Ahlatcı, 7.9 milyon dolara Adabank’ı devraldı

14 kez ihaleye çıkan hatta bir dönem 75 milyon dolar teklif alan Uzanlar’ın bankası Adabank’ı Ahlatcı, 215 milyon TL’ye, yani 7.9 milyon dolara satın aldı.

Ekonomi 17 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Adabank'a, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) önceki tekliflerinden daha düşük fiyata satılmasına izin verdi.

Tasarruf Sigorta Mevduatı Fonu’nun (TMSF) 13 kez satışa çıkardığı Adabank’ı bir türlü vermeyen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bu kez satışı onayladı ve Adabank 215 milyon TL’ye (7,9 milyon dolar) Ahlatcı Grubu’na satıldı. TMSF’nin el koyduğu Adabank, daha önce 75 milyon dolarlık teklif görmüştü. 2019’da da 60 milyon dolarlık teklif alan bankanın satışını BDDK onaylamamıştı.

Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamanın özeti şu şekilde “Şirketimizin yüzde 70 oranında, şirketimizin bağlı ortaklığı Enerya Enerji Anonim Şirketi’nin yüzde 29 oranında ve Ahlatcı Holding A.Ş.’nin yüzde 1 oranında pay sahibi olduğu AHL Ahlatcı Finansal Yönetim Anonim Şirketi’nin (AHL Ahlatcı Finansal) TMSF tarafından yapılan Adabank A.Ş. hisse satış ihalesine katıldığı ve AHL Ahlatcı Finansal’ın teklifi ile ihalenin sona erdiği duyurulmuştu.”

“Söz konusu ihaleye ilişkin BDDK 15.08.2023 tarihli yazısıyla, Adabank A.Ş.’nin TMSF’YE ait yüzde 96,68234 oranındaki hissesinin AHL Ahlatcı Finansal Yönetim A.Ş.’ye devredilmesine, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 18’inci maddesinin birinci fıkrası ile bankaların izne tabi işlemleri ile dolaylı pay sahipliğine ilişkin yönetmeliğin 11 inci maddesinin 1 ve 2 numaralı fıkraları uyarınca izin verilmesine karar verildiği hususu AHL Ahlatcı Finansal’a bildirilmiştir.”

TMSF Adabank’ı 14. ihalede artık satmayı hedefliyorTMSF Adabank’ı 14. ihalede artık satmayı hedefliyor

Remzi Gür, 75 milyon dolara almak istemişti

BDDK’nın 14. satışta izin verdiği Uzanlar’ın bankası Adabank böylece önceki tekliflerden daha düşük bir fiyata Ahlatcı Holding ve iştiraklerine geçecek. 75 milyon dolar yerine 7.9 milyon dolara satılan banka için iş insanı Remzi Gür ve körfezli ortaklarıyla kurduğu G Capital Danışmanlık, 2011’de 75 milyon dolarlık teklifi yapmıştı. 2019’da ise banka TMSF tarafından tekrar satışa çıkarılmış ve “gizli tutulan” ihaleyi Na-Fi Dış Ticaret adlı bir şirket almıştı. Lakin bu satışı BDDK onaylamamıştı.

Ahlatcı'dan Adabank'a 215 milyon TL'lik teklifAhlatcı’dan Adabank’a 215 milyon TL’lik teklif

Talep üzerine SPK’dan faaliyet durdurma kararı

Adabank’ın resmi sitesindeki bir detay göze çarpıyor. Bankanın sitesindeki duyurular kısmında “Bankamızın sermaye piyasası faaliyetleri kendi talebimiz üzerine Sermaye Piyasası Kurulu tarafından 03.07.2025 tarihine kadar geçici olarak durdurulmuştur” deniliyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.