40. yılında bir Talking Heads efsanesi festivalde

Efsane geri döndü. Musikişinas bu yıldan itibaren yeniden İstanbul Film Festivali seçkisinde. İçinde müzik geçen filmlere odaklanan seride bugün 80'ler efsanesi Talking Heads'i anlatan 'Stop Making Sense' var. Film saat 16.00'da Kadıköy Sineması'nda.

Talking Heads özellikle 1980’lerde müzik dünyasında fırtınalar estirmişti.

Rolling Stone dergisi 2003’te bir liste yayınladı. Tüm zamanların en iyi 500 albümünün sıralandığı listede New Yorklu efsane grubun da tam dört albümü yer alıyordu. Bu grup 1975-1991 yılları arasında müziğe yön veren topluluklardan Talking Heads’ti.

New York’tan dünyaya yayılan bu new wave, punk ve rock müziği harmanlayan grup bir fenomene dönüştüğü yıllarda verdiği konserlerle de büyük ilgi görmüştü. 43. İstanbul Film Festivali, sinemaseveri grubun efsanevi bir konserinin belgeseliyle buluşturuyor. Üstelik belgeselin 40. yılında. Bugün Bahariye Caddesi üzerinde yürürken grubun şarkılarını mırıldayanların bir tesadüfü gerçekleştirdiğini düşünmeyin. Zira hepsi, saat 16.00’da Kadıköy Sineması’nda izledikleri başyapıtın etkisinde olacak.

Hollywood’da bir yıldız: Talking Heads

‘Kuzuların Sessizliği’ ve ‘Philedephia’ gibi kült yapımlara imza atan yönetmen Jonathan Demme’nin 1984 tarihli 88 dakikalık belgeseli güzel bir nostalji. 1985 Ulusal Eleştirmenler Derneği Ödülleri’nde En İyi Belgesel ödülü alan ‘Stop Making Sense’,  Talking Heads grubunun Aralık 1983’te Hollywood Pantages Tiyatrosu’ndaki efsanevi performansına odaklanıyor.

Belgeselin en güzel yönüyse David Byrne, Tina Weymouth, Chris Frantz ile Jerry Harrison ve onlara eşlik eden usta müzisyenlerin en coşkulu hallerini sinemaseverlerle buluşturması. Jonathan Demme, artık bir klasik haline gelen Talking Heads belgeselinde sahnede devleşen David Bryne ve arkadaşlarını ustaca kameraya alıyor. Sonuncusu 1988’de olmak üzere kariyerlerinde sekiz albüm yayınlayan topluluğun müzik dünyasını kasıp kavurduğu günlere dair bu 40 yıllık belgesel sayesinde ‘Naive Melody’, ‘Psycho Killer’, ‘Burning Down the House’, ‘Once in a Lifetime’, ‘Genius of Love’ ve daha nice unutulmaz şarkılar da yer alıyor.

İkonik sahnelerle dolu bu Jonathan Demme filmini yarın da (19 Nisan Cuma) saat 21.30’da Nişantaşı Cinewam City’s’de yeniden izleyebilirsiniz. Festival boyunca müziği odağına alan diğer yapımlarda görüşmek üzere.