10 maddede 31. İstanbul Caz Festivali

İstanbul Caz Festivali bu akşam başlıyor. Şehrin farklı mekânlarına yayılan festival, dünya yıldızlarını İstanbul'da ağırlayacak. 18 Temmuz'a kadar devam edecek festivalin ruhunu yakalamanıza yardımcı olacak 10 maddeyi sıraladık.

İstanbul’un en güzel havaları şehrin en eski festivallerinden biriyle bir arada. 18 Temmuz’a kadar devam edecek 31. İstanbul Caz Festivali bu akşam Avusturya Kültür Ofisi’nde düzenlenecek açılış töreni ve konseriyle başlıyor. Harbiye Açıkhava Tiyatrosu’ndan Kadıköy’ün barlarına farklı mekânlara yayılan festivale dair detayları 10 maddede sıraladık.

1) Açılış gecesinde Yaşam Boyu Başarı Ödülü Nino Varon’a

🔴Bu akşam Yeniköy’deki Avusturya Başkansolosluğunda gerçekleşecek törenle festival başlıyor. Gecenin en anlamlı anlarından biri Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nün yaşayan müzik efsanesi Nino Varon’a takdimi olacak.  1944 doğumlu Varon, aralarında Tanju Okan, Modern Folk Üçlüsü, Ajda Pekkan ve Kayahan gibi isimlerin olduğu birçok müzisyenin yapımcılığını üstlendi. “Nilüfer’i müzik dünyasına kazandıran isim” olarak da tanınan Varon’a gecede Yaşam Boyu Başarı Ödülü takdim edilecek.

2) Chris Isaak, Harbiye Açıkhava Tiyatrosu’nda

🔴Bu yazın en çok beklenen konserlerinden biri Chris İsaak olsa gerek. Açıklandığı kış aylarında büyük yankı uyandıran müzisyen, ilk defa İstanbul’da konser verecek. 12 Temmuz’daki bu özel buluşmada ABD’li müzisyen artık klasikleşmiş şarkılarını seslendirirken görselliğiyle de dikkat çekiyor.

3) Gregory Porter İstanbullu müzikseverlerle buluşuyor

🔴Yaşayan en önemli caz solistilerinden biri olarak kabul edilen Gregory Porter İstanbul’a geliyor. ABD’li müzisyen 8 Temmuz’da Harbiye Açıkhava Tiyatrosu’nda sahne alacak. Müzik yaşamı boyunca iki Grammy ödülü kazanan müzisyen çocukluk döneminden bu yana beslendiği country, gospel ve blues’un yanı sıra caz, R&B ve funk arasında seyreden ayırt edici tarzıyla öne çıktı. 70’lerin gospel ruhunu yeniden canlandırdı, her performansında izleyicisini şaşırtmayı başardı.

4) Festivalin yıldız solisti Arlo Parks

🔴31. İstanbul  Caz Festivali iki hafta boyunca birbirinden önemli müzisyenleri şehirde ağırlıyor. Bunlardan biri de Arlo Parks. 23 yaşındaki İngiliz müzisyen 9 Temmuz akşamı Boğaz kıyısındaki Sultan Park Swissôtel The Bosphorus’ta sahne alacak. Genç müzisyen 2021’de çıkardığı, aynı zamanda Mercury ödüllü ve Grammy adayı, ‘Collapsed in Sunbeams’ albümünde başladığı kendisini arayış yolculuğunu sürdürüyor. İngiltere’de performansları ve tarzıyla dikkat çeken sanatçı basının da ilgi odağı. Geleceğin büyük yıldızlarından biri olarak gösterilen Parks, tutkulu bir şair ve hikâye anlatıcısı olarak tanımlanıyor.

5) YolanDa Brown büyülü sesiyle festivalde

🔴Jamaika kökenli İngiliz caz solisti YolanDa Brown 10 Temmuz akşamı Dolmabahçe’deki Swissotel’in bahçesindeki Sultan Park’ta sahne alacak. Bu yılki festivalin merakla beklenen konseride Brown, Türkiye’de de çok sevilen şarkılarını seslendirecek. Brown küçük yaşta saksofonla tanıştığında en büyük hayali Formula 1 pilotu olmaktı. Üniversite yıllarında müzik kariyeri yapmayı düşünmeyen Brown, ilk başarısını akademik yaşamında elde etse de ileride ona dünya sahnelerinin kapısını açacak olan müziği neyse ki hiç bırakmadı ve bugünlere geldi.

6) Bir festival klasiği: Caz, Kadıköy sokaklarında

🔴Festivalin gelenekselleşen etkinliği bu yıl da Kadıköy sokaklarında. Müzikseverlerin Kadıköy’de hem semtin mekânlarını hem de müzisyenlerin performanslarını deneyimleyeceği +1’li Gece Gezmesi’nin bu yılki konukları arasında Hollanda’dan Thomas Azier ve Baby’s  Berserk, Türkiye’den Gevende ve Korhan Futacı yer alıyor. Festivalin bu özel randevusu 18 Temmuz’da. Bir diğer deyişle de 31. İstanbul Caz Festivali’nin kapanışı bu yıl Kadıköy’de Gece Gezmesi’yle.

7) Caz, İstanbul serüvenine başladığı yerde

🔴 Festivalin en sevilen etkinliklerinden +1’li Gece Gezmesi’nin bir benzeri Avrupa yakasına da taşınıyor. Pera’da Bir Caz Akşamı etkinliğinde müzikseverler, 17 Temmuz akşamı Beyoğlu’nda büyülü bir akşamda üç duraklı bir caz turuna çıkacak. Herbie Hancock’un “göz kamaştırıcı” olarak nitelendirdiği Estonyalı piyanist Kristjan Randalu, festivale özel hazırladığı Aretha Franklin repertuvarı ile Dilek Sert Erdoğan ve sürpriz bir konuğu ile piyanist Can Çankaya olacak. Gecenin durakları ise Salon İKSV, Minoa Pera ve Pera 77.

8) Gençlerin caz macerası başlıyor

🔴Bu yıl 22. yaşını kutlayan Genç Caz+, yine festivalin olmazsa olmazlarından biri. Türkiye’de amatör veya yarı profesyonel olarak müzikle ilgilenen, 28 yaş altındaki genç müzisyen ve topluluklara festival programında yer alabilecekleri bir platform sağlıyor. Seçilen müzisyen ve topluluklar, 31. İstanbul Caz Festivali kapsamında şehrin farklı semtlerindeki parklarda ücretsiz gerçekleştirilen Parklarda Caz etkinliklerinde müzikseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.

9) Caz Vapuru kalkıyor

🔴İstanbul Caz Festivali’nin favori etkinliklerinden Caz Vapuru Kabataş İskelesinden kalkıyor. İskeleden İstanbullu swing topluluğu Brassist’in ezgileri eşliğinde yola çıkan Caz Vapuru Anadolu Kavağı’na yol alıp ardından da geri dönecek. 14 Temmuz Pazar gerçekleşecek bu özel buluşma Boğaz esintilerini müzikle harmanlayacak diğer isimler Karambola ve Türk-Rus müzisyenlerden kurulu The Big Rythms.

10) Joshua Redman yıllar sonra yeniden festivalde

🔴Daha önce de İstanbul Caz Festivali’nde sahne alan yaşayan efsane Joshua Redman yeniden şehirde. 16 Temmuz’daki konserde Redman, grubu ve Gabrielle Cavassa ile birlikte Esma Sultan Yalısı’nda müzikseverlerle buluşuyor. Biletleri büyük ilgi gören konserde ABD’li caz saksafoncusu, dinleyicileri eşsiz bir caz deneyimine davet ediyor.

Harun İzer: Cazı İstanbul'un her yerine götürmek istiyoruzHarun İzer: Cazı İstanbul’un her yerine götürmek istiyoruz