Ücretli çalışan sayısı şubatta 128 bin azaldı

TÜİK verilerine göre, sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı şubat ayında geçen aya göre arındırılmamış veride 128 bin azalırken mevsim etkisinden arındırılmış veride yatay seyretti.

Ekonomi 18 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şubat ayına ilişkin ücretli çalışan istatistiklerini açıkladı. Buna göre, sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,6 arttı. Ücretli çalışan sayısı geçen yılın aynı ayında 13 milyon 614 bin 855 kişi iken, bu yılın şubat ayında 14 milyon 515 bin 554 kişi oldu. Ücretli çalışanların alt detaylarına bakıldığında; şubat ayında ücretli çalışan sayısı yıllık olarak sanayi sektöründe yüzde 4,2, inşaat sektöründe yüzde 15,4 ve ticaret-hizmet sektöründe yüzde 6,7 arttı.

TÜİK verilerine göre sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı şubat ayında arındırılmamış veride aylık bazda 128 bin azaldı, mevsim etkisinden arındırılmış veride yatay seyretti. Ocak ayında 14 milyon 644 bin olan ücretli çalışan sayısı, şubat ayında 14 milyon 515 bin 554 kişi oldu. Ücretli çalışanların alt detaylarına bakıldığında; şubat ayında ücretli çalışanlar aylık olarak sanayi sektöründe yüzde 0,1 arttı, inşaat sektöründe ve ticaret-hizmet sektöründe değişmedi.

Ücretli çalışanların sayısı bir yılda yüzde 7,4 arttıÜcretli çalışanların sayısı bir yılda yüzde 7,4 arttı

Deprem bölgesinde gözlem yerine tahmin yöntemi kullanıldı

TÜİK tarafından yayımlanan raporda, istatistiklerde şubat ayında yaşanılan deprem nedeniyle hesaplamalarda eksik gözlemler için istatistiksel yöntemler kullanıldığı ve açıklanan sonuçlarda deprem etkisinin görülmesinin beklenmediği notu yer aldı. Konuya ilişkin raporda şu ifadelere yer verildi:

“Ülkemizin yaşamış olduğu deprem felaketinden etkilenen illerde mücbir sebep ilan edilmiş ve beyannameler ertelenmiştir. Bu nedenle, şubat ayına ilişkin hesaplamalarda eksik gözlemler için istatistiksel yöntemler kullanılarak tahmin yapılmıştır. Bu yöntemlerle tahmin edilen büyüklüğün toplam içindeki payı yüzde 4,29’dur. Referans ayda en az bir gün çalışan ve çalışması karşılığı ücret ödenen kişiler istihdam kapsamında değerlendirildiğinden bu bültende açıklanan sonuçlarda deprem etkisinin görülmesi beklenmemektedir.”

Şubatta 360 bin kişi işini kaybetti, işsizlik yeniden çift hanedeŞubatta 360 bin kişi işini kaybetti, işsizlik yeniden çift hanede

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.