Almanya’da emeklilere enflasyonun iki katı zam

Almanya'da 21 milyonu aşkın emekli 1 Temmuz'da yüzde 4,57 zam alacak. Mart ayında yıllık enflasyonun yüzde 2,2 olduğu ülkede bu zamla emekliler 2000 yılından bu yana ilk kez enflasyon oranının üzerinde zam almış olacak.

Ekonomi 25 Nisan 2024
Almanya'da emekliler 1 Temmuz'da uzun yıllar sonra ilk kez enflasyonun üzerinde zam alacaklar.

Almanya’da koalisyon hükümeti emekli maaşlarına yüzde 4,57 zam yapılmasını kararlaştırdı. Böylece 24 yıl sonra ilk kez 21 milyon emekli maaşlarına enflasyonun üstünde zam almış olacak. Ülkede emekli maaşları en son 2000 yılında enflasyonun üstünde artmıştı. Emekli maaşlarına en fazla yüzde 3,5 zam yapılması öngörülüyordu.

Son iki yılda emekli maaşlarındaki artış enflasyonun gerisinde kalmıştı. Ancak Almanya’da enflasyon yavaşladı ve mart ayında enflasyon yılın aynı ayına göre yüzde 2,2 arttı.

Yeni düzenlemeyle birlikte Almanya’da 1990 yılındaki birleşmeden sonra ilk kez ülkenin tamamındaki emekliler için aynı zam oranı geçerli olacak. Geçen yıl eski Batı Almanya’da emekli maaşlarına yüzde 4,39 zam yapılırken bu oran eski Doğu Almanya’da yüzde 5,86’ydı.  Bu fark, Doğu’da genel olarak ücretlerin daha hızlı artmasından kaynaklanıyordu. Yeni düzenleme, 34 yıl sonra emekli maaşının ülke genelinde eşitlenmesini sağlayacak.

65 yaş üstü nüfusta yoksulluk oranı ansızın sıçradı çünkü emekliye düşük zam yapıldı65 yaş üstü nüfusta yoksulluk oranı ansızın sıçradı çünkü emekliye düşük zam yapıldı

Emeklilerin yoksulluğu derinleşiyor ama müjde beklentisi yokEmeklilerin yoksulluğu derinleşiyor ama müjde beklentisi yok

Emeklilere promosyonda bankalar arası yarış: Kim ne kadar veriyor?Emeklilere promosyonda bankalar arası yarış: Kim ne kadar veriyor?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.