Ateş törenleri, ışık gösterileri, buz heykel yarışmaları… Ocak festivalleri gezginleri çağırıyor!

Gezi 7 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Tatile gittiğiniz ülkede ilginç festivallere denk gelmek unutulmaz anlara sahne olabilir. Bu festivaller hem farklı kültürleri tanımak hem de yerel halkla kaynaşıp o ülkenin insanıymış gibi yaşamak için bulunmaz fırsat.

Sidney Festivali (Sidney, Avustralya / 28 Ocak’a kadar)

Sidney Festivali (Festival of Sydney) kapsamında Sidney’in performans mekanları, parkları ve kamusal alanları çeşitli etkinliklere sahne oluyor. Müzik ve modern tiyatronun öne çıktığı pek çok performans var. Uluslararası sanatçıların yanı sıra Avustralya’nın en iyi sanatçıları da festivale katılıyor. Sidney Opera Binası dahil pek çok mekan bu harika festivale ev sahipliği yapıyor.

Burns Night (İskoçya, Birleşik Krallık / 25 Ocak)

Hem İskoçya’da hem de dünyanın dört bir yanında İskoç gurbetçiler tarafından kutlanan Burns Night, İskoçya’nın 25 Ocak 1759’da doğan şairi Robert Burns’ün hayatını ve şiirlerini anmak için düzenleniyor. İskoç Parlamentosu, her yıl Burns Night kutlamalarını önemli bir kültürel miras etkinliği olarak nitelendiriyor. Burns Night etkinliğinde geleneksel İskoç et yemeği olan Haggis pişiriliyor ve yemek servis edilirken gaydalar çalıyor. Bolca viskinin tüketildiği ve sabahlara kadar dans edildiği gece Burns’ün en ünlü şiiri Auld Lang Syne’nin yorumlanmasıyla sona eriyor.

Up Helly Aa (Shetland Takımadaları, İskoçya, Birleşik Krallık / 30 Ocak)

Sokaklarda geçit töreni yapan temsili bir Viking sürüsünün toplanıp bir Viking kadırgasını ateşe verdiği bir festivale katılmak istiyorsanız doğru yerdesiniz. Tarihi 1000 yıl ötesine uzanan ve her yıl Vikingler’in Shetland Takımadaları’na uğramasını hikayeleştiren Up Helly Aa’da, Noel sezonunun sonu kutlanıyor. Her festival, kostümlü katılımcılardan oluşan ve temsili bir Viking kadırgasının yakılmasıyla sonuçlanan meşaleli bir geçit törenini içeriyor.

Işık Festivali (Gent, Belçika / 31 Ocak – 4 Şubat)

Her üç yılda bir Belçika’nın güzeller güzeli şehri Gent’te bir ışık festivali düzenleniyor. Ulusal ve uluslararası sanatçılar bir dizi muhteşem ve yaratıcı ışık enstalasyonuyla Gent’i bir masal diyarına dönüştürüyor. Şehrin geceleri, tamamı ışığa dayalı şaşırtıcı bir gösteriye, ustaca enstalasyonlara, muhteşem performanslara ve güzel etkinliklere fon oluşturuyor. Eğer festivali rehber eşliğinde seyretmek isterseniz Gent’te bulunan çeşitli rehber derneklerinden yararlanabilirsiniz.

Festival Geneva Lux ve Art Geneve (Cenevre, İsviçre / 19 Ocak- 4 Şubat)

Cenevre’nin en heyecan verici sanat etkinliklerinden ikisinin yapılacağı bu ay İsviçre’yi ziyaret etmek için ideal. Cenevre Lux Festival 19 Ocak – 4 Şubat, Art Geneve ise 25 – 28 Ocak tarihleri ​​arasında gerçekleşecek. Her yıl İsviçreli ışık sanatçıları şehrin dört bir yanında kendi enstalasyonlarını yaratmaları için Cenevre’ye davet ediliyor. Dünyanın her yerinden sanatçıların bu etkinlik için özel olarak yarattığı ışık eserleri, şehir merkezine muhteşem, büyülü bir hava katacak. Yaklaşık 70 galerinin katılacağı ve ziyaretçileri şehrin geniş çağdaş sanat yelpazesini keşfetmeye davet edeceği Art Geneve ise 12’nci kez düzenlenecek.

Buz Büyüsü Festivali (Kanada / 16 Ocak- 4 Şubat)

Fairmont Chateau Lake Louise Hotel’in arazisinde düzenlenen Ice Magic Festival, adına tam anlamıyla yakışan bir festival. Louise Gölü’nün ikonik arazisindeki kış harikası dünyası Kanada seyahatinizde harika anlara sahne olabilir, çünkü Louise Gölü, büyüleyici ışıklarla parıldayan buz heykellerinden oluşan ışıltılı bir tuvale dönüşüyor. Buz heykeltraşlarının Buz Büyüsü Yarışması için yapacağı eserleri yaratılış sürecinde izleyebilirsiniz.

Işıkların Kış Festivali (Niagara Şelalesi, Ontario, Kanada / 19 Şubat’a kadar)

Işıkların Kış Festivali (Winter Festival of Lights) Niagara Şelalesi’nde her yıl düzenleniyor ve 3 milyondan fazla ışığın sergilendiği şehirdeki en popüler etkinliklerden biri. Şubat ayına kadar çeşitli ışık gösterileri ve etkinlikler yapılıyor. Şelalelerde ışık gösterileri, havai fişekler ve ağaç aydınlatma töreni gerçekten göz kamaştırıcı.

Harbin Uluslararası Buz ve Kar Heykel Festivali (Harbin, Çin / 29 Şubat’a kadar)

1963 yılından bu yana düzenlenen Harbin Uluslararası Buz ve Kar Heykel Festivali (Harbin International Ice and Snow Sculpture Festival) artık dünyanın en büyük buz ve kar etkinliklerinden biri. Şubat sonuna kadar 180.000 metreküp buz ve 150.000 metreküp kardan inşa edilen bir şehir var karşınızda. On binlerce işçi, bu gerçeküstü buz dünyasının yaratılmasına yardımcı oluyor. Festival buzdan heykel yarışması, kar heykeli yarışması, kış balıkçılığı, kış sporları, kış etkinlikleri, kutlamalar ve geçit töreninden oluşuyor. Sun Island Uluslararası Kar Heykel Sanatı Fuarı, Harbin Buz ve Kar Dünyası, Zhaolin Parkı Buz Feneri Sanat Fuarı gibi pek çok tema parkı var.

Nabana no Sato Kış Işık Festivali (Japonya / 9 Mayıs’a kadar)

Japonya’nın Mie eyaletindeki bir botanik bahçesi olan Nabana no Sato, her yıl ülkenin en iyi ve en büyük kış ışık festivallerinden birine ev sahipliği yapıyor. Bu yıl 24’üncü kez düzenlenen festivalde büyülü ışık tünelleri, animasyonlu ışık gösterileri ve milyonlarca LED ışık, Nabana no Sato’yu sonsuz bir ışık denizine çeviriyor. Her gece doğa ve çiçek teması altında sekiz milyondan fazla LED ışığın yanmasını sağlayarak onu Japonya’nın en ünlü kış ışık festivallerinden birine dönüştürüyor. Her bölüm farklı bir manzara sunuyor. Bunlardan en dikkat çekeni, parkın merkezi göletine yerleştirilmiş, düzenli olarak renk değiştiren, 120 metre uzunluğunda ve 5 metre genişliğinde muhteşem bir ışık nehrinin yanı sıra iki 100 metreyi aşan etkileyici ışık tünelleri.

Sundance Film Festivali (Park City, Salt Lake City, Utah, ABD / 18-28 Ocak)

Dünyadaki en ünlü bağımsız film festivali olan Sundance Film Festivali, uzun metrajlı filmler, belgeseller ve kısa filmler de dahil olmak üzere çeşitli kategorilerde yeni yetenekler bulmayı amaçlıyor. Peki, Sundance isminin Robert Redford’un rol aldığı ‘Butch Cassidy ve Sundance Kid’ filmlerindeki karakterden geldiğini biliyor muydunuz? Sundance Film Festivali, Amerikan bağımsız sinemasının en önemli destekçisi. Hollywood film endüstrisi ve onun Oscar temelli üretim şemasına alternatif getirme amacında olan festival, Robert Redford tarafından 1981 yılında kurulmuş olan Sundance Enstitüsü’nce her yıl gerçekleştiriliyor.

Amsterdam Işık Festivali (Amsterdam, Hollanda / 21 Ocak’a kadar)

Amsterdam sokakları ve kanalları, bu kez 9’uncu kez Işık Festivali’ne (Amsterdam Light Festival) ev sahipliği yapıyor. Amsterdam’ın Orta-Doğu kanallarında sanat eserleri sergileniyor. Meydanlar ve bahçeler doğayı ve ışığı kutsuyor. 6,5 kilometrelik yürüyüş ise ışık sanatı ve Amsterdam şehrinin zengin tarihi hakkında bilgi edinmenizi sağlayacak.

Thaipusam Festivali (Batu Mağaraları, Kuala Lumpur, Malezya / 25 Ocak)

Malezya, Hindistan, Endonezya ve Sri Lanka’da kutlanan Thaipusam, Dolunay Günü düzenlenen renkli bir Hindu festivali. Festivalin Malezya ayağı, başkent Kuala Lumpur’un hemen dışında, Batu Mağaraları adı verilen kutsal bir Hindu tapınağında yapılıyor. İyiliğin kötülüğe karşı kazandığı zafer kutlanırken, Shiva’nın oğlu olan Tanrı Lord Murugan’a şükranlar sunuluyor. Festivale katılan binlerce insan kilometrelerce çıplak ayakla yürüyor, ardından dua etmek için mağara tapınağına giden 272 dik basamağı tırmanıyor.

Uttarayan Uluslararası Uçurtma Festivali (Hujurat, Hindistan / 8-14 Ocak)

Hindistan’ın büyük bir ocak ayı festivali olan Uluslararası Uçurtma Festivali (International Kite Festival), hasat sezonunun başlangıcını kutluyor ve Gujurat eyaletinde düzenleniyor. Hindistan’ın her yerinden ve yurt dışından insanlar, Makara Sankranti’yi veya yazın başlangıcını simgeleyen bu inanılmaz uçurtma eğlencesine katılıyor. Gujarat’ın en büyük şehri Ahmedabad’ın merkezindeki ünlü Patang Çarşısı festivalden önceki hafta boyunca 24 saat açık kalıyor. Bu dönemde, bir hafta boyunca milyonlarca uçurtmanın gökyüzünde süzüldüğü uluslararası bir uçurtma festivali de düzenleniyor. Ahmedabad’da her uçuş sezonunda 10 milyondan fazla uçurtma satılıyor. Festivale özgü yemeklerin en ünlüsü ise fasulye ve tatlı patatesle yapılan undhiyu.

Voodoo Festivali (Quidah, Benin / 10 Ocak)

Afrika’nın büyüleyici ortamında geleneksel Taneka şifacılarını keşfetmeye hazır mısınız? Öyleyse dünyanın en eşsiz dini festivali olarak kabul edilen Ouidah Voodoo Festivali sizi bekliyor. Her yıl 10 Ocak’ta Benin’de geleneksel ve dini kültleri onurlandıran ulusal bir kutlama günü düzenleniyor. Ouidah’da, geleneksel liderlerin rahiplerinin katıldığı birçok voodoo töreni düzenleniyor. Voodoo Festivali, 300’den fazla tanrının bulunduğu Benin’in kimliğinde önemli bir yer tutuyor. İnsanlar da dahil olmak üzere her şeyin ruh olduğu inancı, voodoo’nun temel ilkesini oluşturuyor. İnanç; sihir ve doğaüstü güçler, trans durumuna düşen takipçiler ile ataların ruhlarıyla bağlantı içinde olan Juju rahipleri arasındaki karmaşık ritüeller ve muhteşem performanslar aracılığıyla ortaya çıkıyor. Festival sırasında önce şarkılar söylenip danslar ediliyor, sonra tanrıları onurlandırmak için bir keçiler kesiliyor ve büyük bir ziyafet veriliyor.

Wintersköl Festivali (Aspen, Colorado, ABD / 11-14 Ocak)

Aspen’in yıllık ‘kışa kadeh kaldırma’ etkinliği Wintersköl’ün tarihi, yerel halkın Aspen’in kendine özgü dağ yaşamını çeşitli hafta sonu etkinlikleriyle anmayı seçtiği 1951 yılına kadar uzanıyor. Festival boyunca dağ etkinlikleri, kar heykelleri, çorba yarışması, butik bira festivali, Aspen Dağı’ndan fenerle iniş ve havai fişek gösterileri yapılıyor. Uluslararası Kar Heykel Şampiyonası ise festivalin göz bebeği.

Boquete Çiçek ve Kahve Fuarı (Panama / 11-21 Ocak)

Panama sokakları bu ay Çiçek ve Kahve Fuarı’yla şenleniyor. Chiriqui eyaletinin Boquete kasabasında yiyecek ve içecek stantları her yeri dolduruyor. Panama’nın bu en önemli fuarında Kaldera Nehri kenarındaki park dekoratif çiçeklerle bezeniyor. Renkli sokak gösterileri, el sanatları, yerel lezzetler, bitki satışı, Latin müziği ve dans konukları bekliyor. Çiçek ve Kahve Fuarı, ülkedeki tarımsal, ticari, turistik, el sanatları ve kültürel üretimin verimlilik, kalite ve üretkenlik gibi en öne çıkan özelliklerini teşvik ederek gelişmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.