Yurtdışı çıkış harcı ertelenecek mi? İki formül masada

Hazırlıkları süren vergi paketinde yer alan yurtdışı çıkış harcının 3 bin liraya çıkarılmasına AK Parti grubunun sıcak bakmadığı, ya ekim ayına erteleneceği ya da öğrenci, genç, hacca gidenler ve sınır ticareti yapanların muaf tutulacağı konuşuluyor.

Ekonomi 30 Haziran 2024
Yurt dışı çıkış harcının 150 liradan 3 bin liraya çıkarılması önerisine tepkiler büyürken, yazın seyahatler yoğun olduğu için ekim ayına ertelenebileceği söyleniyor.

Üzerinde çalışmaların sürdüğü vergi paketinde yurtdışına çıkış harcının da en az 10 kat yükseltilmesi önerisi büyük tepki çekince bundan geri adım atılması gündeme geldi. Sabah gazetesinin haberine göre Gelir İdaresi Başkanlığı 3 bin lira önerisinde bulundu ancak AK Parti grubu buna sıcak bakmadı. Alternatif rakamlar üzerinde tartışmalar yapılırken AK Partili milletvekillerinden yurtdışı çıkış harcının yükseltilmesiyle ilgili itirazlar geldi. Bazı milletvekilleri parti yönetimine “Harcın tümden kaldırılması gerekirken yükseltilmesi vatandaşta sıkıntı yaratabilir. Bunu yapacaksak da bazı grupları kapsam dışı bırakalım. Özellikle gençler konusunda çok hassas davranalım. Yapılan hazırlıklarda toplumun hassasiyetinin dikkate alınması gerekir” dedi.

Bazı gruplar muaf tutulabilir

Bu görüşler üzerine yurtdışı çıkış harcı ile ilgili iki alternatif üzerinde durulmaya başlandı. Bunlardan ilki 150 lira olan yurtdışı çıkış harcının 1.000 ya da 1.500 liraya çıkarılması. Ancak öğrenciler, gençler, hacca gidenler, sınır ticareti yapanlar gibi bazı grupların bundan muaf tutulması söz konusu.

Mevcut yasaya göre “Çıkış tarihi itibariyle yurtdışında oturma izni bulunduğunu belgeleyen, ticari amaçla yük ve yolcu taşımaya yönelik kara, deniz, hava ve demir yolu araçlarında, yurtdışına çıkış sırasında fiilen mürettebat olan görevliler ile 7 yaşını doldurmamış olanlardan” harç alınmıyor.

İkinci alternatif ise yurtdışı çıkış harcı ile ilgili maddelerin paketten çıkartılması. Buna göre yaz ayları boyunca daha kapsamlı bir çalışma yapılacak. Düzenleme ekim ayında Meclis açıldığında başka bir ekonomi paketinde gündeme getirilecek. Bu hafta yapılması beklenen kabine toplantısının gündem maddelerinden biri de vergi paketi ve yurtdışı çıkış harcı olacak.

'Zam gelecek, stok yapalım' diyenlere kötü haber: Yurtdışı çıkış harcı seyahat tarihinde geçerli‘Zam gelecek, stok yapalım’ diyenlere kötü haber: Yurtdışı çıkış harcı seyahat tarihinde geçerli

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.