Yüksek ücretlere rağmen inşaatta büyük eleman açığı var

Deprem bölgesinde başlayan konutlar nedeniyle inşaat firmalarının eleman sıkıntısı devam ediyor. Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren de yüksek ücretlere rağmen inşaat sektöründe büyük bir ara eleman açığı olduğunu söyledi.

Ekonomi 21 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Erdal eren, firmaların yurt dışında faaliyet gösterirken karşılaştıkları en büyük sorunun teminat mektubu olduğunu söyledi.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren inşaat sektöründe yaşanan ara eleman açığına dikkat çekti. Eren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın da katıldığı iftarda konuştu. Yüksek ücretlere rağmen sektörde büyük bir ara eleman açığı  var diyen Eren sorunun tüm sanayi dallarını ve ekonomiyi olumsuz etkilediğini söyledi.

Yurtdışında en büyük sorun teminat mektubu

Firmaların yurt dışında faaliyet gösterirken karşılaştığı en büyük sorunun teminat mektubu olduğunu dile getiren Eren şöyle dedi:
“Türk bankaları tarafından verilen teminat mektuplarının yurt dışında doğrudan kabul edilmemesi yeni proje üstlenmenin önünde engel. Türk bankalarının teminat mektuplarına yabancı bankalardan kontr-garanti alınması şeklinde ürettiğimiz çözüm ise ilave yüksek maliyeti nedeniyle rekabet gücümüzü ortadan kaldırıyor. Dolayısıyla Türk bankaları tarafından verilecek teminat mektuplarının özellikle siyasi ilişkilerimizin en üst düzeyde olduğu ülkeler tarafından doğrudan kabulü için bir süreç başlatılmalıdır.”
Üyelerinin inşaatın yanı sıra turizm, enerji, sağlık, ulaşım ve sanayi sektörlerinde de yatırımcı ve işletmeci olarak yer aldığına işaret eden Eren dış pazarlardaki siyasi ve ekonomik krizlerden de, Türkiye’deki ekonomik gelişmeler ve alınan kararlardan da etkilendiklerini söyledi. Kamu ihale mevzuatımızın yenilenmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla başlatılan çalışmaların bir an önce tamamlanarak hayata geçirilmesinin büyük önem taşıdığını ifade eden Eren şöyle konuştu: “Sürekli olarak olumsuz dedikodulara neden olan 21/b dediğimiz pazarlık usulü ihale yönteminin sadece afet ve benzeri şartlarda uygulanmasını sağlayan, kamu kaynağının heba edilmesine ve istismara neden olan aşırı düşük tekliflerin geçersiz olacağı, her yıl gündeme gelen fiyat farkı konusuna kalıcı ve adil çözüm içeren bir düzenleme en kısa zamanda hayata geçirilmelidir.”

İnşaat işçi ücreti aylık 40 bin lira oldu, yine de işçi bulunmuyor, müteahhitler ithal işçi istiyorİnşaat işçi ücreti aylık 40 bin lira oldu, yine de işçi bulunmuyor, müteahhitler ithal işçi istiyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.