Yapı Kredi’ye Körfez’den talip haberi hisseleri uçurdu

Bloomberg, BAE merkezli First Abu Dhabi Bank Yapı Kredi'de hisse alımı için görüşmelerde bulunduğunu yazınca Yapı Kredi hisseleri yüzde 5,97, Koç Holding hisseleri de yüzde 21,29 yükseldi. Koç Holding henüz somut bir gelişme olmadığını açıkladı.

Ekonomi 5 Nisan 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Koç Holding'in iştiraki olan Yapı Kredi'nin satışına ilişkin görüşmeler yapıldığı haberi Yapı Kredi ve Koç Holding hisselerinin yükselmesine neden oldu.

First Abu Dhabi Bank 8FAB) PJSC, Yapı ve Kredi Bankası’ndan potansiyel hisse alımı için görüşme yapıyor. Görüşmelerin erken aşamada olduğu belirtildi. Bloomberg’e konuşan kaynaklar BAE’nin en büyük bankası FAB’ın Türkiye’de birden fazla bankanın sahipleriyle görüşme yaptığını belirtti. FAB, Yapı ve Kredi ve Koç Holding konuya ilişkin Bloomberg’e yorum yapmadı. Haberin duyulması üzerine Yapı ve Kredi hisseleri yüzde 5,97 yükselişle 30,32 TL’ye çıktı. Koç Holding hisseleri de yüzde 21,29 yükselişle 217,60 TL’ye çıktı. Borsa İstanbul’da bankacılık endeksi de yüzde 5,75 yükseldi.

Koç Holding, haberlerin ardından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) açıklama yaparak kamuya açıklama yapılmasını gerektirecek nitelikte bir gelişme olmadığını belirtti. Açıklamada şöyle denildi:

“Basın-yayın organlarında, Ortadoğu’da faaliyet gösteren bir bankanın, bağlı ortaklığımız Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. (YKB) dahil Türkiye’de faaliyet gösteren bir banka satın alınmasına yönelik çalışmalarda bulunduğu, bu kapsamda YKB’de potansiyel hisse alımı için görüşmelerin yapıldığı yönünde haberler çıkmıştır. Holding şirketi olarak portföyümüz ile ilgili gündeme gelebilecek alternatiflerin değerlendirilmesine yönelik çalışma ve görüşmeler her zaman yapılabilmekte olup, bu değerlendirmeler sonucunda somut kararlar alınması halinde Sermaye Piyasası Kurulu’nun II-15.1 Özel Durumlar Tebliği’ne göre gerekli açıklamalar yapılmaktadır. Bu kapsamda, medyaya yansıyan konuyla ilgili olarak tebliğ kapsamında kamuya açıklama yapılmasını gerektirecek nitelikte herhangi bir gelişme bulunmamakta olup, işbu açıklama yatırımcılarımızdan gelen sorular üzerine yapılmıştır.”

Körfez bankaları Türk bankalarını potansiyel görüyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın haziran ayında Körfez bölgesini ziyaretinin ardından FAB Türkiye’deki varlıklarla ilgilenen son BAE’li banka oldu. Daha önce Dubai Islamic Bank, TOM Group’tan yüzde 20 hisse alacağını açıklamıştı. Körfez bankaları Türkiye’yi coğrafi yakınlığı, bankacılık sistemine aşinalığı ve 85 milyondan fazla nüfusu sebebiyle büyüme için potansiyel pazar olarak görüyor. BAE’de 54 banka 9,5 milyonluk ülkeye hizmet ediyor.

Dubai merkezli Emirates NBD 2019’da Denizbank’ı 2,8 milyar dolara satın almıştı. Suudi ve Kuveytli bankalar Türkiye’de uzun süredir bulunuyor. Suudi Arabistan’ın en büyük bankası National Commercial Bank Türkiye Finans Katılım Bankası’nın 2007’de 1,08 milyar dolara satın almıştı. Kuwait Finance House ise 1989’da Türkiye’de tamamına sahip olduğu Kuveyt Türk Katılım Bankası’nı kurmuştu.

Erdoğan Körfez turuna son gaz devam ediyor: Katar'da da işbirliği anlaşması imzalandıErdoğan Körfez turuna son gaz devam ediyor: Katar’da da işbirliği anlaşması imzalandı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.