Joshua Redman Boğaz’a ‘Ah İstanbul’la veda etti

31. İstanbul Caz Festivali'nin en iddialı konserlerinden biri dün gece Esma Sultan Yalısı'ndaydı. Boğaz kıyısındaki konserde cazın büyük saksafon üstadı Joshua Redman ve orkestrası sahnedeydi. Kapanıştaysa Sezen Aksu'lu bir sürpriz vardı.

Joshua Redman ve grubu, Boğaz kıyısında müzikseverlerle buluştu.

31. İstanbul Caz Festivali sona yaklaşıyor. Akıllarda yer eden unutulmaz performanslarla dolu festivalin son düzlüğünde cazın efsane saksafoncusu Joshua Redman İstanbul’daydı. Yıllar sonra gerçekleşen buluşmanın bu seferki adresi Ortaköy’ün tarihi noktası Esma Sultan Yalısı’ydı. Saksafon icrasında kendisine has üslubuyla sadık bir dinleyici kitlesi edinen ABD’li müzisyene orkestrasının yanı sıra solist Gabrielle Cavassa da eşlik etti.

İstanbul Caz Festivali Boğaz hattında

Önceki gün Caz Vapuru’yla Boğaz hattında yol alan festival, bu kez Ortaköy sahiline demir attı. Haberlerden gördüğümüz kadarıyla Afrika üzerinden şehre gelen bunaltıcı sıcağı caz ezgileri ve esen rüzgar bir nebze hafifletti. İstanbul’un en ikonik manzaralarından birinde gerçekleşen konser, festivalin en çok ilgi çeken etkinliklerinden biriydi diyebiliriz.

Yakın zamana kadar tüm albümlerinde sadece enstrümanların seslerini kullanan Joshua Redman bu geleneği geçen sene bozmuştu. 2023’te yayınladığı ‘where are we’ adlı albümünde şarkı sözlerine de yer veren müzisyene vokalde Gabrielle Cavassa da eşlik etmişti. ABD’li müzisyen İstanbul’daki bu özel buluşmada da sahnedeydi.

Ah İstanbul, İstanbul olalı…

Sahnede böylesi özel bir ses olunca haliyle konser de Joshua Redman’ın son albümü ‘where are we’nin şarkılarından oluştu. Ancak ABD’li saksafon üstadının İstanbullu müzikseverlerle bir sürprizi vardı. Onun için de hepimizin konser sonunu beklemesi gerekti.

Günümüz caz müziğinin yaşayan en büyük saksafoncularından Joshua Redman ve grubu son albümlerinden şarkıları çaldıktan sonra seyircilere veda etmeye hazırlandı. Bu açıkhava etkinliğinde alanı dolduran yüzlerce seyircinin alkışına ABD’den gelen müzisyenlerin süpriziyse Sezen Aksu’dandı. Joshua Redman Group ve Gabriella Cavassa ‘İstanbul İstanbul Olalı’ şarkısını bu şehrin en güzel noktalarından birinde seslendirdi. Bu şehrin insanlarının duygularını en iyi anlatan şarkı, binlerce kilometre uzaktan gelen müzisyenlerin enstrümanlarından böylesi tarihi bir ortamda yankılandı. Kimi sahneye odaklandı, kimi cept telefonuna kimisiyse hayaller kurup semaya baktı. Bu da böylesine özel bir kapanıştı.

Harun İzer: Cazı İstanbul'un her yerine götürmek istiyoruzHarun İzer: Cazı İstanbul’un her yerine götürmek istiyoruz