Ryuichi Sakamoto’den hüzünlü veda: Opus

43. İstanbul Film Festivali'nin Musikişinas bölümü bu kez çağın en büyük piyanistlerinden birine, Ryuichi Sakamoto'ya odaklanıyor. OĞlu Neo Sora'nın 'Opus' adlı filmi, müzisyenin 2022'de son konserinde yaşananları beyazperdeye taşıdı.

28 Mart 2023’te ajanslardan düşen bir son dakika haberi müzik dünyasını yasa boğmuştu. Çağın büyük bestecilerinden Ryuichi Sakamoto ölmüştü. Bir süredir yakalandığı amansız hastalıka savaşan piyanistin kaybı müzik dünyasında üzüntüyle karşılandı. Geride Bernardo Bertolucci filmleri için yaptığı bestelerinin yanı sıra farklı tarihlerde kaydettiği eserlerini sevenlerin dinleme listelerinde mutlaka yer alan parçalar bıraktı; bir de film…

‘Çölde Çay’dan ‘Diriliş’e Ryuichi Sokomoto besteleri bir arada

43. İstanbul Film Festivali programına yeniden dahil olan Musikişinas’ın merakla beklenen gösterimlerinden biri ‘Ryuichi Sakaoto: Opus’ bugün saat 11.00’de Kadıköy’deki Sinematek’te izleyiciyle buluşuyor. 1952 doğumlu müzisyenin sahnedeki son performansını anlatan bu yapım sözlere hiç ihtiyaç duymadan bir vedayı tüm hüznüyle sinemaseverlere yansıtıyor. Üstelik bestecinin yönetmen oğlu Neo Sora’nın bakış açısıyla. 1983 yapımı İkinci Dünya Savaşı konulu ‘Merry Christmas Mr. Lawrence’ ya da diğer adıyla ‘Furyo’da David Bowie ile karşılıklı oynayan Japon sanatçı zaman zaman aktörlük yönünü de göstermişti. 2022 yapımı ‘Opus’ ise oyunculuğa çok da gerek bırakmadan bir müzisyenin veda konseri olduğunu bildiği anlarını yalınlığına sahip.

2022’nin son günlerine gidiyoruz. Bir zamanlar dünyanın dört bir yanında piyanosuyla konserler veren Ryuichi Sakamoto hastalığı nedeniyle bunu yeniden yapma ihtimalinin çok uzağında. Ancak müziğe olan tutkusu onu yine de müzikseverlerin karşısında olma hevesinden alıkoyamamıştı.  Filmde seslendirilen ve Sakamoto’nun kendi seçtiği ve sıraladığı yirmi parça, sanatçının hayatını müziği aracılığıyla sözsüz bir şekilde anlatıyor. Seçki, Yellow Magic Orchestra ile popstarlık döneminden kendisinin de özdeşleştiği Bernardo Bertolucci filmlerinin müziklerine kadar neredeyse tüm kariyerini kapsıyor. ‘Opus’ adlı bu sözsüz film bestecinin son albümü ’12’ ile sona eriyor. Çağın bu büyük bestecisi de bu performanstan üç ay sonra sonsuzluğa gitti.

Dünya prömiyerini Venedik Film Festivali’nde yapan ‘Opus’, kariyeri boyunca Oscar, BAFTA, Grammy ve Altın Küre gibi çok sayıda prestijli ödül kazanıp milyonlarca albüm satan Ryuichi Sakamoto’nun bir nevi vedasıı gibi izlenebilir. Hemen belirtelim yapımın 43. İstanbul Film Festivali kapsamında ne yazık ki başka gösterimi olmayacak. Bu yüzden, efsane müzisyenin vedasına tanıklık etmek istiyorsanız saat 11.00’deki gösterimi kaçırmayın. Bu büyük besteci için söylenecek çok şey var ama filmin sesizliğine en azından şu andan itibaren riayet edip müzikle veda ediyruz.

Ve tablolar müzikle canlandı! Karşınızda GloriaVe tablolar müzikle canlandı! Karşınızda Gloria