Koji Yakusho’ya Sinema Onur Ödülü Wim Wenders’ten

43. İstanbul Film Festivali için çok seksi bulduğu şehrimize gelen Japon aktör Koji Yakusho’ya Sinema Onur Ödülü takdim edildi. Takdim eden de Wim Wenders’ti. Atlas 1948 Sineması’ndaki ödül töreninden böyle bir fotoğraf kaldı tarihe.

‘Mükemmel Günler’in dünkü gösterimi öncesi Japon aktör Koji Yakusho’ya Sinema Onur Ödülü takdim edildi. Takdim eden de Wim Wenders’ti. Atlas 1948 Sineması’ndaki ödül töreninden böyle bir fotoğraf tarihe kaldı. İşin aslı bu yıl İKSV’nin fotoğrafçı ekibinin çok iyi çalıştığını ve çok iyi fotoğraflar çektiklerini düşünüyorum. Onları festivalde bulup teşekkür de ettim. Koji Yakusho’nun ödülüne dönersek tabii ki çok mutlu oldu ve teşekkür etti. Ona gençlik yıllarında dinlediği bir şarkı nedeniyle seksi gelen bir şehirde, şehirle aynı adı taşıyan festivalden onur ödülü almasını unutmayacağına eminim. Bir de kaç oyuncu kendi yönetmenin elinden onur ödülü alıyor ki!

İşte o fotoğraf

Dünkü Wim Wenders yazımızda fotoğrafçı Muhsin Akgün’ün Wim Wenders’e nasıl Akdeniz heykeli sürprizi yaptığını anlatmıştım. Ama sonuçları görememiştik. Muhsin o fotoğrafları paylaştı. Wenders ve Akdeniz heykeli! Nasıl güzel değil mi? İşin aslı çok hoşuma gitti. Sabah sabah çıkaramadım ama Akdeniz heykeli birkaç filmde görülür. Şimde de bir sinemacıyı kucaklıyor, bir yazı çıkar bir gün!

42 yılda 4.2 milyon seyirci

Sizce 1984’ten bugüne kadar festivalde kaç kişi film izlemiştir? Bu yıl kaç izleyici filmlere gitti henüz açıklanmadı. Ama 42 yıl için bir rakam verebiliriz: 4 milyon 420 bin 548. Yani yılda 100 bin seyirci demek bu. 42 yılda 6.276 film gösterilmiş. Bu bilgi de bonus olsun.

Türk sinemasında bugüne kadar yaklaşık 8 bin civarında film çekildi desek, festivalde gösterilen film sayısının büyüklüğü ortaya çıkacaktır. Dünyanın her yerinden ve sinema tarihinin her döneminden bu filmler. Bunun için okul deniliyor İstanbul Film Festivali’ne… Ve bu okulun sıralarından 4.2 milyon insan geçmiş.

O okul bugün öğretim sezonunu kapatıyor! Bu akşamki ödül töreninde de sinemacılara karneleri verilecek.

Wim Wenders'in İstanbul günlüğüWim Wenders’in İstanbul günlüğü