İstanbul Film Festivali başladı: Merkez üssümüz Beyoğlu

43. İstanbul Film Festivali dün CRR'de düzenlenen törenle başladı. Meral Orhonsay ve Engin Ayça'nın Onur Ödülü aldığı gecede festival direktörü Kerem Ayan, "Merkez üssümüz Beyoğlu" mesajı verdi.

Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nun sahnesinde sinemamızın usta oyuncu kollarını açıp seyirciye “Teşekkür ederim her şey için” diyor. Alkış kıyamet. Bitmiyor alkışlar.

43. İstanbul Film Festivali’nin açılış törenindeyiz. Sahnedeki oyuncu Onur Ödülü alan Meral Orhonsay. Heyecanlı mı heyecanlı. “Bu heyecan ilk günden beri beni bırakmadı. Ama iyi ki de bırakmadı” diyor.

60’a yakın film rol alan Orhonsay, ‘Yol’, ‘Kanal’, ‘Pehlivan’, ‘Maden’, ‘Köşeyi Dönen Adam’, ‘Öğretmen Kemal’, ‘Geçim Otobüsü’, ‘Tutku’, ‘Kurşun Ata Ata Biter’ gibi yapımlarda, ‘Yorgun Savaşçı’, ‘Hanımın Çiftliği’ gibi dizilerde oynadı. Şerif Gören, Atıf Yılmaz, Zeki Ökten, Süreyya Duru, Erden Kıral, Feyzi Tuna, Ümit Elçi ve Bilge Olgaç gibi yönetmenlerle çalıştı. “Onlar olmasaydı bizler de olamazdık. İmkansızlıklar içerisinde bir sinema yarattılar. Bazıları bu dünyadan göçüp gitti. Hepsine çok teşekkür ederim. Bir teşekkürüm de filmlerimizin görünmez kahramanları olan sinemamızın emekçilerine” dedi. Meral Orhonsay’ın tavrı belki de kaybettiğimiz nezaketi hatırlatıyordu.

Sonra bir başka üstat, ‘Bez Bebek’, ‘Soğuktu ve Yağmur Çiseliyordu’, ‘Suna’yı çeken Engin Ayça çıktı sahneye Onur Ödülü almak için. Görüntü yönetmeni Çetin Tunca’nın elinden ödülünü alırken Ayça da sinema ve yazarlık serüvenine katkı sunan insanlara teşekkür etti ve “Türk sinemasına bir katkı sunabilmişsek ne mutlu bize” dedi. Yine aynı nezaket vardı karşımızda.

Geçen yıl festivalin açılışı Kadıköy’de Süreyya Operası’nda yapılmıştı. Bunda eskiden Beyoğlu’nda yaşanan festival ruhunun son yıllarda Kadıköy’e taşınmasının etkisi var mıydı bilemiyorum. Ama bu yıl festival rotasını yeniden Avrupa yakasına çevirmiş durumda. Açılışta festival direktörü Kerem Ayan “Beyoğlu ve sinema birbirine çok yakışan ikili. Beyoğlu’nda sinemalar kapanırken bile buradan çıkmadık. Beyoğlu bırakmıyoruz. Biz Beyoğlu’na gittikçe hiçbir şey olmaz” diyerek merkez üssümüz Beyoğlu mesajı verdi. Ki bu mesaj da uzun uçun alkış aldı.

Törenden sonra usta yönetmen Richard Linklater’ın ‘Hit Man’ filmi gösterildi. Açılışa katılanların bir kısmı festivalin sponsorlarından N Kolay’ın partisine gitmeyi tercih ederken salonda kalıp film izleyenlerin sayısı geçen yıllara göre daha fazlaydı. İyi filmle açılan festival iyi gider derler… 12 günlük film maratonu bugün itibariyle başladı.

Geceden notlar

🔴 Festivalin açılış töreni sinema insanlarının birbirini görüp hasret giderme imkanı da sunuyor. Emek Sineması’nın emektarlarından Murat Aldemir ile Hayrettin Akkoç ile tekrar görüşmek güzeldi. Murat Aldemir artık emekli olmuş, torun bakıyormuş.

🔴 Festivalin bu yılki gözde bölümü Ulusal Yarışma olabilir mi? Açılış töreni başlamadan CRR’nin fuayesinde insanların birbirine tavsiye ettiği ya da çok merak ediyorum dedikleri filmler ağırlıklı olarak Ulusal Yarışma’da yer alan yapımlar.

🔴 Festivalin gerçek müdavimi Vahit Tansoy bu yıl da festival için Antalya’dan İstanbul’a geldi. Gelmişken önerlerini almamazlık etmedim.

🔴 Birkaç yıldır SİYAD ödül gecesini sunan oyuncu Tuğrul Tülek bu yıl festivalin açılış gecesini sunmak için sahnedeydi. Bu durum tatlı esprilere de sebep oldu. En iyisi: “İstanbul Film Festivali bu transferi KAP’a bildirdi mi?”

🔴 Kerem Ayan hatırlattı. İstanbul Film Festivali’nde ilk film gösterimi Harbiye’deki Konak Sineması yapılmış.