Yeni tesisin finansmanını borsadan sağlayacak

Alüminyum profilde mimari ve otomotiv gibi endüstriyel alanlara yönelik üretim yapan ve Türkiye'nin en büyük 1000 ihracatçısı arasında yer alan Alcas Metal borsaya açılmaya hazırlanıyor. Şirket borsa geliriyle 30 milyon dolarıyla yeni tesis yapacak.

Ekonomi 30 Nisan 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Alcas Metal, 30 milyon dolara yeni tesis yatırımı da planlıyor

Temelleri 1992 yılında atılan 2004 yılında ise kendi tesisini kurarak mimaride lüks konutlarda kullanılan alüminyum giydirme cephe ve pencereler, tente pergola sistemleri üreten Alcas Metal, endüstriyel alüminyumda ise otomotiv, aydınlatma, klima gibi alanlara yönelik üretim yapan entegre bir tesise dönüştü. Üretiminin yüzde 70-71’ini ihraç eden firma, 2022 Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) açıkladığı Türkiye’nin ilk 1000 ihracatçısı listesinde 805 sırada, İstanbul Sanayi Odası’nın hazırlamış olduğu İSO ikinci 500 büyük firması listesinde 370. sırada yer aldı. Alcas Metal, 30 milyon dolara yeni tesis yatırımı da planlıyor. Yeni tesisi ise bu yıl içinde borsaya açılarak buradan gelecek gelirle yapacak.
Alcas Metal CEO’su Mehmet Yılmaz, tek presle 2004 yılında 2700 metrekarede başladıkları alüminyum profil üretimlerinin halihazırda 5 presle, 42 bin metrekareye çıktığını belirtti. Yıllık 34 bin ton kapasiteye ulaştıklarını anlatan Yılmaz, ihracatta ağırlıklı pazarlarının Avrupa ve ABD olduğunu ve üretimlerinin yüzde 70-71’ni ihraç ettiklerini ifade ederek, “Geri kalanı iç piyasaya veriyoruz. Ancak iç piyasaya verdiğimiz ürünler de dolaylı şekilde ihraç ediliyor. Hedefimiz çok mal satmaktan ziyade kaliteli mal satmak” dedi.

Alcas Metal CEO’su Mehmet Yılmaz, tek presle 2004 yılında 2700 metrekarede başladıkları üretimlerinin halihazırda 5 presle, 42 bin metrekareye çıktığını belirtti.

400 kişilik yeni istihdam imkanı

Mehmet Yılmaz, yeni tesis açacaklarını da açıkladı. Yeni tesisi kredi kullanarak değil, halka arzla yapacaklarını belirten Yılmaz şöyle konuştu: “Şirketimizin yüzde 30’unu halka arz etmeyi planlıyoruz. Şu anda SPK tarafından inceleniyoruz. 30 milyon dolarlık bir yatırımla yeni tesisi yapacağız. Bu yatırımla birlikte 100 civarında bir istihdam artışı öngörüyoruz. 2025 yılında tamamlayıp faaliyete geçirmeyi hedefliyoruz.  Zor ve riskli işlerde robotların yer alacağı bu yatırımın tamamlanmasıyla birlikte ciromuz ve karlılığımız önemli ölçüde artacak. Bu projenin tamamlanmasıyla 2025 yılında personel sayımız 400 kişi daha artarak 1000 civarında olacak” dedi.
Geçen yılı 1 milyar 415 milyon TL ciro ile kapattıklarını, 2024 yılı ciro hedeflerini ise 2.2 milyar TL olarak açıklayan Yılmaz, inşaat sektöründe yaşanan durgunluk nedeniyle firma olarak otomotiv sektörüne yönelik faaliyetlere daha fazla ağırlık verdiklerini söyledi.

Talep dengesi bozuldu depolar dolu kaldı

Hammaddelerini yurtdışında getirdiklerini söyleyen Yılmaz, arz talep dengesinin bozuk olduğunu bu nedenle hammaddecilerin mal satamadıklarını söyledi. Kendi sektörlerinde de Avrupa ve ABD ekonomik yavaşlamadan dolayı sektörlerinde işlerin çok iyi gitmediğini dile getiren Yılmaz, “Firma olarak biz farklı sektörlerde farklı Ar-Ge yaparak kapatmaya çalışıyoruz. Örneğin otomotiv sektöründe yükselmeye çalışıyoruz. Çünkü otomotiv sektöründe işler iyi” değerlendirmesini yaptı. Yılmaz, depoların dolu olması nedeniyle yapımını tamamladıkları  döküm tesisini hizmete almadıklarını belirtti. Firma olarak birikimlerini genel olarak faize yatırdıklarını anlatan Yılmaz, “İthalat yapmakta kullandığımız bir miktarı da dövizde tutuyoruz” dedi. Faiz oranları hakkında da öngörülerini dile getiren Yılmaz, MB faiz oranlarının ilk yarıya kadar yüzde 50 yi ulaşmasını 2’nci yarıda ise yüzde 40’ların altına ineceğini tahmin etti.  Yılmaz, doların 2024 ortalamasının enflasyon oranına yakın bir miktar artış ile 36-38 TL  arasında olacağını söyledi. 2024 yılında faizlerin yüksek seviyelerde seyretmesi ve enflasyonun düşmemesini Türkiye için çok büyük risk kriteri olarak değerlendiren Yılmaz şöyle konuştu:”Ekonomi direksiyonuna geçen yeni yönetim oldukça tecrübeli bir ekip bu 2 sorunu çözmek için büyük çaba veriyor. Ancak 2024 yılını şimdiden kayıp yıl olarak görmek mümkün. Dünyadaki ekonomik durgunluk ve bölgemizdeki savaşlar gerginlikler hem ülkemize hem bölgemiz ekonomisine olumsuz yansımaları olacak.”

Akçansa ABD’de kuvvetleniyor, 82 milyon dolarlık yeni tesis kuruyorAkçansa ABD’de kuvvetleniyor, 82 milyon dolarlık yeni tesis kuruyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.