700 bin kamu işçisi toplu iş sözleşmesinin 1 Mayıs’tan önce imzalanmasını istiyor
Benzinin litresi 1 lira 55 kuruşluk zamla 38 TL'ye dayanırken, şekerden sonra çaya 2,5 ayda üçüncü kez zam geldi. Üniversiteler ise yeni akademik yıla girerken yemekhane ücretlerini artırmaya başladı.
Temmuz ayında KDV ve ÖTV oranlarındaki artışın ardından iğneden ipliğe her ürüne gelen zamlar hız kesmeden devam ediyor. Benzinin litre fiyatı son gelen 1 lira 55 kuruşluk zamla 37,5 liranın üzerine çıktı. Böylelikle seçimden sonra benzine gelen zam oranı yüzde 76,63 oldu. Ancak akaryakıt fiyatları ilçeden ilçelere göre değişiklik gösteriyor. Motorine ise bugün bir zam gelmedi lakin uluslararası piyasalarda Brent petrolün artmasıyla fiyat artışlarının devam edeceği ve dolaylı yoldan tüm ürünlere zam gelmesi bekleniyor.
TürkŞeker’in gizli gizli şeker fiyatını artırmasının ardından Çaykur da zam yaptı. Çaya 3 ayda üçüncü kez zam gelirken fiyatlar hazirandan bugüne kadar yüzde 63,6 arttı. Temmuzda çay fiyatlarını yüzde 9,5 artıran Çaykur, bu ay ise yüzde 4,5 daha zam yaptı. Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan geçenlerde yaş çay alım fiyatını kilo başına yüzde 64 artırarak 7 liradan 11 lira 30 kuruşa çıkardıklarını açıklamıştı. Yeni mahsul çayın piyasaya çıkmasıyla birlikte fiyatlarda yeni bir artış bekleniyor.
Yeni akademik yıla başlayacak olan üniversiteler, yemekhane ücretlerine zam yapmaya başladı. Marmara Üniversitesi yemekhane ücretlerine enflasyon hedefinin çok üzerinde yüzde 200 zam yaparak 5 liradan 15 liraya çıkardı. Akdeniz Üniversitesi ise geçtiğimiz sene 6 lira olan birinci yemek ücretini yüzde 133,3 zamla 14 liraya, ikinci yemek ücretini ise yüzde 515 artışla 6,5 liradan 40 liraya çıkarttı. Zamlara öncü olan Marmara ve Akdeniz’le birlikte diğer üniversitelerin de artan maliyetler karşısında zam yapması kaçınılmaz oluyor.