‘Vergi artışı yok’ deyip, işe mevduat faizinin vergisinden başladılar

Türk Lirası mevduata uygulanan stopaj oranları artırıldı. Devlet  6 aya kadar vadeli hesapların faizinden aldığı vergiyi yüzde 5'ten yüzde 7.5’e, 1 yıla kadar olan vadeli hesaplarda ise yüzde 3'ten yüzde 5'e yükseltildi.

Ekonomi 1 Mayıs 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Hazne ve Maliye Bakanlığı halihazırda KDV oranlarında artış yapılmasına yönelik herhangi bir çalışma bulunmadığını açıkladı.

Genelde vergi oranlarının artırılmayacağını, vergi istisnaları, muafiyetleri ve indirim oranlarının yeniden gözden geçirileceğini belirten devlet sözünü tutup işe mevzuat faizinden aldığı vergi (stopaj) ile başladı. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile 30 Nisan’da sona eren mevduattan elde edilen faize uygulanan stopajda değişikliğe gidildi.

Buna göre, mevduattan elde edilen faiz ve katılım bankalarından elde edilen kâr paylarına uygulanan oranda yapılan değişiklikle, 6 aya kadar (6 ay dahil) mevduatta stopaj yüzde 5’ten yüzde 7,5’a yükseltildi.

Bir yıla kadar vadeli hesaplarda stopaj yüzde 3’ten yüzde 5’e yükseltilirken, bir yıldan uzun vadeli hesaplarda yüzde 2,5 olan stopaj oranında ise değişiklik yapılmadı.

Ekonominin saatli bombası olan kur korumalı vadeli mevduat hesapları ile liralaşmayı artırmak içi döviz tevdiat hesaplarından dönüşüm kuru üzerinden TL’ye çevrilen mevduat hesaplarında ise yüzde 0’lık stopaj korundu. Bu oranlar 31 Temmuz 2024 tarihine kadar geçerli olacak.

İndirim süresi geçen yıl uzatılmıştı

Karara göre, bankaların ihraç ettiği tahvil ve bonolar ile fon kullanıcısının bankalar olduğu varlık kiralama şirketlerinin ihraç ettiği kira sertifikalarından elde edilen kazanç ve iratlarda, yatırım fonlarından elde edilen gelirlerde, varlığa ve ipoteğe dayalı, ipotek ve varlık teminatlı menkul kıymetlerden elde edilen gelirlerde indirimli gelir stopaj oranı uygulamasının süresi 31 Aralık 2023 tarihinde alınan kararla 30 Nisan 2024’e kadar uzatılmıştı.

Merkez politika faizini artırmadı ama TL mevduatı için gizli faize yol verdi, mevduat faizi artabilirMerkez politika faizini artırmadı ama TL mevduatı için gizli faize yol verdi, mevduat faizi artabilir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.