Ücretli çalışan sayısında son iki yılın rekoru kırıldı ama sanayi için durum içler acısı

Ücretli çalışan sayıs, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,4 artışla 15 milyon 809 bin 385'e ulaşarak son 24 ayın rekorunu kırdı. Ancak son bir yıllık dönemde sanayi sektöründe ücretli çalışan sayısı yalnızca 134 kişi artmış.

Ekonomi 16 Eylül 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Sanayide son bir yılda ücretli çalışan sayısı 134 kişi artışla 5 milyon 100 bin 115'e çıkabildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Temmuz 2024 dönemine ait Ücretli Çalışan İstatistikleri’ni açıkladı. Verilere göre sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan SGK’lı sayısı 2024 Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,4; bir önceki aya göre ise yüzde 0,7 arttı.  Ücretli çalışan sayısı bir önceki yılın aynı ayında 15 milyon 369 bin 599 kişi iken 2024 yılı Temmuz ayında 15 milyon 889 bin 385 kişi oldu. 2024 Temmuz ayı ücretli çalışan sayısı pandemi sonra son 24 ayın en yüksek düzeyine ulaşıldığını gösteriyor. Ancak kırılan rekora rağmen görüntü Türkiye ekonomisi için pek iyi değil. Çünkü 519 bin 786 kişilik artışta ekonominin motor gücü sanayinin payı yok neredeyse hiç yok. Sanayide ücretli çalışanların sayısı Temmuz 2024’te bir önceki yılın aynı ayına göre 134, evet yanlış okumadınız sadece 134 kişi artabilmiş. İmalat sanayinde ise 2 bin 458 kişilik bir düşüş görülüyor. Bu da iç piyasada durgunluktan, ihracat pazarındaki rekabet gücünü yitirmekten  ve  krediye ulaşmadaki zorluklardan yakınan sanayicinin pek de haksız olmadığını gösteriyor.

Ücretli çalışanların sayısı yıllık olarak inşaat sektöründe yüzde 8,6;  ticaret-hizmet sektöründe  ise yüzde 4,3 artmış. İnşaat sektöründe hüküm sürdüğü ifade edilen durgunluğa rağmen Temmuz 2024’te geçen yılın ayına  göre ücretli çalışan sayısı 146 bin 991 kişi yükselmiş. Söz konusu dönemde ise ticaret ve hizmetler alt grubundaki ücretli çalışan sayısında artış ise 372 bin 661 olmuş. Veriler yıllık bazda ücretli çalışan sayısındaki artışın önemi bölümünün ticaret-hizmet sektöründeki artıştan kaynaklandığını gösteriyor. Yani çok fazla katla değer üretmeyen iki alt sektör ücretli çalışan sayısını rekora götürmüş.

Temmuzda da inşaat sektöründe artış yüzde 1 oldu

TÜİK verilerine göre tüm alt sektörlerde ücretli çalışan sayısında artış oldu. İnşaat sektöründe çalışan sayısındaki artış bir önceki aydakine göre daha düşük olmakla birlikte temmuzda da yükseliş trendini sürdürdü. İnşaat sektöründeki aylık artış temmuzda  yüzde 1 olurken sanayi üretimindeki yüzde 0,8’lik büyüme ücretli çalışan sayısında yüzde 0,9’luk artışı beraberinde getirdi. Ticaret- hizmet sektöründe ücreti çalışan sayısı ise turizmdeki hareketliliğe rağmen perakende satışlardaki frenlemenin etkisiyle yüzde 0,6 artabildi.

Ücretli çalışan sayısına mayısta inşaat dopingi: Yıllık yüzde 4 arttıÜcretli çalışan sayısına mayısta inşaat dopingi: Yıllık yüzde 4 arttı

Deprem ücretli çalışan sayısını artırdıDeprem ücretli çalışan sayısını artırdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.