52 yaşındaki festivali 15 yaşındaki genç bir yıldız açtı

52. İstanbul Müzik Festivali dün akşam AKM'de düzenlenen konserle başladı. Cem Mansur yönetimindeki İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, genç piyanist İlyun Bürkev'e eşlik etti. Konser öncesi Cem Mansur'a Onur Ödülü takdim edildi.

Genç piyanist İlyun Bürkev, 52. İstanbul Müzik Festivali’nin açılışında sahnedeydi.

Metronun Taksim durağında yukarıya doğru çıkarken bir yandan da hangi yolcuların AKM’ye ulaşmak için koşturduğunu tahmin etmeye çalışıyordum. Yargılamak için değil, tamamen vakit geçsin diye uydurduğum bir oyalanmacaydı bu. Zamanı bir şekilde eritmem gerekiyordu. Bir yıl boyunca heyecanla beklediğim an gelmişti. İstanbul Müzik Festivali, kendisiyle özdeşleşen mekânda, AKM’deki törenle başlıyordu. Hava sıcaklığının nihayet bahar değerlerini ulaşması insanlara girişte sosyalleşme fırsatı sağlıyordu. Birbirini belli ki uzun süredir görmeyen dostların sarılıp sohbet etmesine de vesile oluyordu bu büyük buluşma. İKSV Genel Müdürü Görgün Taner bir yanda festival direktörü Efruz Çakırkaya bir yanda AKM’ye gelen neredeyse herkesi karşılayıp sohbet ediyordu.

İstanbul Müzik Festivali Onur Ödülü Cem Mansur’a

Bu yıl İstanbul Müzik Festivali’nde 70. yaşını kutlayacak Gülsin Onay, fuayede karşılaştığımız isimlerden biri oldu. Tam sohbeti ilerletip röportaj sözü alacakken o anons duyuldu. Müzikseverler konser için salona davet ediliyordu. Yoğun katılımın şaşırtmadığı açılış gecesinde yerimize oturduk. Şimdi konuşma sırasında Yetkin Dikinciler’deydi. Konser öncesi törenin sunuculuğunu üstlenen oyuncu, sahneye plaket ve ödül takdimi için Bülent Eczacıbaşı’nı davet etti. Festivalin ana sponsoru Borusan Holding başta olmak üzere destekçilere plaket sunulduktan sonra festivalin Onur Ödülü için şef Cem Mansur sahneye davet edildi. Ödül alan Mansur, kısa bir konuşma yaptı. Müziğin barışa uzanan evrensel bir dil olduğunu vurgulayan şein konuşması alkışlarla sona erdi. Şimdi işte o beklenen an gelmişti.

Şef Cem Mansur yönetimindeki İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası (İDSO) yıllar sonra yeniden festivaldeydi. Üstelik açılış gecesinde. Türkiye’nin en köklü orkestralarından biri olan İDSO, bu yıl ki teması Kökler olan festivalin açılış konserinde genç piyanist İlyun Bürkev’e eşlik edecekti. Bu özel ândan önce orkestra İtalyan besteci Giuseppe Verdi’nin ‘Otello’ operasından dans müziğini seslendirdi. Farklı yaş grubundan dinleyicilerin doldurduğu salona genç müzisyen alkışlar arasında geldi. Kırmızı elbisesiyle sahnedeki yerini alan Bürkev, Edvard Grieg’in çok sevilen ‘La Minör Piyano Konçertosu’nu seslendirdi. Yarım saat süren icra sonrası genç müzisyen dakikalarca ayakta alkışlandı.

İlyun Bürkev dakikalarca ayakta alkışlandı

Eline mikrfonu alan İlyun Bürkev sözlerine 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutlayarak başladı. Atatürk’ün gösterdiği yolda bir genç olarak yürüyeceğini vurgulayan genç piyanistin sözleri de uzun süre ayakta alkışlandı. Festivali uzun yıllardır takip eden ve biraz da yaş almış müzikseverlerde gururla dolu gözyaşlarına tanıklık ettik. Nasıl olmasın? Geçen yıl klasik müziğin kalbi Almanya’da, 11 farklı şehirde konser veren 15 yaşındaki piyanistin hem performansı hem de insani duruşu büyük takdir topladı. Genç müzisyen Grieg’in eserinden sonra bu kez de Rahmaninov’un bir prelüdünü seslendirdi. Sahneden alkışlarla ayrılan müzisyenden sonra şef Cem Mansur geri gelip orkestrasının başına geçti. Şimdi sırada Çaykovski’nin ‘Romeo ve Juliet Uvertürü’ vardı. 19 dakika süren bu dinleti sonrası seyirciler festivalin Onur Ödülü’nü kazanan şef Cem Mansur ve İDSO’yu uzun süre alkışladı.

Konser sonrası İlyun Bürkev ile fuaye alanında sohbet ettik.

Konserin sona ermesiyle birlikte insanlar daha dışarı çıkmadan gecenin değerlendirmesini yapmaya başladı. Bu esnada en çok duyduğum kelime “maşallah” oldu. Bu kelimenin muhatabı da tabii ki İlyun Bürkev’di. Konser sonrası fuayede tebrikleri kabul eden genç müzisyen, dinleyicilerle bol bol fotoğraf çektirdi. Kızlarını bu özel gecede yalnız bırakmayan ailesi de konuklardan gelen olumlu yorumlar sonrası duygulandı. Bir dönem İKSV’nin genel müdürlüğünü de üstlenen sonrasında da Arter’in kurucu direktörü olan Melih Fereli de Bürkev’in yanına gelip onun başarılarından duyduğu gurur ve mutluluğu dile getirdi ve onu okulunda ziyaret edeceği sözünü verdi.

Avusturya’nın Salzburg kentindeki Mozarteum’da eğitimini sürdüren İlyun Bürkev, yeni eğitim yılı başlamadan temmuz ayında ABD’ye gidiyor. Genç piyanist klasik müziğin prestijli festivallerinden Philedelphia Müzik Festivali”nde şubat ayında birincilik ödülü kazanmıştı. 15 yaşındaki müzisyen hem ödülünü alacak hem de festival kapsamında konser verecek. Festivalin açılışını gerçekleştiren en genç müzisyenlerden biri olan Bürkev’in klasik müzik dünyasındaki ilerleyişini tanıklık etmek tarihi bir olay. Geçen yıl kendisiyle yaptığımız röportajda ne denli sıkı çalıştığını anlatan müzisyen belli ki bundan sonraki süreçte de adından sıklıkla söz ettirecek.

İki mübadil konserde yan yana oturunca müzik festivalinin yol haritası çıktıİki mübadil konserde yan yana oturunca müzik festivalinin yol haritası çıktı