Fransız yönetmen Dumont, George Lucas’a karşı!

Fransız sinemasının yaratıcı yönetmenlerinden Bruno Dumont, 'İmparatorluk'ta popüler bilim kurgu anlatıcısına alaycı bir bakış atıyor. Hedefinde de George Lucas'ın yarattığı evren Star Wars var. Dumont nihayetinde Lucas'a karşı Işın Kılıcı'nı çekiyor

İyiler ve kötüler… Şöyle son yılların popüler bilim kurgu filmlerini (dizileri de dahil edilebilir) düşünün nasıl da çarpışıyorlar. İyilerin motivasyonu anlaşılabilir idealistler ve insanlığı ya da mağdur ırkları kurtarmanın derdindeler. Ya kötüler? Çoğu zaman kötülüklerinin motivasyonlarını anlamak pek mümkün olmuyor. Yani film ya da diziler, kötülerin eylemsel motivasyonuna bizi (seyirciyi) inandıramıyor. Hal böyle olunca da karikatürize karakterler çıkıyor ortaya.

Fransız yönetmen Bruno Dumont’un sarkastik bilim kurgu filmi ‘İmparatorluk / The Empire’ ilk bakışta bu yaklaşımı hicveden bir film gibi duruyor.

Fransa’daki bir balıkçı kasabasını mesken tutan yapım, tipik bir Dumont filmi gibi başlıyor. Işın kılıcı devreye girene kadar da bir bilim kurgu filminden ziyade Dumont tipi dram gibi ilerliyor. Lakin kılıç kınından çıkınca hiciv de devreye giriyor. Dumont’un hedefinde tabii ki Star Wars serisi var! Ama bu biraz da bu serinin bilim kurgu ya da özellikle uzay operası anlatısını belirlemesinden kaynaklanıyor.

 

0 ile 1’ler mücadele ediyor. İnsan bedeninde varolan bu iki tür ya da ırk, güce dengeyi getirecek bir bebek için mücadele ediyorlar. 0 ile temsil edilen kötülerin yeryüzündeki lideri balıkçı Jony (Brandon Vlieghe), 1 ile anılan iyilerinki ise yarı çıplak kasabada dolaşıp duran Jane (Anamaria Vartolomei). Bebek elden ele geçerken bir noktada bu iki liderin uzaydaki hükümdarlarıyla tanışıyoruz. Lakin bizi Jony ve Jane arasında bir duygusal ve cinsel yakınlaşma ikisinin de kafasını karıştırıyor. Hükümdarları devreye girip bu kafa karışıklığını gideriyor ve mücadele kaldığı yerden devam ediyor.

İki taraf da aslında varolma mücadelesi içerisinde. İnsan bedenine zarar vermemeye özen gösteriyorlar. Öyle Hollywood usulü dünyayı yıkalım dökelim derdi yok. Hatta bu konuda kararlı bir tutum içerisinde film. Ama nedense büyük savaşın merkez üssü Dünya oluveriyor. Uzay gemileri geliyor…

Dumont’un popüler bilim kurgu anlatısını hiciv denemesi ağırlıklı olarak yine yönetmenin kendine özgü sinemasal ifadeleriyle vücut buluyor. Epik anlatıyı ters yüz etme çabası var filmin, hatta bir noktaya kadar bu çaba filmi sırtlıyor. Ama genel olarak tonunu tuttursa da film çıkış yolunu bir türlü bulamıyor. Dumont’un popüler bilim kurgu anlatısına itirazı, bu itirazın fikirsel zemini gibi meseleler havada kalıyor. Tek söylenen savaşın insan kalbinde gerçekleşeceği. Ama bu mistik yaklaşımla alaycı yaklaşım bir harman olup kendine vücut bulamıyor işte. Ama yine de filmin ilgiye değer bir yanı olduğu da bir gerçek.

KÜNYE

İMPARATORLUK / THE EMPIRE
Yönetmen:
Bruno Dumont
Oyuncular: Lyna Khoudri, Anamaria Vartolomei, Camille Cottin, Fabrice Luchini, Brandon Vlieghe
FRANSA, İTALYA, ALMANYA, BELÇİKA, PORTEKİZ / 2024 / DCP / Renkli / 110’ / Fransızca; Türkçe, İngilizce altyazılı

Ödülleri: 2024 Berlin Jüri Ödülü

📌 ‘İmparatorluk’ bugün saat 16.00’da Atlas 1948 Sineması’nda gösterilecek. Bilet almak için tıklayınız.