Yumurtacılara ‘piyasaya az mal verdiniz, fiyat belirlediniz’ cezası

Rekabet Kurulu, yumurta üreticileri ve üretici birliklerine yönelik yürüttüğü iki ayrı soruşturmada toplamda 98 milyon TL ceza verdi.

Ekonomi 1 Kasım 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Rekabet Kurulu bu kez de çok sayıda yumurta üretici birliğini cezaya boğdu.

Rekabet Kurulu, aralarında anlaşarak fiyat belirleyen ve ürün arzını kısıtlayarak rekabetin oluşmasını engelleyen şirketleri cezalandırmaya devam ediyor. Kurul iki ayrı soruşturmayla yumurta üreticileri ve üretici birliklerine toplam 98 milyon TL ceza uygulandığını açıkladı. Karar, en ağır rekabet ihlallerinden olan fiyat karteli kurulması kapsamında verildi. Kurul, 14 şirketin uzlaşma isteğini kabul etti. Rekabet Kurulu’ndan yapılan açıklamada, ilk soruşturmada 34, ikinci soruşturmada ise 13 yumurta üretici birliğinin Rekabet Kanununun anlaşma-uyumlu eylemi yasaklayan 4. Maddesi kapsamında soruşturmaya konu edildiği hatırlatıldı. Süreç içinde 14 şirketin suçlamaları kabul ederek uzlaşma talebinde bulunduğu ve ceza verilerek uzlaşma kabul edildiği bildirilen açıklamada, konunun 26 Ekim günü karara bağlandığı belirtildi.

Rekabet ‘Gazoz olma, efsane ol' ile tanınan Uludağ'ı salladı, yumurtacılara ceza yoldaRekabet ‘Gazoz olma, efsane ol’ ile tanınan Uludağ’ı salladı, yumurtacılara ceza yolda

Kararla üreticilerin bilgi paylaştıkları, anlaşarak yumurta fiyatı belirledikleri belirtilen açıklamada, “Yumurta üreticisi teşebbüsler hakkında yürütülen ilk soruşturmada, toplam 26 teşebbüsün yumurta fiyatlarını birlikte belirledikleri ve yumurta satışı yaptıkları bölgeleri paylaştıkları tespit edilmiş ve bu davranışların rekabet hukukunda en ağır ihlal olarak nitelenen kartel niteliği taşıdığı değerlendirilmiştir” denildi.

‘Rekabeti sınırladılar’

İkinci soruşturmaya konu olan yumurta üretici birliklerinin ise anlaşarak fiyat belirleme yanında, piyasaya arz miktarını kısıtlama suçunu da işledikleri belirtilerek, “Soruşturma tarafı olan teşebbüslerin ve teşebbüs birliklerinin bu davranışları Rekabet Kanunu’nun teşebbüsler arasındaki rekabeti sınırlayıcı anlaşmaları ve teşebbüs birliklerinin rekabeti sınırlayıcı kararlarını ve eylemlerini yasaklayan 4. maddesi kapsamında yer almaktadır. Bu nedenle anılan soruşturmalar neticesinde, Rekabet Kanunu’nun 4. maddesini ihlal ettiği tespit edilen taraflara toplamda yaklaşık 98 milyon TL idari para cezası uygulanmıştır” denildi.

Rekabet Kurumu itirafçılara ve ihbarcılara cezadan kurtuluş şansı verecekRekabet Kurumu itirafçılara ve ihbarcılara cezadan kurtuluş şansı verecek

 

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.