Uzun zamandır bekleniyordu: Faizsiz evde sözleşme limitleri beş milyon TL’ye çıkarıldı

Kişileri altın günü modeliyle ev ve araba sahibi yapan faizsiz evim sektöründe sözleşme limitleri yükseltildi. Evim sektöründe artık beş milyon TL’lik ev ve iki milyon TL’lik araba için sözleşme yapılabilecek. Yeni yılda bu miktar yeniden artacak.

Ekonomi 30 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Sektörden gelen bilgilere göre sözleşme rakamları 1 Ocak’tan itibaren her yıl ÜFE oranında artacak.

Kişileri altın gününe benzer bir modelle ev ve araba sahibi yapan faizsiz tasarruf finansman sektörünün uzun zamandan beri istediği limit yükseltme talebi gerçekleşti. Eski modelde sistemden en fazla bir milyon TL’lik bir ev yada araba için sözleşme yapılırken yeni düzenleme ile bu rakam konut ve çatılı iş yeri için be milyon TL, taşıt için iki milyon TL’ye çıkarıldı.
Yeni uygulamaya dün başladı. Sektörden gelen bilgilere göre sözleşme rakamları 1 Ocak’tan itibaren her yıl üretici fiyatları endeksi (ÜFE) oranında artacak. Bu doğrultuda 1 Ocak 2024’te ev sözleşmelerinde tavanın 7,5 milyon, arabada ise üç milyon TL’ye yükselmesi bekleniyor.

Türkiye konut fiyat artışında yine şampiyon olduTürkiye konut fiyat artışında yine şampiyon oldu

 

Yüksek tutarlı sözleşmeler yüzde 15’i geçmeyecek

Resmi Gazete’de yayımlanan tasarruf finansman şirketlerinin kuruluş ve faaliyet esasları hakkında yönetmelikte değişiklikler yapan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yönetmeliğine göre, aynı grup içinde birden fazla kişiye aynı ayda tahsisat yapılması şeklinde çekiliş düzenlenemeyecek. Tasarruf finansmanı kuruluşların imzalayacağı yüksek tutarlı sözleşmeler tüm sözleşmelerinin yüzde 15’ini geçemeyecek. Yüksek tutarlı sözleşmeler çekilişli sözleşmelere konu edilemeyecek. Şirketlerin bir gerçek ya da tüzel kişi veya bir risk grubu ile imzalayabileceği sözleşmelerin toplam tutarı özkaynaklarının yüzde 25’ini aşamayacak.

Sektörün istediği gibi bir düzenleme oldu

Sektördeki düzenlemeyi değerlendiren Birevim Genel Müdürü Avukat Mahir Orak uzun zamandır talep ettikleri uygulamanın gerçekleştiğini söyledi. BDDK’nın sektörden görüş alarak düzenlemeyi şekillendirdiğini belirten Orak “Dolayısıyla genel karakteri itibarıyla sektörü geliştirmeye ve önünü açmaya yönelik bir düzenleme gelmiş oldu. Ayrıca evvelce enflasyonist ortam nedeniyle talep etmiş olduğumuz konutta 1 milyon olan üst proje sınırı beş milyon, araçta iki milyon üst sınıra çıkarıldı. Bu reel sektöre uygun bir belirleme” diye konuştu.

1 Ocak’tan itibaren yeniden yükselecek

Katılımevim Genel Müdürü Ahmet Özcan da yapılan değişikliklerin genelde talep ettikleri konularda olduğunu söyledi. Sektörde daha önce en fazla bir milyon liralık sözleşme yapıldığını kaydederek “Dolayısıyla beş ve iki milyon rakamları ile daha önce uygulanan bir milyon TL’lik kısıtlayıcılık yükseltildi. Dolayısıyla yaptığı denetimler sonucu sektörü daha fazla tanıyan BDDK böylece sektörün özelliklerine göre yönetmelikte güncellemeler yapmış oldu” dedi. Ayrıca beş ve iki milyon rakamlarının 1 Ocak’tan itibaren ÜFE oranında artacağını söyleyen Özcan “Bundan sonra da her yıl ÜFE oranında artacak. Tahminimiz 1 Ocak’ta ev için oranın 7,5 milyon TL, araba için ise üç milyon TL olacak” dedi.

Konut satışlarına faiz darbesiKonut satışlarına faiz darbesi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.