Üretim kesintisi kararı petrol fiyatlarını yüzde 8 yükseltti, akaryakıta zam kapıda

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan ve OPEC+ üyesi diğer üreticilerin beklenmedik şekilde üretimde azaltma açıklamasının ardından yüzde 8 yükseldi. Brent petrolün varili 85 doların üzerini görürken, artışın birkaç gün içinde yurt içinde akaryakıt fiyatlarına yansıması bekleniyor.

Ekonomi 4 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ üyesi ülkeler, beklenmedik şekilde üretimde azaltma açıklaması yaptı. Kararın ardından petrol fiyatları sert yükseldi. Suudi Arabistan, Irak, Cezayir, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Kuveyt mayıs ayından itibaren petrol üretiminde kesintiye gitme kararı aldı. Kararın küresel enflasyona dair endişe verici bir işaret olduğu düşünülüyor.

Suudi Arabistan, kesinti adımını piyasa istikrarını desteklemek üzere alınan bir tedbir olarak nitelendirdi. Rusya da daha önce petrol üretiminde günlük 500 bin varil kesinti yapacağını açıklamıştı.

Alınan bu kararlarla birlikte, OPEC+ ülkeleri mayıs itibarıyla günlük 1,6 milyon varil kesintiye gitmiş olacak. OPEC+ ülkeleri, 5 Ekim 2022’deki toplantıda, günlük petrol üretimini Kasım 2022’den itibaren günlük 2 milyon varil azaltma kararı almıştı.

Yapılan hesaplamalara göre, açıklanan karar ile OPEC+’nın geçen yıldan itibaren toplam üretim azaltımı 3,66 milyon varile, yani küresel talebin yüzde 3,7’sine denk geliyor.

Petrol fiyatları son 9 yılın zirvesinde: 120 dolar

Akaryakıta zam yolu göründü

Üretimi azaltma haberlerinin ardından Brent ham petrolü yüzde 8’e kadar yükselerek 85 doların üzerini gördü. Brent petrol sabah saat 9.00 itibarıyla yüzde 4,5 artışla 83,56 dolar seviyesinden işlem gördü. ABD hafif ham petrolü de yüzde 5,4 artışla dolar artışla varil başına 79,72 dolara yükseldi. ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, Brent ham petrolü için tahminini yıl sonunda varil başına 95 dolar, 2024’te ise 100 dolar olarak yukarı revize etti. Petrol fiyatlarındaki artışın ardından gözler yurtiçinde akaryakıt fiyatlarına çevrildi. Artışın benzin ve motorine de önümüzdeki birkaç günde zam olarak yansıması bekleniyor.

ABD karardan memnun değil

Reuters’ın aktardığına göre, analistler beklenmeyen bu adımın fiyatlarda ani bir yükselişe neden olacağını söylerken ABD karara tepkili. ABD, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna savaşına sermaye sağlamasını engellemek ve ekonomik büyümeye destek sağlamak için daha düşük petrol fiyatlarına ihtiyaç olduğu görüşünde.

OPEC+ vanayı kıstı, petrol 100 dolara koşuyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.