Yazılım krizi bitmedi; 250 bin cihaz hâlâ çevrimdışı

CrowdStrike CEO'su George Kurtz küresel yazılım krizinden etkilenen cihazların yüzde 97'sinin çevrimiçi olduğunu açıkladı. 8.5 milyon cihazın sorundan etkilendiği göz önüne alındığında hâlâ 250 bin cihazın çevrimdışı olduğu anlaşılıyor.

Ekonomi 26 Temmuz 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Yazılım güncellemesiyle dünyayı günlerce süren kaosa sürükleyen CrowdStrike'ın yarattığı maddi hasarın nasıl giderileceği hâlâ bilinmiyor.

Geçen hafta Windows işletim sistemine sahip birçok bilgisayarın uzun saatler mavi ekran vermesiyle küresel yazılım kaosuna neden olan CrowdStrike’ın yazılım güncellemesinin etkileri hâlâ birçok şirketi etkilemeye devam ediyor. CrowdStrike CEO’su George Kurtz, neredeyse tüm sistemlerin tekrar çevrimiçi olduğunu açıkladı. LinkedIn’de üzerinden bir paylaşım yapan Kurtz, yazılımlarını çalıştıran sistemlerin yüzde 97’sinden fazlasının 25 Temmuz itibarıyla tekrar çevrimiçi olduğunu söyledi.

Microsoft, daha önce CrowdStrike’ın yazılımındaki bir hata nedeniyle 8.5 milyon makinenin devre dışı kaldığını açıklamıştı. BBC’nin haberine göre bu miktar ve Kurtz’un verdiği yüzde, yaklaşık 250 bin cihazın hâlâ çevrimdışı olduğunu gösteriyor.

CrowdStrike CEO’su, müşterilerin ve çalışanların bitmek bilmeyen çabalarına teşekkür ederek yaşananlar için bir kez daha özür diledi. Sistemleri tekrar çevrimiçi hale getirmek zaman alıcı bir süreç olduğu kanıtlanmış oldu.

Geçen hafta, CrowdStrike ve Microsoft, sorunun ilk kez bildirilmesinden sonraki 24 saat içinde çözümler paylaştı. Ancak güvenli modda makineleri yeniden başlatmayı ve hatalı dosyayı silmeyi içeren çözümler, insanların cihazlara fiziksel olarak erişebilmesini gerektiriyordu.

Microsoft, süreci hızlandırmak için bir araç yayımladı. Kurtz ise otomatik kurtarma araçlarının geliştirilmesinin kurtarma çabalarını iyileştirdiğini söyledi.

CrowdStrike, sorunun nasıl ortaya çıktığına dair daha fazla ayrıntı içeren bir ön olay incelemesi yayınladı ve tekrarlanmamasını sağlamak için bir dizi önlem almayı taahhüt etti. Ancak şirketin telafi çabaları eleştirildi. CrowdStrike, personeline ve birlikte çalıştıkları firmalara kesinti nedeniyle özür dilemek amacıyla 10 dolarlık UberEats kuponu verdiği için yeni bir tepkiyle karşılaştı. Sigorta şirketi Parametrix’e göre, Microsoft dışındaki gelirlerine göre sıralanan en büyük 500 ABD şirketi, küresel yazılım krizi nedeniyle 5.4 milyar dolar finansal kayıp yaşadı.

Bir yazılım güncellemesi arızasının küresel faturası 5,4 milyar dolar olduBir yazılım güncellemesi arızasının küresel faturası 5,4 milyar dolar oldu

Küresel yazılım sorunu üç günde 11 bin uçuşu iptal ettirdiKüresel yazılım sorunu üç günde 11 bin uçuşu iptal ettirdi

Yazılım kaosu piyasaları da vurduYazılım kaosu piyasaları da vurdu

Bir minik yazılım güncellemesi bütün dünyayı krize soktu: Uçuşlar yapılamadı, banka uygulamaları durdu, hastaneler çöktüBir minik yazılım güncellemesi bütün dünyayı krize soktu: Uçuşlar yapılamadı, banka uygulamaları durdu, hastaneler çöktü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.