Almanya Başbakanı, Wagner isyanının Putin’i zayıflattığı görüşünde
Volkswagen Avrupa pazarında artan rekabet ve 'Almanya'nın üretim merkezi olarak kötüleşen durumu' sebebiyle ülkesindeki fabrikalarını kapatabileceğini açıkladı. Bu durumda firma 87 yıllık tarihinde ilk kez Almanya'da tesis kapatmış olacak.
Volkswagen Avrupa pazarında artan rekabet ve ‘Almanya’nın üretim merkezi olarak kötüleşen durumu’ sebebiyle kendi ülkesindeki fabrikalarını kapatmayı değerlendirebileceğini açıkladı. Bu gerçekleşirse firma 87 yıllık tarihinde ilk kez Almanya’da bir tesisinin faaliyetini sonlandırmış olacak.
Yönetim kurulunun son toplantısından sonra Alman şirketinden yapılan açıklamada Volkswagen AG bünyesindeki markaların kapsamlı şekilde yeniden yapılandırılmasının gerektiği bildirildi.
Açıklamada yalnızca demografik eğilimlere dayalı yeniden yapılandırmanın şirketin rekabet gücünü artırmaya yönelik kısa vadede gerekli yapısal düzenlemeleri gerçekleştirmek için yeterli olmadığı belirtilerek, “Mevcut durumda araç üretim ve parça üretim tesislerinin kapatılması, hızlı karşı önlemler alınmadığı takdirde artık göz ardı edilemez” dendi.
2029 yılına kadar işten çıkarmaları engelleyen ve daha önce geçerli olan iş güvencesini sonlandırdığını duyuran Alman üretici, bu konuda tüm önlemlerin İşçi Konseyiyle değerlendirileceğini bildirdi.
Volkswagen CEO’su Thomas Schaefer ekonomik ortamın çok zor hale geldiğini belirterek Avrupa otomotiv pazarında yeni rakiplerinin bulunduğunu kaydetti. Schaefer “Bir iş yeri olarak Almanya, rekabet gücü açısından daha da gerilere düşüyor” değerlendirmesi yaparak Volkswagen’in tasarruf için daha fazlasını yapmasının gerektiğini vurguladı.
Volkswagen Çalışma Konseyi’nden yapılan açıklamada da markanın Almanya’daki büyük araç fabrikası ile parça üretim fabrikasını kapatmayı planladığı belirtilerek şirketin yönetim kurulunun planlarına karşı “direnileceği” mesajı verildi.
Volkswagen Group 17 Avrupa ülkesinde, Amerika, Asya ve Afrika’da 10 ülkede 114 üretim tesisiyle yaklaşık 650 bin kişiye istihdam sağlıyor.
Şirketin Almanya’daki istihdamı ise yaklaşık 300 bin kişiyi buluyor. Volkswagen Group 2026’ya kadar 10 milyar avroluk tasarruf ve maliyet azaltma önlemlerinin parçası olarak personel giderlerini 2026’ya kadar 5’te 1 düşürmeyi planlıyordu.
Almanya’da yaklaşık 120.000 çalışanı bulunan Volkswagen’in yönetiminden gelen açıklamalar çeşitli tepkileri de beraberinde getirdi. En sert açıklama ülkenin en büyük metal sendikası olan IG Metall’den geldi. Sendikanın sitesinde yayımlanan yazılı açıklamada yönetimin yaklaşımının “sadece dar görüşlü değil, aynı zamanda Volkswagen’in kalbini yok etme riski taşıyacak seviyede tehlikeli” olduğunu belirtti. Volkswagen işçi temsilcisi Daniela Cavallo ise “Yönetim başarısız oldu ve bunun sonucu olarak çalışanlar ve işçi sözleşmelerine saldırı geldi.
Almanya’nın Aşağı Saksonya bölgesinin Valisi ve Volkswagen Yönetim Kurulu Üyesi Stephan Weil şirketin önlem alması gerektiğini kabul etti ancak maliyetleri azaltmak için fabrika kapatmanın dışında alternatif yollar bulunması gerektiğini söyledi.