Yüksek faizli tahviller Deutsche Bank’ı iştahlandırdı

Ekonomi 14 Kasım 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Deutsche Bank analistleri Türkiye’nin 2024’te de yüksek faiz vermeye devam edeceğini öngörüyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın geçtiğimiz hafta yaptığı iki ihalede 2 yıllık tahvile yüzde 42,18; 10 yıllık tahvile ise yüzde 31,98 bileşik faiz vermesinin ardından dün de 5 yıl vadeli ihalede yüzde 35,68 bileşik faizle borçlanması yabancı bankaların Türkiye iştahını artırdı. Türkiye’nin 2024’te de yüksek faiz vermeye devam edeceğini öngören Deutche Bank analistlerine göre TL cinsi tahviller 2024’ün en iyi yatırımı olabilir.

Yüksek faiz Deutsche Bank'a yaradı: 10 yılın en yüksek kârıYüksek faiz Deutsche Bank’a yaradı: 10 yılın en yüksek kârı

Tahvilde faizin biraz daha artmasını bekliyorlar

Christian Wietoska öncülüğündeki analistler hazırladıkları bilgi notunda “Yapısal olarak boğa tutumuna dönmek için hâlâ birkaç ay daha var. TL tahvillerde 200-400 baz puanlık daha fiyatlama aralığı olacaktır. Bundan sonra ise bu tahviller yapısal perspektif dolayısıyla değer sunacaktır” dedi.

Adil seviyeyi bekleyeceklermiş

Deutsche Bank, son yıllarda para politikasına müdahale gibi nedenlerle milyarlarca TL’lik çıkış olduğu varlık sınıfında dönüş bekleyen diğer kurumlara katıldı. Geçen ay da JPMorgan stratejistleri, 10 yıllık lira cinsi tahvillerin getirisi için adil değeri yüzde 35,7 civarında gördüklerini ve bu seviyeye ulaşana kadar “beklemede kalacaklarını” açıklamıştı.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu geçen ay 5. toplantıda da faiz artırarak politika faizini yüzde 35’e yükseltirken bankaların da devlet tahvili alma zorunluluğu kaldırılmıştı. Deutsche analistleri enflasyonist baskılar, yüksek hacimi tahvil ihraçları ve en az 500 baz puanlık daha faiz artışının yıl sonuna dek tahvillerde daha fazla değer kaybına yol açacağını belirtti.

Analistler ayrıca “Yüksek enflasyon TL’de nominal değer kaybının kaçınılmaz olduğu anlamına geliyor ancak gelecek sene ve sonrasında bu değer kaybının daha kademeli olmasını bekliyoruz” değerlendirmesini yaptı.

'Sırada o mu var?' korkusu: Deutsche Bank hisselerinde sert düşüş‘Sırada o mu var?’ korkusu: Deutsche Bank hisselerinde sert düşüş

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.