TÜİK enflasyonunu savundu: Verimizi eleştirmek manipülatif ve art niyetli
Tuvalet kağıdı, şampuan gibi hijyen ve temizlik ürünlerinde zam endişesi marketlerde alışveriş çılgınlığı oluştururken, perakende sektörünün genelinde de benzer durum yaşandı. Sektörde adet bazında yüzde 25’e varan rekor satış artışları görüldü.
Temizlik ve hijyen ürünlerinde Katma Değer Vergisi’nin (KDV) yüzde 8’den yüzde 20’ye çıkartılması ‘zam gelecek paniği’nin satışları bir anda patlatmasına neden olurken, perakendede de benzer bir durum yaşandı. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel’in açıklamalarına göre, perakende sektörü tüketicilerin tasarruf yerine alışverişe yönelmesinin etkisiyle haziranda yılın en hareketli dönemlerinden birini yaşadı.
Öncel, sektörün bayramın da etkisiyle haziranda zirve yaptığını söyleyerek, “Adet satışlarında son üç aydır yükselen bir grafik var. Hazirana baktığımızda ise üye markalarımızın yüzde 80’inin adet satışlarında artış görünüyor. Yıllık ölçekte ortalamada yüzde 10 ile yüzde 25 arasında bir adet artışından söz edebiliriz. Adet satışlarında önceki aya, yani mayısa göre de anlamlı bir artış dikkat çekiyor” dedi.
Öncel’e göre diğer taraftan paradan kaçış eğilimi de artarak devam ediyor. Tüketicinin imkânı ölçüsünde ürün biriktirerek stok yaptığını belirten Öncel “Enflasyonist ortamda peşin fiyatına bir yıla varan taksitli ödeme imkânı da alışverişin cazibesini artırıyor” dedi. Tüketicilerin tasarruf yerine alışverişe yönelmesinin etkisiyle perakende sektörünün en hareketli dönemlerinden birini yaşadığını belirten Öncel, sektörün bayramın da etkisiyle haziranda zirve yaptığını söyledi. Öncel’e göre temmuzdan itibaren yabancıların da katkısıyla alışverişteki canlılık artarak devam edecek.
Öte yandan Öncel, mevcut tablonun ilk bakışta organize perakende açısından parlak gibi göründüğünü, ancak olayın bir kısır döngüye dönüşmesinin sektörü endişelendirdiğini vurguladı. Piyasadaki talep enflasyonuna dikkat çeken Öncel, “Temmuz ayında işçilik ve akaryakıt başta olmak üzere maliyetlerde önemli artışlar oldu. Akaryakıt zammı özellikle e-ticaret operasyonlarında maliyetlerimizi artıracak. Dolayısıyla talep enflasyonunun yanı sıra maliyetlere bağlı fiyat artışları ile kaçınılmaz olarak karşı karşıya kalacağız. Bu kısır döngüyü bir şekilde kırmamız gerekiyor” diye konuştu.