Warren Buffett’tan bir kalemde 5,3 milyar dolar bağış

Milyarder yatırımcı Warren Buffett hayır kurumlarına bugüne kadarki en büyük yıllık bağışını yaparak 5,3 milyar dolarlık Berkshire Hathaway hissesi verdi. Ağustosta 94 yaşına girecek olan Buffett, ayrıca mirasını çocuklarının yöneteceğini açıkladı.

Ekonomi 29 Haziran 2024
Ağustos ayında 94 yaşına girecek olan Warren Buffett, mayıs ayında katıldığı yatırımcılar toplantısında kendisinin olmadığı holding yönetiminin altyapısını oluşturmuştu.

ABD’li milyarder yatırımcı Warren Buffett, bugüne kadarki en büyük yıllık bağışını yaparak Bill&Melinda Gates Vakfı’na ve dört aileye ait hayır kurumlarına 5,3 milyar dolar değerinde Berkshire Hathaway hissesi verdi. Cuma günü yapılan açıklamaya göre, ağustos ayında 94 yaşına girecek olan efsanevi yatırımcı Berkshire A Sınıfı hisselerinden 8.674’ünü 13 milyondan fazla B sınıfı hisse bağışlamak üzere dönüştürdü. Toplam 9.93 milyon hisse Bill&Melinda Gates Vakfı’na, geri kalanı ise merhum ilk eşinin adını taşıyan Susan Thompson Buffett Vakfı’na ve çocukları Howard, Susan ve Peter Buffett tarafından yönetilen üç hayır kurumuna gitti.

“Omaha kahini” lakaplı Buffett, 1965 yılında yönetmeye başladığı Omaha, Nebraska merkezli holding şirketi Berkshire’da inşa ettiği servetini dağıtma sözü vermişti. Buffett 2006 yılından bu yana beş hayır kurumuna yıllık bağışlar yapıyor. Cuma günkü bağışlardan sonra Buffett, yaklaşık 130 milyar dolar değerinde 207.963 Berkshire A hissesine ve 2.586 B hissesine sahip oldu.

Mirasını çocukları yönetecek

Buffett The Wall Street Journal’a verdiği bir röportajda, türünün tek örneği olan bu holdingi kurarak elde ettiği muazzam servetin ölümünden sonra üç çocuğu tarafından yönetilecek yeni bir hayır kurumuna aktarılacağını açıkladı. “Bizim kadar şanslı olmayan insanlara yardım etmek için kullanılmalı” diyen Buffett sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyada sekiz milyar insan var ve ben ve çocuklarım, yüzde 1’in en şanslı 100’de 1’inde falan yer alıyoruz. İnsanlara yardım etmenin pek çok yolu var.”

Röportajda Bill & Melinda Gates Vakfı’nın ölümünden sonra artık bağış almayacağını belirten Buffett, Bill ve Melinda Gates’in boşanmasının ortasında Haziran 2021’de Gates Vakfı’ndaki mütevelli üyeliğinden istifa etmişti. Berkshire’ın mayıs ayındaki yıllık toplantısında, Buffett hissedarlara artık dümende olmadığı bir gelecek hakkında samimi bir şekilde konuşmuş, merhum arkadaşı ve iş ortağı Charlie Munger’i yansıtan fotoğraflar yansıtılırken duygulu anlar yaşamıştı.

Berkshire’da sigorta dışı operasyonlardan sorumlu başkan yardımcısı Greg Abel, Buffett’ın halefi olarak seçildi ve holdingdeki sorumluluğun çoğunu üstlendi. Buffett daha önce vasiyetinin ölümünden sonra kamuoyuna açıklanacağını söylemişti. Buffett daha önce üç çocuğunun vasiyetinin uygulayıcıları ve servetinin yüzde 99’undan fazlasını alacak olan hayır kurumunun mütevellileri olduğunu söylemişti.

Dünyanın en zengin sekizinci kişisi

Berkshire, BNSF demir yolu ve Geico araç sigortası dahil olmak üzere onlarca şirketin ve Apple gibi dev teknoloji şirketlerinin hisselerine sahip yaklaşık 880 milyar dolarlık bir holding. Buffett, 2006’dan bu yana Berkshire hisselerinin yarısından fazlasını elden çıkarmış olmasına rağmen, halen mevcut hisselerin yaklaşık yedide birine sahip. Buffett son bağışlardan önce 134,3 milyar dolar değerindeki servetiyle, Forbes dergisine göre dünyanın en zengin sekizinci kişisiydi.

Warren Buffett'ın ortağı Huysuz Charlie sahalardan çekildiWarren Buffett’ın ortağı Huysuz Charlie sahalardan çekildi

'Huysuz Charlie' ile bir sabah‘Huysuz Charlie’ ile bir sabah

 

'Omaha kahini' Warren Buffet'in cebinde 150 milyar dolara yakın nakiti var‘Omaha kahini’ Warren Buffet’in cebinde 150 milyar dolara yakın nakiti var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.