İstanbul Müzik Festivali’nin can yoldaşı BİFO

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) 25. yaşını kutamaya hazırlanıyor. İstanbul Müzik Festivali'nin olmazsa olmazlarından orkestra, haftaya Mozart'ın başyapıtı 'Requiem'i seslendirmeye hazırlanıyor.

BİFO’nun 2023-2024 sezonunda şef Gürer Aykal yönetiminde verdiği konser.

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ya da daha çok bilinen adıyla BİFO, 25. sezonunu kutlamaya hazırlanıyor. 2000-2001 sezonundan itibaren şef Gürer Aykal yönetiminde konserler vermeye başlayan topluluk adını taşıdığı bu şehrin yanı sıra Türkiye’de ve yurtdışında nice konserlere imza attı. Topluluk Londra ve Amsterdam gibi kentlerin prestijli salonlarında müzikseverlerle buluştu. Her yıl olduğu gibi bu sene de İstanbul Müzik Festivali’nde sahne alacak orkestra, Mozart’ın başyapıtı ‘Requiem’i Macar Devlet Korosu ile birlikte sahneleyecek. 2 Haziran’daki konser, festivalin heyecanla beklenen etkinliklerinden biri konumunda.

BİFO 2000’den beri festivalde

İstanbul Müzik Festivali ile AKM nasıl ki yıllardır özdeşleşmiş ve yan yana anılıyorsa buna verebileceğimiz bir örnek daha var. O da BİFO ve İstanbul Müzik Festivali. Kurulduğu yıldan itibaren festivalde yer alan bir orkestradan söz ediyoruz. 2000 yılındaki 28. İstanbul Müzik Festivali’nde şef Gürer Aykal’ın yönetiminde sahnedeydi orkestra. Sonraki yıllarda da bu durum devam etti. 2003’e gelindiğinde ise artık bu yol arkadaşlığı daha da büyümüştü.

2003 yılından itibaren festivalin sürekli orkestrası olan BİFO, 2018’e kadar uzun yıllar boyunca açılış konserinde de sahnedeydi. Geride kalan yıllarda sezon boyunca nice yıldız solisti ağırlayan orkestra bu geleneğini festivalde de sürdürdü. 2010’da İstanbul Avrupa Kültür Başkenti iken orkestra da o yıl piyanist Lang Lang’a eşlik etmişti. Daha yakın tarihe geldiğimizdeyse geçen yıl festival tarihinin en özel konserlerinden birini hatırlıyoruz. Yeniden Atatürk Kültür Merkezi’ne (AKM) dönen orkestrayı şef Barbara Hannigan hem yönetmiş hem de sesiyle büyülemişti.

Başta Gürer Aykal olmak üzere Sascha Goetzel ile de yıllar boyunca festivalde sahne alan BİFO, kimi zaman AKM’de kimi zaman da Lütfi Kırdar Kongre Sarayı’nda festival takipçileriyle buluştu. Bu yıl çeyrek asrı geride bırakmaya hazırlanan orkestra yeni sezon öncesi son konserini AKM’de verecek. Konserde orkestrayla birlikte Macar Devlet Korosu da sahnede olacak. Muhtemelen 52. İstanbul Müzik Festivali’nin sahnesi en kalabalık bu konserinde orkestra ve koro, İtalyan mezzosoprano Cecilia Molinari, Güney Koreli bas Jongmin Park, soprano Giuliana Gianfaldoni ve Türk tenor İlker Arcayürek’e eşlik edecek.

İki mübadil konserde yan yana oturunca müzik festivalinin yol haritası çıktıİki mübadil konserde yan yana oturunca müzik festivalinin yol haritası çıktı