Festivalin sürprizi Wim Wenders

43. İstanbul Film Festivali’nin sürprizi usta yönetmen Wim Wenders’in İstanbul’a gelecek olması. Wenders hayatından ilk defa şehrimize ayak basacak. Festivalde Onur Ödülü verilecek olan sinemacının İstanbul’a gelecek olması şerefine festivalde üç filmi gösterilecek: ‘Anselm’, Alice Kentlerde’ ve ‘Mükemmel Günler’. 

MÜKEMMEL GÜNLER / PERFECT DAYS

Yönetmen: Wim Wenders
Oyuncular: Koji Yakusho, Tokio Emoto, Arisa Nakano, Aoi Yamada, Yumi Aso
JAPONYA, ALMANYA / 2023 / DCP / Renkli / 124’ / Japonca; Türkçe, İngilizce altyazılı

Ödülleri: 2023 Cannes En İyi Erkek Oyuncu (Kôji Yakusho), Ekümenik Jüri Ödülü / 2023 Asya Pasifik Sinema Ödülleri En İyi Film / 2024 Kinema Junpo (Japonya) En İyi Yönetmen, En İyi Oyuncu

Birçok filminde şehirlerden esinlenen usta sinemacı Wim Wenders, bu kez de Tokyo Tuvaleti adında gerçek bir kentsel yenileme projesinden esinlenerek hem gayet şiirsel hem de dokunaklı bir filme imza atıyor.

Filmin başkarakteri Hirayama’yı canlandıran süperstar Kôji Yakusho, filmi çok az diyalogla neredeyse tamamen sırtlanıyor. Her biri teknolojik sanat yapıtı gibi olan umumi tuvaletleri temizlemekle görevli Hirayama, işini son derece titizlikle, kendini vererek ve gururla yapar; sıkılmadan yinelediği eylemlerini bir sanata, çevresiyle uyumlu bir geleneğe dönüştürmeyi bilir.

Beklenmedik karşılaşmalar, bizi Hirayama’nın geçmişine götürür. Müzik kasetleri, ağaçlardan süzülen günışığı, kitaplar gibi günlük hayatın ufak mucizeleriyle varoluşumuzun güzelliklerini keşfe çıkan, sakin bir mutluluk arayışının izini süren ‘Mükemmel Günler’, adını Lou Reed’in eşsiz klasiği ‘Perfect Day’den alıyor. ‘Mükemmel Günler’ Japonya’nın Oscar adayı oldu ve kısa listeye kaldı.

* Bu film MUBI işbirliğiyle gösterilmektedir.

Tarih Seans Salon Bilet
23-04-2024 13:30 Kadıköy Sineması Bilet Al
27-04-2024 19:00 Atlas 1948 Bilet Al

ANSELM

Yönetmen: Wim Wenders
Oyuncular: Katılanlar With: Anselm Kiefer, Anton Wenders, Daniel Kiefer
ALMANYA / 2023 / DCP / Renkli / 93’ / Almanca, İngilizce; Türkçe, İngilizce altyazılı

Ödülleri: 2023 Uluslararası Belgesel Birliği En İyi Özgün Müzik

Wim Wenders, ‘Anselm’de çağımızın en yenilikçi ve önemli ressam ve heykeltıraşlarından Anselm Kiefer’in portresini çiziyor. Film, sanatçının edebiyat, şiir, felsefe, bilim, mitoloji ve dinden esinlenerek insan varoluşunu ve tarihin döngüsel doğasını araştıran çalışmaları üzerine sinematik bir deneyim sunuyor.

Wenders, iki yılı aşkın süre boyunca Kiefer’in anavatanı Almanya’dan halen yaşadığı Fransa’ya uzanan yolunun izini sürerek hayatının evrelerini 50 yılı aşkın süreye yayılan kariyerinin temel mekânlarıyla bağdaştırdı. Prömiyerini Cannes’da Özel Gösterimler kapsamında yapan ‘Anselm’de geçmiş ve bugün iç içe geçerek sinemayla resim arasındaki çizgiyi dağıtıyor.

“İzleyicinin Anselm deneyiminden ne almasını mı umuyorum?” diye soruyor Wenders, “Kalıplarını ve fikirlerini geride bırakmalarını, sanatın ne olabileceğine ya da neyi başarabileceğine dair her türlü önyargıdan vazgeçmelerini, sadece büyük Alman romantik, şair, düşünür ve vizyoner Anselm Kiefer’in çarpıcı dünyasına girmelerini bekliyorum.”

* Bu film Goethe Institut Istanbul ve German Films’in katkılarıyla gösterilmektedir.

Tarih Seans Salon Bilet
26-04-2024 21:30 Atlas 1948 Bilet Al
28-04-2024 16:00 Sinematek/Sinema Evi Bilet Al

ALICE KENTLERDE / ALICE IN THE CITIES

Yönetmen: Wim Wenders
Oyuncular: Rüdiger Vogler, Yella Rottländer, Lisa Kreuzer, Edda Köchl, Ernest Boehm
BATI ALMANYA / 1974 / DCP / Siyah-Beyaz / 113’ / Almanca; Türkçe, İngilizce altyazılı

Ödülleri: 1975 Alman Film Eleştirmenleri Derneği En İyi Film

Wim Wenders’in Yol Filmi Üçlemesi’nin ilk filmi olan ‘Alice Kentlerde’ (ki Wenders bu filmden sık sık ilk filmi olarak bahseder), yazar tıkanıklığı yaşayan Philip adında Alman bir gazeteciyi izler. Philip’in tesadüfen karşılaştığı Lisa, küçük kızı Alice’i kendisine emanet eder ve sonra ortadan kaybolur. Alice ile Philip, Lisa’yla yeniden buluşabilmek için New York’tan Münih’e uzanan ülkeleraşırı bir arayışa girerken birbirleriyle de beklenmedik ve dokunaklı bir bağ kurarlar.

Wenders’in imzası niteliğindeki siyah-beyaz görüntüler, uzun sekanslar ve manzaralara odaklanan film oyuncuların performansları, melankolik güzelliği, Avrupa ile ABD üzerinde duruşu ve insancıl bağları inceleyişi ve sinema tarihinde yol filmi türüne etkisiyle 50. yıldönümünü kutladığı 2024’te bile hâlâ önemini koruyor.

* Bu film Goethe Institut Istanbul ve German Films’in katkılarıyla gösterilmektedir.

Tarih Seans Salon Bilet
20-04-2024 11:00 Sinematek/Sinema Evi Bilet Al
24-04-2024 13:30 Atlas 1948 Bilet Al