Yüksek faiz yabancıların gözünü kamaştırdı: Art arda ‘Türkiye’ye koşun’ çağrıları

Yüksek carry trade getirisi ve faiz nedeniyle yabancı bankalar artı arda TL'ye yatırım tavsiye ediyor. Bank of America (BofA) Türk Lirası'nda uzun pozisyon tavsiyesinde bulunurken Citi 'Türk piyasaları rönesansın eşiğinde' yorumu yaptı.

Ekonomi 23 Mayıs 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Politika faizinin yüzde 50’ye yükselmesinin ardından yabancı bankaların “carry trade” ilgisi artarak devam ediyor. JPMorgan ve Goldman Sachs’ın düşük faizli bir para birimi ile borçlanıp yüksek faizli bir para birimine yatırım yapılan carry trade işlemlerini müşterilerine tavsiye etmeleriyle başlayan trend diğer ABD’li yatırım bankalarıyla sürüyor. Bank of America (BofA) Securities yüksek carry getirisi, cari dengede mevsimsel pozitif görünüm, sıkı parasal koşullar ve rezervlerdeki artışa dikkat çekerek Türk Lirası’nda uzun pozisyon tavsiyesinde bulunurken Citi de yatırımcıların Türk varlıklarına olan ilgisini artırdığına dikkat çekerek “Türk piyasaları rönesans anının eşiğinde” yorumu yaptı.

Mikhail Liluashvili ve David Hauner’in de aralarında olduğu BofA analistlerinin yayımladığı raporda “Pozitif cari denge mevsimselliği ve sıkı parasal koşullar Türk Lirası carry trade getirisini gelecek birkaç ayda destekleyecektir. Türk lirasında forward işlemleri üzerinden uzun pozisyondayız. Düşük carry ve yabancı sahipliği tahviller için olumlu ancak piyasa bizim tahminimize göre daha güvercin bir para politikası görünümüne sahip” ifadelerine yer verildi.

Turizm gelirlerinin desteklediği ödemeler dengesinin mevsimselliğinin Türk Lirası pozisyonlar için destekleyici olduğunu kaydeden BofA dolar/TL tahmininin forward’ların ima ettiği patikadan daha düşük olduğunu belitti. Raporda “gelişmekte olan piyasalarda Türk Lirası’nın en yüksek carry-oynaklık oranına sahip olduğu, hatta bazı büyük piyasalara kıyasla da görece yüksek olduğu” açıklandı.

“Dolar/TL’nin sabit kalması halinde Türk Lirası 3 aylık forward’lar üzerinden yüzde 9,4’e kadar beklenen getiri sunuyor” denen BofA raporunda Türk Lirası forward’larda pozisyonların kalabalıklaştığı, bunun da negatif bir küresel şok yaşanması halinde pozisyon sıkışması riski yarattığı belirtildi.

Citi: Türk piyasaları rönesans anının eşiğinde

Citi Research de Türkiye’de politika normalleşmesinin yatırımcıların Türk varlıklarına olan ilgisini artırdığına dikkat çekerek “Türk piyasaları rönesans anının eşiğinde” yorumu yaptı. Aralarında Luis Costa ve İlker Domaç’ın da olduğu Citi analistleri tarafından yayımlanan notta Türk Lirası ve Türk tahvillerinin performansının genel olarak Merkez Bankası’nın (TCMB) beklentileri yeniden çıpalamasına, regülasyon önlemlerinin sona erdirilmesine yönelik net bir strateji olmasına ve dezenflasyon süreci ve cari denge için gerekecek inandırıcı bir mali konsolidasyona bağlı olduğu yer aldı.

Bloomberg’in haberine göre Citi TCMB’nin doğru politika patikasında olduğunu ve para politikasının piyasalar tarafında fiyatlanana göre daha uzun ve daha sıkı kalabileceğini belirtti. Raporda “Türkiye varlıklarındaki büyük prim açıkça yerel cephede. Yurtiçi TÜFE’de daha iyi bir dengelenme anına yaklaştıkça Dolar/TL spotta daha fazla istikrar, forward piyasada ima edilen getirileri aşağı çekmeye hazırlanıyor” ifadelerine yer verildi.

Türkiye’nin BB notlu öncüllerine yaklaştığı belirtilen raporda devlet tahvili spread’leri için “Türkiye endeks seviyesinde BB notlu ortalamaya sadece 50 baz puan uzaklıkta” denerek “Artık tüm derecelendirme kuruluşlarının politika normalleşmesini ve temel iyileşmeleri yansıttığını görüyoruz. Yaklaşan not gözden geçirmelerinin bir miktar yukarı yönlü baskı yaratması muhtemeldir. Bununla birlikte, Türkiye’nin kredi notunun esas olarak kurumsal ve siyasi riskler tarafından kısıtlandığını düşünüyoruz” değerlendirmesi yapıldı.

Analistler Türk hisselerine yönelik değerlendirmelerinde ise bugüne kadarki güçlü sektör performansının hisse fiyatlarına yansıması sebebiyle bankalara karşı nötr olduklarını belirtti. Raporda “Tüketim sektörüne karşı pozitifiz ama daha defansif pozisyonları tercih ediyoruz (Beğendiğimiz hisseler arasında BİM ve Coca-Cola İçecek var). Eğer Türkiye geleneksel ekonomi politikalarını sürdürürse burada yukarı yönlü değerleme potansiyeli mevcut” değerlendirmeleri yer aldı.

JPMorgan ucuz TL'nin yarattığı yüzde 20 carry trade getirisini sevdiJPMorgan ucuz TL’nin yarattığı yüzde 20 carry trade getirisini sevdi

Goldman Sachs'tan TL tavsiyesi: Türkiye oyuna geri döndü, carry trade yapılabilirGoldman Sachs’tan TL tavsiyesi: Türkiye oyuna geri döndü, carry trade yapılabilir

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.