Maliye’den 3 milyar liralık sahte faturaya kıskaç
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'ın başkanlığında toplanan EKK, Türk Lirası cinsinden enstrümanların çeşitlendirilmesi ve yastık altındaki altının ekonomiye kazandırılması konuları görüşüldü.
Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı. Toplantı sonrası yapılan açıklamada, finansal istikrarın güçlendirilmesi, yurt içi tasarrufların artırılması, kaynak dağılımında etkinliğin sağlanması ve finansmana erişimin artırılmasının hedeflendiği belirtildi.
Beştepe’deki toplantıya, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala ile ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.
Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada EKK’nın dördüncüsü gerçekleştirilen toplantısının ana gündeminin finans piyasalarının gelişimini ve istikrarını destekleyecek politikalar ve tedbirlerin oluşturduğu belirtildi.
Açıklamaya göre toplantıda fiyat istikrarı ve finansal istikrarın sağlanması ile uyumlu olacak şekilde, katma değeri yüksek ve ihracat odaklı yatırımların teşvik edilmesi, dışa bağımlılığın azaltılması ve sürdürülebilir büyümenin desteklenmesi amacıyla başta Yatırım Taahhütlü Avans Kredileri (YTAK) olmak üzere yatırımcıların finansman imkânlarını artıracak yeni stratejiler görüşüldü.
Finansal piyasalarda Türk Lirası cinsinden enstrümanların çeşitlendirilmesi ve yatırımcılar için daha cazip hale getirilmesi kapsamında yürütülen çalışmaların değerlendirildiği toplantının önemli gündem maddelerinden biri de yastık altındaki altın oldu.
Türkiye’de rakam kesin olmamakla birlikte yastık altında yaklaşık 300 milyar dolarlık altın bulunduğu tahmin ediliyor. Son yıllarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrılarına ve altın hesabıyla ilgili düzenlemelere rağmen bu altın yastık altından çıkmadığı gibi halk enflasyona karşı korunmak için altına yatırım yapmaya devam etti. Yatırım amaçlı satın alınan altınların büyük bölümü de her zaman olduğu gibi yastık altına gitti. Cari açıkta önemli payı olan altın ithalatının faturasının çok kabarması nedeniyle hükümet ağustos başında altın ithalatına kota getirdi.
EKK açıklamasında yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılmasına yönelik mevcut sistemlerin geliştirilmesi amacıyla önümüzdeki dönemde atılması planlanan adımların görüşüldüğü ifade edildi. Bu arada Dijital Türk Lirası Projesi’nde gelinen aşama ve bu alanda yapılan hazırlıkların hızlandırılması da kararlaştırıldı.