2024 için geri sayım başladı

Gezi 17 Aralık 2023
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Yeni bir başlangıç için geri sayıma hazır mısınız? Paris ve Londra gibi görkemli şehirler yeni yıl kutlamaları için her zaman cazip ama alternatif rotalara odaklanmanın da ayrı bir cazibesi olacağı kesin.

Sidney (Avustralya)

Kelimenin tam anlamıyla bir ışık şöleni… Sidney, liman bölgesindeki havai fişek gösterileri ve ışıl ışıl teknelerin geçit törenleri dahil gerçekten görkemli yılbaşı kutlamalarıyla adından söz ettiriyor ama bunun yanı sıra dünyanın yeni yılını karşılayan ilk büyük şehirlerinden biri. Projeksiyonlar ve ışık efektleri gece boyunca Sidney Liman Köprüsü’nün direklerini canlandırıyor. Sidney Liman Köprüsü’nden, Sidney Opera Binası’ndan ve Sidney’in ikonik simge yapılarından bazılarından başlatılan havai fişek gösterisi ömre bedel. Doğu yakasındaki ışık efektleri limanın kıyısını kamaştırıyor. Müzik, dans ve illüstrasyon yoluyla yeni yılın gelişi muhteşem bir şekilde kutlanıyor.

Tokyo (Japonya)

Japon tarzı bir yeni yıl kutlamasına ne dersiniz? Japonya’da 31 Aralık, insanların ebeveynlerini ziyaret ettiği, tapınaklara gittiği ve gelecek yıl adına iyi şans dilemek için ayinler yaptığı bir aile günü. Japon Yeni Yılı Shogatsu, ülkenin en önemli bayramlarından biri. Tapınaklar yılbaşı gecesi kapılarını açıp ziyaretçilerini bekliyor. Tokyo Kulesi yakınında bulunan Zojoji Tapınağı, Gohyakurakanji Tapınağı ve Hie Tapınağı, Japon yeni yılı geleneklerini görmek için en iyi yerler arasında. Bir diğer ilginç gelenek ise eski yılın sonu ve yeni yılın başlangıcını simgeleyen ‘Joya no Kane’ yani zil çalma töreni. Tapınak çanları yılbaşı gecesi Japonya’da 108 kez çalıyor ve gece yarısı bitiyor. Shibuya Crossing Meydanı ise şehirdeki en büyük yeni yıl sokak partisine ev sahipliği yapıyor.

Reykjavik (İzlanda)

Karlarla kaplı bir yerde yeni yılı karşılamanın cazibesine kapılmayacak olan var mı? ‘Ateş ve Buz Ülkesi’ İzlanda’nın başkenti Reykjavik, yeni yılı sokak partileriyle karşılamak için mükemmel bir rota olabilir. Yeni yılın ilk günlerini ülkenin ünlü kaplıcalarında geçirmek de cabası… Kutlamalar kapsamında şenlik ateşleri yakılıyor ve şehir ışıl ışıl parlıyor. Gece kulüpleri ve viski barları ise eğlenceyi sabaha kadar sürdürmek isteyenleri bekliyor.

Dubai (Birleşik Arap Emirlikleri)

Plaj partileri ve eğlencenin dur durak bilmediği eğlence mekanları… Kutlamalar ve gösterişin asla sınır tanımadığı bir yer Dubai. Şehrin dünyaca ünlü simge yapılarındaki muhteşem havai fişek gösterileri yeni yıl kutlamalarında her zaman önemli bir yer tutuyor. Burj Khalifa, Burj Al Arab, Dubai Alışveriş Merkezi, Bluewaters Adası, Dubai Festival City Alışveriş Merkezi ve Atlantis The Palm gece gökyüzünün aydınlanmasını izleyebileceğiniz yerler arasında.

Marakeş (Fas)

Berberi vadilerindeki köyler arasında bir yılbaşı kutlaması ya da Sahra Çölü’nde konaklamalı turlar egzotik ve farklı alternatifler peşinde koşan gezginlere eşsiz deneyimler sunuyor. Fas mutfağının nefis lezzetleri eşliğinde kamp yapabilir, Sahra ile Marakeş arasındaki eski kervan güzergahı üzerinde yer alan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Aid ben haddou köyünü ziyaret edebilirsiniz. Ouzoud Şelaleleri doğal güzelliğiyle insanı hayran bırakıyor. Chefchauen ise son yıllarda Fas’ın turistik simgelerinden biri haline gelen; kapıları, pencereleri hatta duvarları açık maviye boyanmış evlerin süslediği küçük bir kasaba. Kıvrıla kıvrıla inen ara sokaklar, parke taşlı yollar ve yerel zanaatkarlar tarafından yapılan kilimler, terlikler, ayakkabılar, hasır çantalar… Bu otantik atmosfere hayran kalacaksınız.

Cape Town (Güney Afrika)

Güney Afrika’nın başkenti Cape Town’da maskeli balolardan konserlere kadar tüm kutlamalar V&A Waterfront’ta yapılıyor. Bu yıl festivaller saat 15.00’da başlayacak ve sanatçılar su kenarında özel olarak inşa edilmiş bir sahnede performans sergileyecek. Bu isimler arasında Tarryn Lamb, Just Jinger, Sun El Musician, Black Ties, Mandisi Dyantyis, The Rivertones, Seth Gray ve The Ploemies de var. Gece yarısı geldiğinde ise gökyüzünü aydınlatacak 5 dakikalık bir havai fişek gösterisi yapılacak.

Lizbon (Portekiz)

Yılbaşı gecesi Lizbon, hem şehrin romantik atmosferinin tadını çıkarmak isteyen çiftler hem de şehrin çeşitli kulüplerinde eğlenerek çılgına dönme fırsatı yakalayan gençler için harika bir fırsat. Popüler bir rota olmasının nedenlerinden biri de diğer Avrupa başkentlerine göre daha ucuz olması. Tagus Nehri’nin kıyısındaki ana meydan olan Praça do Comercio Lizbon’daki yeni yıl kutlamalarının cazibe merkezi. Konserler ve havai fişek gösterileri şehirde tam anlamıyla bir festival havası yaşatıyor. Herkes Baixa bölgesine akın ediyor. Bairro Alto bölgesi en ünlü parti mekanları arasında. Özellikle fado müziğini dinleyebileceğiniz birçok mekan var. En iyi yerel barları keşfetmeyi de unutmayın.

Rio de Janeiro (Brezilya)

Havai fişek gösterileri ve sambayla yeni yıl partisine hazır mısınız? Yılbaşı gecesi, Rio de Janeiro’nun en muhteşem şenliklerinden biri. Kutlama, hem yeni hem de eski geleneklerin bir karışımı. Copacabana Plajı’nda düzenlenen yeni yıl partisi havai fişek gösterisiyle haklı bir üne sahip. Kumların üzerinde kurulan devasa sahne Brezilyalı sanatçıların konserlerine ev sahipliği yapıyor ve aralıksız süren havai fişek gösterileri plajı bir cazibe merkezi haline getiriyor ama aşırı kalabalık olduğunu da göz ardı etmeyin! Çarpıcı panoramik manzaralar için şehrin en iyi turistik mekanlarından biri Sugarloaf Dağı. Morro da Urca, turistleri dağa götüren bir tramvay istasyonuna ev sahipliği yapan bir zirve. 31 Aralık’ta açık bar, DJ’ler, müzik grupları ve harika yemeklerin yer aldığı Revellion do Morro partisine ev sahipliği yapıyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.