nüfus verilerindeki projeksiyonlara değindi: “2030’da her altı kişiden biri 60 yaş ve üstünde olacak. Türkiye nüfusu hızla yaşlanıyor. Türkiye yetiştirdiği nitelikli gençleri başka ülkelere kaptırıyor. Demografik değişimin sektörel etkilerini belirlemeliyiz.”
TÜSİAD YİK Başkanı Ömer Aras’ın konuşmasının tam metni için buraya, TÜSİAD Başkanı Orhan Turan’ın konuşmasının tam metni için ise burayı tıklayabilirsiniz.