Yeni asgari ücret tarifi: İstihdama zarar vermeyecek, işvereni yormayacak…

15 milyonu aşkın asgari ücretlinin artık yılda bir kez yapılacağı belirtildiği için dört gözle beklediği yeni yıl zammı için Cumhurbaşkanı’ndan açıklama geldi: Dengeyi sarsmayacak, istihdama zarar vermeyecek bir seviye.

Ekonomi 7 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Asgari ücret zammının belli olacağı günlerdeyiz. Bu konuda nihai kararı verecek isim olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün bir ‘asgari ücret’ tarifi yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ekonomik dengeyi sarsmayacak, istihdama zarar vermeyecek bir asgari ücret seviyesi hedefi ile süreç yönetilecek” dedi.

Dünkü Kabine Toplantısı sonrasında konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ekonomiye ve ücret zamlarına dair ayrıntılar verdi. Enflasyonla mücadeleye de değinen Erdoğan, “Hiçbir ekonomik, mantıki ve ahlaki temeli olmayan fiyatlandırma davranışları yerini rasyonel fiyatlamalara bırakmaya başladı. En zoru geride kaldı. Enflasyonu yavaş yavaş kontrol altına alıyoruz” diye konuştu.

Erdoğan şunları söyledi:

“Hem içerde hem de küresel düzeyde belirlediğimiz hedeflere doğru yürüyüşümüzü kararlılıkla sürdürüyoruz. Hiçbir geçici sıkıntı hiçbir karanlık oyun bize engel olamayacak. Günlük hayattaki sıkıntıları aşarak karamsarlıkları darmadağın ediyoruz. Hiçbir ekonomik, mantıki ve ahlaki temeli olmayan fiyatlandırma davranışları yerini rasyonel fiyatlamalara bırakmaya başladı. En zoru geride kaldı. İnşallah bundan sonra hep birlikte sürekli daha iyiye doğru gideceğiz. Enflasyonu yavaş yavaş kontrol altına alıyoruz.”

İşçilerin onayı, işverenlerin rahatı…

Erdoğan’ın konuşmasından ekonomiye dair diğer başlıklar şunlardı:

* 2023’ün ilk 9 aylık döneminde yüzde 4,6’lık büyüme kaydettik. Kaliteli ve sürdürülebilir büyüme hedefimizde en küçük bir sapma yoktur. Önümüzdeki yılı dengeleri yeniden sağlamlaştırma dönemi olarak görüyoruz.

* Çalışan emeklilere de 5 bin TL’yi süratle hesaplarına yatıracağız.

* Deprem felaketine rağmen hiçbir insanımızı ihmal etmiyoruz. Yılbaşında ekonomik dengeyi sarsmayacak, çalışanlarımızın kayıplarını giderecek bir asgari ücret belirleyeceğiz. Komisyon görüşmeleri 11 Aralık’ta başlayacak. İşçilerimizin onayını alacak, işverenlerimizi de yormayacak ve istihdama zarar vermeyecek bir asgari ücret seviyesi hedefi ile süreç yönetilecek.

‘En az’ ücretin en merak edildiği ülke

Asgari, yani kelime anlamıyla ‘en az’ ücret alarak çalışan insan sayısı, Türkiye’de gelişmiş ülkelere kıyasla çok yüksek olduğu için, tüm çalışan kesimi ve tüketimi doğrudan etkiliyor.

Geçen yılın rakamlarıyla Almanya’da yüzde 7, Fransa’da yaklaşık yüzde 12, Belçika’da yüzde 1 olan asgari ücretle çalışan insan oranı, Türkiye’de neredeyse yüzde 50. TÜİK’in güncel araştırmasına göre ülkede 15 milyon 166 bin kişi asgari ücretle çalışıyor. Ülkede resmi çalışan insan sayısı 32 milyon 166 bin.

Asgari ücret için kulislerde konuşulan rakam 16 bin liraAsgari ücret için kulislerde konuşulan rakam 16 bin lira

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.