Demir-çelik ürünlerindeki gümrük vergisine bir erteleme daha
Posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla Türkiye'ye gelen basitleştirilmiş usulde beyanı yapılan eşyanın gümrük kıymetine nakliye giderleri de ilave edilecek. Böylece kargo ücretiyle 30 euroyu geçeceği için tüketici ek vergi ödemek zorunda kalacak
Yurt dışından yapılan alışverişe ağustos ayında gelen yüzde 60 vergiye bir ilave yapıldı. Resmi Gazete’de yayınlanan Gümrük Kanunu’nun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Karar’da Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı kararına göre posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla Türkiye’ye gelen basitleştirilmiş usulde beyanı yapılan eşyanın gümrük kıymetine nakliye giderleri de ilave edilecek.
Değişiklikle yurt dışından posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla Türkiye’ye gelen ve posta idaresi ile Ticaret Bakanlığı’nca yetkilendirilen hızlı kargo şirketlerince basitleştirilmiş usulde gümrük beyanı yapılan, tek ve maktu vergiye tabi ithal eşya için gümrük kıymetinin belirlenmesine ilişkin esaslar düzenlendi. Buna göre Türkiye’deki giriş limanı veya yerine kadar yapılan nakliye giderlerinin ithal eşyasının kıymetine ilave edilmesi sağlanacak. Karar 30 gün sonra yürürlüğe girecek.
Örneğin yurt dışından 50 euroluk bir ürün alındığında ürünün kargo değeri 10 euro ise bu durumda toplam 60 euro üzerinden vergilendirme yapılacak. Aldığınız ürün AB menşeili ise 18 euro gümrük vergisi, AB dışından bir ülkeden alındıysa 36 euro gümrük vergisi ödenecek. Böylece ürünün fiyatı 60 eurodan 78 euroya ya da 96 euroya çıkacak.
Öte yandan alınan ürün 20 euro ve taşıma bedeli 10 euro ise şu anki sistemde ek vergi ödenmiyor. Yeni sistemle ürünün gümrük bedeli 20 euro + 10 euro olacağı için 30 euro üzerinden hesaplanacak ve 30 euro sınırını aşacak. Böylece vergisiz alınabilecek bir ürünün fiyatı AB’den geldiyse 39 euroya AB dışından geldiyse 48 euroya çıkacak.
Ağustos ayında yapılan düzenlemeyle yurt dışından ürün getirmede muafiyet sınırı 150 eurodan 30 euroya düşürülmüştü. 30 euro altı ürünler vergiden muaf olurken 30 euro üstü ürünlerde yüzde 60 vergi uygulamasına geçilmişti. Ürünün kaynağının Avrupa Birliği ülkeleri olması durumunda verginin yüzde 30 olarak uygulanacağı belirtilmişti.