Uçan otomobilin fiyatı belli oldu: 300 bin dolara satılacak

Tesla tarafından desteklenen ABD'li teknoloji şirketi Alef Aeronautics'in piyasaya süreceği uçan otomobilin fiyatı 300 bin dolar olarak açıklandı, üretim tarihi olarak da 2025 yılı belirlendi.

Ekonomi 5 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Şirket Model A'nın şu ana kadar 2850 adet ön sipariş aldığını duyurdu.

ABD’li teknoloji şirketi Alef Aeronautics uçak otomobili piyasaya sürmek için gün sayıyor.  CNBC’deki habere göre Elon Musk’ın sahibi olduğu Tesla tarafından da desteklenen Alef Aeronautics’in yeni piyasaya süreceği uçan otomobil Model A’nın fiyatı belli oldu. Otomobil ABD’de 300 bin dolar fiyatla satışa çıkacak. Şirket Model A’nın şu ana kadar 2850 adet ön sipariş aldığını duyurdu. Ön sipariş için firmanın internet sitesine 150 dolar depozito yatırmak yeterli. Aracın ne zaman üretileceği de netleşti. Alef’in CEO’su Jim Dukhovny “Bir aksilik olmazsa ilk otomobil 2025 sonunda üretilecek” dedi.

Model A sadece 350 kilo ağırlığında çok hafif bir otomobil. Hafif malzemeden üretilen gövdesi hava geçişini kolaylaştırmak amacıyla delikli bir yapıya sahip. İki kişilik Model A karayolunda saatte sadece 56 kilometre hız yaparken havada saatte 177 kilometre hıza ulaşabiliyor. Araç karada tekerlerin hareket ettirecek minik elektrikli motorlara sahip. Gövdenin içinde de otomobili havalandıracak sekiz pervane bulunuyor. Otomobil havalanınca yan dönüyor ve aracın ön ve arkası kanat haline geliyor. Kokpit de kendi içinde dönerek sürücü havalanınca ileri doğru bakıyor. Alef Model A’nın daha ucuz ve dört kişilik sedan versiyonu Model Z üzerinde de çalışıyor. 2035 yılında Model Z’nin 35 bin dolar fiyatla piyasaya sürülmesi planlanıyor.

Diğerlerini drona benzetti

CEO Jim Dukhovny Alef Model A’yı tarihteki ilk uçan otomobil olarak adlandırıyor. Dukhovny diğer üreticilerin modellerinin drona benzediğini, kendi araçlarının otomobil gibi göründüğünü söylüyor. Dukhovny “Bugün itibariyle ön siparişlerimiz 2.850′den biraz daha fazla. Bu da onu Boeing, Airbus, Joby Aviation ve eVTOL’lerin (elektrikli dikey kalkış ve iniş araçlarının) çoğundan daha çok satan, hatta tarihin en çok satan aracı yapıyor” dedi. Alef uçan arabaları gerçeğe dönüştürmeye çalışan birkaç girişimden biri. Diğerleri arasında Almanya merkezli hava taksi girişimi Lilium ve Çinli Joby Aviation şirketi var. Geçen yıl Güney Koreli telekom şirketi SKTelecom, CNBC’ye 2025 yılında Joby Aviation ile ortaklaşa bir uçan taksi hizmeti başlatmayı planladığını söylemişti.

Uçan otomobil iki şehir arasında yolculuk yaptıUçan otomobil iki şehir arasında yolculuk yaptı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.