TÜSİAD: Türkiye’yi her bölgesiyle teknoloji üretim merkezi haline getirmeliyiz

TÜSİAD ve TÜBİSAT iş birliğiyle hazırlanan "Türkiye’nin 2. Yüzyılında Yüksek Teknoloji İçin Eylem Çağrısı" raporu paylaşıldı. TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, "Türkiye’yi her bölgesi ile bütüncül bir teknoloji üretim merkezi haline getirmeliyiz" dedi.

Ekonomi 15 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) ve Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) iş birliğiyle hazırlanan “Türkiye’nin 2. Yüzyılında Yüksek Teknoloji İçin Eylem Çağrısı” raporu kamuoyu ile paylaşıldı. TÜSİAD ve TÜBİSAD ortak açıklamasına göre, Deloitte Digital’in içerik desteği sağladığı raporda, yenilikçi politikaların geliştirilmesinden finansal desteklere, altyapıdan yetkin insan kaynağına kadar Türkiye’ye yüksek teknoloji atılımı sağlayacak tüm kaldıraçlar için mevcutta atılan adımlara ilave olarak ele alınması önemli değerlendirilen eylemlere yönelik 18 Eylem Çağrısı’na yer verildi.

TÜSİAD ve TÜBİSAD iş birliğinde hazırlanan “Türkiye’nin 2. Yüzyılında Yüksek Teknoloji İçin Eylem Çağrısı” raporu kamuoyu ile paylaşıldı.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan cumhuriyetin 100. yılının kutlandığı bu senenin Türkiye için önemli bir eşiği temsil ettiğini belirterek, “Geleceğin ekonomisi teknoloji ve dijitalleşme ile şekilleniyor. Rekabet kuralları yeniden yazılırken yarının ekonomisine hazırlıklı olmalıyız. TÜSİAD olarak biz bu çerçevede teknolojiyi ve dijitalleşmeyi çalışmalarımızın önemli taşıyıcı kolonlarından birisi yaptık” dedi. Turan, çağın dinamiğini kaçırmamak, ileri ülkelerin gerisinde kalmamak için tüm kaynaklarla ve acilen, bilim ve teknolojik ilerlemeyi temel alacak adımları atacak bir seferberlik içine girilmesi gerektiğine inandıklarını aktardı. Turan, şunları kaydetti:

TÜSİAD Başkanı: Kalkınma rant değil insan merkezli olmalıTÜSİAD Başkanı: Kalkınma rant değil insan merkezli olmalı

“Bugün TÜSİAD-TÜBİSAD iş birliğiyle paylaştığımız raporumuzda da Türkiye’nin yüksek teknoloji ile hayata geçirebileceği potansiyeli ve bu hedef için kritik gördüğümüz eylem çağrımızı sizlerle paylaşıyoruz. Türkiye’yi her bölgesi ile bütüncül bir teknoloji üretim merkezi haline getirmeliyiz. Dijital dönüşümü hızlandırmak için mevcut durumda özel sektör ve kamu önemli adımlar atıyor. Bu alanda başarılı olabilmek için üst seviyede sahipliğe ve koordineli bir yaklaşımla hareket etmeye ihtiyaç var. Kamu, özel sektör ve akademi iş birliğinde gerekli çalışmaların yapılması çok önemli. Özel sektörü yönlendirebilecek kamu politikalarını ve destekleri ortak akılla bütüncül bir şekilde yeniden kurgulamalıyız.”

TÜSİAD'dan deprem vergisi isyanıTÜSİAD’dan deprem vergisi isyanı

‘Sürdürülebilir büyümenin anahtarı teknoloji atılımını yapan ülkelerin elinde’

TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Kızıltan ise dijitalleşmenin merkezde olduğu yeni dünya düzeninde, sürdürülebilir büyümenin anahtarının teknoloji atılımını gerçekleştirebilen ülkelerin ellerinde bulundurduklarını vurguladı. Kızıltan, “Dijitalleşme ve dijital ekonomiye geçiş, ülkemiz için uluslararası sahada akılla koşmamız gereken bir yarış ve birçok paydaşla birlikte yürüyeceğimiz stratejik bir yolculuk olmak zorunda. Cumhuriyetin 2. yüzyılında temel hedefimiz, teknoloji atılımını gerçekleştirmiş ve dijitalleşmeyi güçlü bir ekonomik değere dönüştürmüş bir Türkiye var etmek olmalı” değerlendirmesinde bulundu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.