Altında serbest piyasa-banka makası nasıl kapandı?
İstanbul Havalimanı'nda Dubai'den gelen iki kişinin yanındaki bebek arabasından 73 kilo külçe altın çıktı. Kaçakçılar altını yurda sokabilselerdi iç ve dış piyasa arasındaki fiyat farkından 73 bin dolar kâr edeceklerdi.
İthalata getirilen kotanın ardından külçe altının iç ve dış piyasa arasında oluşan fiyat farkı kaçakçılığı patlattı. İstanbul Havalimanı’nda polis ekipleri, uluslararası suçların önlenmesine yönelik çalışmalar kapsamında Dubai’den gelen iki kişiyi yakın takibe aldı. Düzenlenen operasyonda iki şüphelinin yanlarında bulunan bebek arabasına gizlenmiş, her biri 1 kilo ağırlığında 73 adet külçe altın ele geçirildi.
İstanbul Havalimanı Emniyet Şube Müdürlüğü Araştırma Büro Amirliği ekipleri, 21 Nisan’da Dubai’den İstanbul’a gelen M.Q. ve A.K.’yi yakın takibe aldı. İsrail uyruklu oldukları öğrenilen yolcuların uçaktan inişi ve gümrükten çıkışları an be an güvenlik kameraları tarafından takip edildi. Dış Hatlar gelen yolcu kapısından çıkan iki yolcu polis ekipleri tarafından durduruldu. Yolcular üst araması için X-ray alanına götürüldü.
X-ray kontrolünde sinyal alan polis bebek arabasındaki bebeği sevdiği sırada ayağıyla bebek arabasının altını kontrol etti. Kontrol sırasında polis ekipleri bebek arabasının altına gizlenmiş çanta olduğunu tespit etti.
Arabanın altındaki çantaları açan polis yurda kaçak yolla sokulmak istenen her biri bir kilo ağırlığında 73 adet külçe altın ele geçirdi. Altınlara polis tarafından elkonurken M.Q ve A.K. gözaltına alındı. Şüphelilerden A.K. adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken diğer yolcu M.Q. ise tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Türkiye’de geçen yılın ağustos ayında ithalatına kota getirilmesinden sonra altın iç ve dış piyasa fiyatları arasındaki fark açıldı. İç piyasada kilo fiyatı dış piyasanın kimi kez 3,500 doların üzerine bile çıktı. Kuyumcular bugün itibariyle kiloda fiyat farkının 1,000 dolar olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Fiyat farkı kimi kez 3,500 dolara kadar çıkıyor. Bu da kaçakçılığı özendiriyor. İstanbul Havalimanı’nda yakalanan kaçakçılar bu işi planlamaya başladıkları zaman fiyat farkının çok daha büyük olduğunu düşünüyoruz. Fiyat düşmemiş olsaydı son partiden 255 bin 500 dolar kâr edebilirlerdi. Kaçakçılar hızlı sevkiyat için uçağı tercih ediyorlar ancak daha büyük miktarlarda getirmek istedikleri zaman büyük miktarda gümüş ithal ediyorlar. Yalnız ithal edecekleri gümüşün içine altını eritiyorlar ve gümüş Türkiye’ye gelince altın ayrıştırılıyor. Ardından da kuyumculara satılıyor.”